Læs også:

Close
græs fodbold fodboldbane (Foro: Unsplash)

Det ustabile liv som professionel fodboldspiller

Underholdning  | 

Der var engang noget, man i dag nok ser lidt romantisk på i fodboldverdenen- de såkaldte ‘one club players’. Spillere, der spillede hele, eller langt størstedelen af deres karrierer i én klub

Det kunne være en lokal knægt, der startede til fodbold i den nærmeste klub, og endte som klubikon med over 20 år i samme trøje. Spillere som Steven Gerrard, Franscesco Totti og danske Per Nielsen er navne de fleste danske ældre fodboldfans kan genkende. Disse findes stadig, men fodboldverdenen har unægteligt ændret sig.

I dag er fodboldverdenen i højere grad påvirket af flere, hyppigere og dyrere klubskifter. Fra klub til klub, by til by, land til land og sågar fra kontinent til kontinent.

fodbold fodboldstøvler fodboldkamp (Foto: Unsplash)
Livet som professionel fodboldspiller kan være hårdt. (Foto: Unsplash)

Et liv præget af privilegier og ustabilitet

De færreste arbejder som professionelle atleter, derfor kan det være svært at sætte sig ind i, præcis hvordan det liv er. Men en af de ting man nogle gange glemmer er, at det at flytte fra klub til klub ikke kun har fordele. For de ældre spillere, vil der ofte være kone, mand og/eller børn involveret. Er man fodboldmillionær, har man nok råd til en ganske god skole, men det påvirker stadig et barn at rykke fra land til land, potentielt flere gange, i løbet af barndommen. Eller at blive boende imens ens af ens forældre flytter for at arbejde i et andet land.

Den belgiske landsholdsmålmand Thibaut Curtois rykkede fra Madrid til London for at spille i storklubben Chelsea. Men nogle år senere, rykkede han tilbage til den spanske hovedstad, ganske vist hos Real Madrid, blandt andet fordi, som han udtalte, at han ville tættere på sin ekskone og barn der stadig var bosat på den iberiske halvø.

fodbold fodboldstadion fodboldfans (Foto: Unsplash)
Stemningen på et stort stadion er magisk. (Foto: Unsplash)

For yngre spillere er det ikke nødvendigvis børn der spiller ind, men nogle af dem er næsten børn selv, når de rykker ud. Flere danskere er da også rykket hjem igen siden, efter at være rykket til udlandet som meget unge. Patrick Olsen og Nicolai Jørgensen har blandt andet være igennem den mølle. Der er et enormt pres på spillere, og hvis du rykker ud som 16-17-årig, er det svært at blive bebrejdet for, at bukke under for det pres, samtidig. med at man står i en situation hvor alt er nyt og alle dem man kender er langt, langt væk.

Nomaden fra en iberiske halvø

Og så er der dem der er ligger lidt imellem. Den portugisiske højre back Joao Cancelo er netop rykket fra Torino og Juventus, til Manchester for at tørne ud for de lyseblå fra Manchester City. Cancelo er i dag 25 år, men allerede som 20-årig tog han fra barndomsklubben Benfica i Portugal, og til Valencia på en lejeaftale, der året efter blev permanent.

Men portugiserens karriere har allerede taget ham vidt omkring halvandet år efter sit skifte til Valencia, bliver han udlejet til Internazionale i Milano. Han spillede stærkt, og kunne lide italien, men i stedet for Inter, som de populært kaldes, rykkede han til Torino og Juventus i 2018. Her står vi så sommeren efter, og for ikke så længe siden er det netop blevet officielt, at Cancelo tager turen videre til Manchester City. Han har altså repræsenteret 5 klubber siden sin debut for cirka fem år siden i Portugal. Cancelo vandt mesterskabet i Torino, så måske han følte der ikke var mere at opnå der. Der bør være gode chancer for at gentage det gode arbejde i England, ser man på fodbold odds hos 888 eksempelvis, er Manchester City i hvert fald favoritter til at tage mesterskabet med odds 1.50 mod rivalerne fra sidste sæson, fra Liverpool der har odds 3.50.

Så titler vil der nok være nogle stykker af, på Cancelos CV, når han en dag stiller støvlerne på hylden. Men også en del ustabilitet. Cancelo har skrevet under på en seksårig kontrakt med City, så måske han nu har fundet sin rette hylde. Men ender han med at sidde meget på bænken, han spiller trods alt samme position som den engelske landsholdsback Kyle Walker, så kan det være han vil tage sin situation op til overvejelse om noget mindre end seks år. Dette kan netop bringe en spiller i en lidt uholdbar situation i forhold til fremtiden.

Læs også:

 

Flere piger spiller fodbold

 

pigegruppe spiller fodbold sammen og hygger bagefter på græsset (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·