Læs også:

Close
græskar halloween efterår grøntsag sund mad orange (Foto: Unsplash)

Sådan får du græskar med i din madlavning

Mad  | 

Efterårsmad: Få inspiration til nemme, sunde og sæsonbaseret opskrifter med græskar

Vi kender alle til de flotte, uhyggelige græskarhoveder, som pynter i efterårsmånederne. Men har du tænkt over, at græskarene også kan være en del af din madlavning? Sæson har udviklet to nemme og velsmagende opskrifter til dig, som ønsker tips og tricks til grøntsager som er i sæson.

Det er vigtig at spise sæsonbaseret og ved at bruge de små, orange Hokkaido græskar i din madlavning er du med til at inkorporere en bæredygtig livsstil i din madlavning. Samtidige kan græskarene være med til at peppe nogen af dine hverdagsopskrifter op – for eksempel den lækre pizzaopskrift med græskar-topping.

Lækker, saftig og sprød pizza med græskar-topping. (Foto: Sæson)

Sådan gør du

Sværhedsgrad: let

Halver et lille hokkaido-græskar, fjern kernerne med en ske og skær det i smalle både. Skær derefter skrællen af.

Fordel græskarskiverne på en rulle pizzadej sammen med skiver af brie (250 gram). 

Kom lidt bacon eller lufttørret skinke samt rosmarin på toppen og bag den, til den er gylden og sprød i kanten.

Det vidste du ikke om græskar

Græskar er en frugt og er betegnet som verdens største bær.

Græskar bliver produceret på alle kontinenter på nær i Argentina.

Græskar indeholder 90 procent vand.

Velsmagende græskarkerner

Hvis du alligevel kaster dig ud i at kreere et uhyggeligt græskarhoved, kan du lige så godt gemme dine græskarkerner.

Kernerne skal blot skylles og en tur i ovnen.

De knasende og velsmagende kerner kan bruges til alt fra topping på boller, i salater, som müsli eller kan blot nydes som en lille snack.

Lækre saltet og velsmagende græskarkerner. (Foto: Sæson)

Sådan gør du

Sværhedsgrad: let

Skyl græskarkernerne og fjern alle trevlerne.

Dup dem tørre og vend dem i lidt olie og salt.

 

Det vidste du ikke om græskar

Et græskar, som gror, kan på et døgn øge sin vægt med 6 kilo.

Det største græskar i verden kom fra Belgien og vejede knap 1,2 ton.

Græskar er meget kalorielette, og der er kun 26 kalorier i 100 gram græskar.

Bred dem ud på en bageplade og rist dem i ovnen ved 180°C i cirka 20 minutter til de er gyldne.

Krydr eventuelt med lidt røget paprika de sidste 5 minutter.

Se denne liste med hvilke frugt og grøntsager, der er i sæson nu

Det er ikke kun græskar, som er i sæson lige nu. Hvis du er blevet inspireret til at spise sæsonbaseret, kan du tjekke Sæsons liste over, hvilke frugter og grøntsager, som er i sæson lige nu. Se her.

Kilder: Sæson, www.greatisk.com og Wikipedia

Læs også: Efterårsmad: Veggieburger med græskar

veggieburgers muusmann vegetar græskar (Foto: Søren Staun Petersen)
(Foto: Søren Staun Petersen)

 

· Mere fra samme kategori ·