Læs også:

Close
dyr, animal, ko, cow

NEWS: Tre køer fundet døde af lynnedslag

Nyheder  | 

Tre køer fundet døde af lynnedslag · Danskerne skiller sig af med arvesølvet og køber nyt · Otte meter lang haj set i dansk farvand · Overraskende genstande fundet under letbanebyggeri · Dagens billede: Verdens største tomat madkamp

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tre køer fundet døde af lynnedslag

Det var et chokerende syn, der mødte landmand Jørgen Andersen fra den midtjyske by Thorning, da han i går gik ud for at se til sit kvæg. Ved nogle træer på engen lå tre køer døde side om side. Han er overbevist om, at det er lynnedslag, der har taget livet af køerne.

– Klokken 7 i morges blev jeg ringet op af en kammerat, der var på vej til skole med sin datter. Han sagde ‘jeg tror, du skal komme og se til dine køer’, fortæller landmand Jørgen Andersen.

– Jeg har aldrig prøvet sådan noget før, men vi har haft et voldsomt tordenvejr, og tre sunde køer, der gik og græssede i går aftes, dør ikke bare sådan, siger Jørgen Andersen, der har omkring 50 køer i sine folde.

Køerne havde søgt læ under nogle træer, men de befandt sig på et højt sted i landskabet, hvor lyn ofte slår ned, skriver DR.

dyr, animal, ko, cow
Tre køer blev fundet døde på efter et voldsomt uvejr. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Fanget i uvejret: To personer omkommet

Danskerne skiller sig af med arvesølvet og køber nyt

Gamle guldringe og sølvbestik er ikke altid i lige høj kurs, når det bliver arvet. Derfor omsætter mange danskere de ædle arvestykker til kontanter og flytter arvens affektionsværdi fra gammelt til nyt.

Selvom ting kan holde en stor affektionsværdi for nogen, så er der både bras, følelser og værdier involveret i det arvemæssige efterspil, og det kan være svært for arvingen, hvordan de føler de skal og bør forholde sig til arvestykkerne.

Jeg oplever efterhånden rigtig mange unge, som hverken har lyst til at pudse sølvtøj eller synes, at det gammeldags sølvservice overhovedet er særligt pænt eller anvendeligt. Men i stedet for at opmagasinere og glemme det igen, så bringer de arvestykkerne ind til mig, som kan sende ædelmetallerne tilbage i cirkulation, og de kan gå herfra med indskuddet til en lejlighed eller noget andet, som de bliver glade for på den lange bane, fortæller Christian Klingenberg, direktør hos Vitus Guld, der blandt andet opkøber og sælger brugt guld, sølv og ædelsten.

For danskerne kan det stadig være svært at skille sig af med arvestykkerne, fordi der er mange følelser involveret i de ting, som forældre og bedsteforældre har brugt og givet videre, fortæller professor ved Aarhus Universitet Ton Otto, der er ansvarlig for udstillingen De Dødes Ting på Moesgaard Museum. En kvinde solgte de smykker hun havde arvet efter sin mor og valgte at bruge pengene på et indrette haven. Det er hendes måde at skabe et sted at mindes den afdøde, hvilket er en måde at bearbejde minderne til den afdøde, mener Ton Otte. Det skriver Ritzau.

sølv, smykker, arv, arvestykker
Danskerne vælger at sælge arvestykkerne til fordel for penge de køber nyt for. (Foto: PR)

Læs også: Indretning: Nyt liv til din altan

Otte meter lang haj set i dansk farvand

Arbejderne på boreplatformen Syd Arne, der ligger i Nordsøen, gjorde store øjne søndag, da de pludselig spottede en kæmpe haj, der svømmede lige under dem. Hajen var en brugde, der er verdens næststørste haj og kan blive helt op til 12 meter. På boreplatformen skyndte de sig at optage en video af den. Og hos Øresundsakvariet er de ikke i tvivl om, at det var et spektakulært syn.

– Jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg så videoen. Det er helt vildt – jeg tror aldrig, at jeg har set en brugde af den størrelse i de danske farvande, siger Jens Peder Jeppesen, der er marinbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet.

Selvom den med sin størrelse og enorme mund kan se faretruende ud, så er brugden ganske ufarlig for mennesker. Hajen minder nemlig mest af alt om sin ’storebror’ hvalhajen – den eneste fisk, der er større end brugden selv – og lever udelukkende af plankton. Den er således en af tre hajer, der lever af plankton. De to andre er hvalhajen og kæmpemundhajen, skriver TV2.

shark, haj, basking shark, brugde haj
En brugde haj blev spottet af arbejderne på boreplatformen Syd Arne, da hajen svømmede lige under dem. (Foto: Pxhere)

Læs også: NEWS: Mand død efter hajangreb

Overraskende genstande fundet under letbanebyggeri

Arkæologiske udgravninger i Glostrup forud for opførelsen af et kontrolcenter for letbanen har afsløret spor fra en barnegrav fra jernalderen. Arkæologer har blandt andet fundet et tandsæt fra et barn på mellem fem og ni år. Derudover blev der fundet to lerkar, resterne af en bronzenål og 33 perler af glas og rav i forskellige farver.

Perlerne tyder på, at det var en pige, konkluderer eksperter, der hæfter sig ved gravens placering. Den var placeret tæt på huset og ikke i en fælles gravplads, som det ellers var normalt dengang.

– Det skyldes måske, at familien af følelsesmæssige årsager gerne ville begrave pigen tæt på. Det vil de nærmere undersøgelser vise, siger Jonas Sigurdsson, museumsinspektør på Kroppedal Museum, i pressemeddelelsen.

Det er museet, der har foretaget udgravningerne til det, der skal være et kontrol- og vedligeholdelsescenter for den kommende letbane i hovedstadsområdet.

perler, beads, smykke
Arkæologer har fundet spor fra en barnegrav fra jernalderen under et byggeri til ny letbane. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Flere og flere kvinder får praktikplads i byggeriet

Dagens billede: Verdens største tomat madkamp

https://www.instagram.com/p/B1uG_6JC7Xo/

· Mere fra samme kategori ·