Læs også:

Close
smil, tænder, mund

NEWS: Kendt tandblegemiddel ødelægger tænder og tandkød

Nyheder  | 

Kendt tandblegemiddel ødelægger tænder og tandkød · Sort panter er stjålet fra zoo i Frankrig · Landmænd har haft rekordhøst · Lig bevæger sig i graven mere end et år efter døden · Dagens billede: Et jordskælv i Pakistan har dræbt 19 personer

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kendt tandblegemiddel ødelægger tænder og tandkød

Tandblegeproduktet SmileBright lover deres kunder hvidere tænder på ti minutter, En behandling der ikke skader tænderne – blandt andet fordi produktet ikke indeholder brintoverilte. SmileBright virker ved at smøre en gel i en skinne, tage skinnen i munden og tænde en lille lampe med blåt lys, der sidder på skinnen.

Problemet er bare, at kemien i SmileBright ikke er som angivet på pakken. Ifølge ingredienslisten, der udelukkende er på engelsk, indeholder SmileBright ’sodium chlorite’. Men en analyse på Nordens førende tandlægelaboratorium, Nordic Institue of Dental Materials i Oslo, viser, at SmileBright ikke indeholder ’sodium chlorite’.

Til gengæld giver analysen et andet overraskende resultat, da det viser sig, at SmileBright indeholder store mængder brintoverilte. For håndkøbsprodukter som SmileBright er den tilladte mængde ren brintoverilte 0,1 procent. SmileBright indeholder 7,5 procent brintoverilte – altså 75 gange den tilladte mængde.

– Det er langt over grænsen for, hvad man må sælge i håndkøb og også over den værdi, der er tilladt for tandlæger at bruge, siger Helle Hornhaver, der er tandlæge og underviser på Tandlægehøjskolen på Aarhus Universitet.

Konsekvensen for de kunder, der køber og bruger SmileBright, kan være særdeles ubehagelig, forklarer hun.

– Det kan give ætsninger på tænderne og i tandkødet. Især hvis man udsætter tænder og tandkød for den her behandling så ofte, som producenten anbefaler, siger hun. Det skriver DR.

smil, tænder, mund
Det kendte tandblegningsmærke SmileBright indeholder 7,5 procent brintoverilte – 75 gange den tilladte mængde. (Foto: Pexels)

Sort panter er stjålet fra zoo i Frankrig

En sort panter er blevet stjålet fra den zoologiske have i den franske by Maubeuge, skriver det britiske Independent. Panteren skabte i sidste uge panik, da den vandrede frit rundt på hustagene i den nordfranske by Armentiéres. Redningsmandskab fik den indfaget og bragt den til den zoologiske have i Maubeuge, hvor den har været ind til tirsdag morgen. Her opdagede personalet, at panteren manglede i sit bur og ifølge Independent, der citerer AFP, havde tyve brækket låsen til buret op.

– Dyret var det eneste mål for tyvene, siger Arnaud Decagny, borgmester i Maubeuge, ifølge AFP.

Panteren blev holdt som ulovligt kæledyr af en beboer i Armentiéres, da den i sidste uge flygtede ud gennem et åbent vindue. Den kravlede ind i en anden lejlighed, hvor en 15-årig pige fik sig en forskrækkelse.

– Min datter har aldrig været så forskrækket, lød det ifølge avisen fra pigens mor.

Panteren opførte sig dog på ingen måde aggressivt. Den smuttede ud på gesimsen igen og listede rundt på tagene i byen. Det lykkedes redningsmandskab fra det lokale brandvæsen at indfange panteren ved at bedøve den. Panteren menes at være omkring seks måneder gammel, skriver TV2.

Læs også: MY EVENING NEWS: Ræv går amok i Københavns Zoo og andre nyheder

Landmænd har haft rekordhøst

Høsten 2018 var en rekordhøst, hvis man tæller antal mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 er også en rekordhøst – dog på en meget mere positiv måde. Landbruget oplever et godt udbytte af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Men også antallet brande er forbedret i forhold til 2018. Det er nemlig tilbage på et ”normalt ” niveau i forhold til mark- og mejetærskerbrande. Topdanmark har haft omkring 30 mejetærskerbrande og 20 brande i pressere. Igen i år har vi haft et par brande i nyere maskiner, hvor ilden hurtigt er blevet begrænset med et automatisk brandslukningsanlæg – en såkaldt punktsikring.

– Langt de fleste brande starter ved motoren, og med et automatisk brandslukningsanlæg, som udløses ved den første flamme, bremses ilden betydeligt og skaden begrænses, siger Gunnel Anderson fra Topdanmarks landbrugsafdeling. Det skriver Ritzau.

høst, mark, sensommer, sommer
Der har i år været rekordhøst for de danske landmænd, hvor også antallet af brande klart var forbedret i forhold til sidste år. (Foto: Ritzau)

Læs også: Red frugterne! Æbler og pærer til 50 millioner kroner rådner op i danske haver

Lig bevæger sig i graven mere end et år efter døden

Udtrykket ’at vende sig i graven’ skal måske tages helt bogstaveligt fremover. Under de rette omstændigheder begynder et lig nemlig at bevæge sig – og det kan det gøre i mere end et år. Det viser et australsk forskningsforsøg foretaget på en af verdens få såkaldte body-farms, der er en videnskabelig kirkegård, hvor forskere kan studere forskellige faser af forrådnelse i lig.

Forskerne har fulgt ét lig med time-lapse kameraer i over 16 måneder. Der er blevet taget billeder af det cirka hver halve time. I hele perioden kunne forskerne se, at liget bevægede sig. Arme, der lå nede langs siden, endte for eksempel med at ligge over hovedet. Ikke på grund af dyr, der interagerede med liget, men som følge af forrådnelse.

– En af årsagerne til bevægelsen ses i en tidlig fase af forrådnelsen, hvor maveområdet svulmer op, fordi der bliver dannet gasser. Gasserne starter i mave-tarme-regionen, hvor der opstår et overtryk, så maven svulmer op. Hvis en arm ligger indover maven, så vil armen måske glide ned fra maven og lægge sig på en anden måde. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: Hollandsk læge frikendt i sag om aktiv dødshjælp

Dagens billede: Et jordskælv i Pakistan har dræbt 19 personer

· Mere fra samme kategori ·