Læs også:

Close
Stress, anxiety, angst, stress, 10 ting, hjælpsom, hjælpsomt

10 små ting i hverdagen som kan mindske stress og angst

Sundhed  | 

Det er ikke en mirakelkur til at slippe af med angst og stress i hverdagen, men det er 10 overskuelige hjælpemidler til en mindre stresset hverdag

1. Red din seng hver morgen

Morning, bed, make, your, bed, morgen, rede, seng, orden, ro
Selvom det kan være svært at overskue og finde tid til, betyder det en del at komme hjem til en redt seng! (Foto:Unsplash)

At redde sin seng hver morgen gør, at man starter dagen godt og “rent” ud. Så ligegyldigt hvor dårlig og stresset ens dag bliver, har man noget godt at komme hjem til. Det giver også ro i kroppen at have en fast rutine, som ikke er alt for tidskrævende.

2. Have mobilen på lydløs

Mobil, lydløs, silent, forstyr ikke (Foto: Unsplash)
Sæt mobilen på lydløs, og slap af i hovedet (Foto: Unsplash)

Det er helt utroligt, hvor meget stress og angst, som stammer fra uventede og af og til uønskede opkald og meddelelser fra mobilen. Om det er notifikationer fra sociale medier, eller ens mor, som sender romaner om 10.000 ligegyldige ting, så er det en kæmpe stressfaktor. Derudover er det generelt en dårlig vane at kigge på sin telefon 100 gange om dagen. Sociale medier stresser, og kan få angsten til at blusse op, hvis man hver morgen vågner, og det første man gør er at tjekke mobilen, Instagram, Facebook, Snapchat, Pinterest og så videre. I stedet brug lidt ekstra tid på bare at ligge og vågne, brug lige fem minutter ekstra i armene på din kæreste, eller lav dig en kop kaffe, og stå bare og kig lidt ud af vinduet, imens kroppen og hjernen får lov at vågne, uden en masse indtryk og billeder som det første. Det vil give dig mere ro.

3. Aftensamtaler

snakke, sludre, tale, samtale (Foto:Unsplash)
En aftensamtale kan hjælpe med at runde dagen af og tømme hovedet. (Foto:Unsplash)

At tale om sin dag, og høre fra en anden hvad deres dag har budt på, kan hjælpe med at afstresse, og få tankerne til at flyde en smule. Om det er kæresten, mor, en veninde eller en helt fjerde. Det er godt at få snakket dagen igennem, hvad har været godt, hvad har været skidt. Det hjælper hjernen med at “afslutte” dagen, så man er klar til at sove, og vågne op til en ny dag. Det giver hjernen og tankerne lov til at trykke “stop”, og stemple ud.

4. Lær at sige “nej”

kalender, sig nej, timing, planlægning, planlægge, tid, overskue, overskuelgt, calender (Foto:Unsplash)
Planlæg, og ingen halve aftaler. Sådan afhjælper du stress i hverdagen.  (Foto:Unsplash)

At være ærlig og være bedre til at sige “nej”. At sige “måske” hjælper ikke på hverdagsstress. Det er et fænomen og en vanesag at sige “Ja, det kan vi da måske godt! Så kan vi lige ringes ved, når det er – og aftale!”. Personligt er jeg selv rigtig slem til det, og i stedet for at enten have en aftale, så tingene i kalenderen kan skematiseres, hænger der halve aftaler i luften hele tiden. Man kan ikke lave en anden aftale, og man ved ikke rigtigt, om man kan regne med at det bliver til noget, og derfor er det en stress faktor. Man skal blive bedre til at enten sige ja, og så aftale tid og sted med det samme, eller være ærlig, og sige nej, hvis man ikke føler at man har tid. Så er det ude af verden.

5. Yoga og meditation

Yoga, meditation, mindfulness, fokus (Foto:Unsplash)
Det virker måske som noget sludder, men yoga er sundt for både sind og krop. (Foto:Unsplash)

Vejrtrækningsøvelser, yoga, meditation og “mindfulness”. Så kan man sige og mene om yoga, hvad man vil, men det er bevist, at det er stress og angst hjælpende, og at det er utroligt sundt for sind og hjerne og krop. Giv det et forsøg – måske er det noget, der også kan hjælpe dig!

6. Motion og træning

Motion, løb, gå, trænign, luft, ilt, natur, sport (Foto:Unsplash)
Hvor uoverskueligt det end virker, ville det gøre godt for at mindske stress i hverdagen. (Foto:Unsplash)

Hvor øv det end er at indrømme, så er motion en kæmpe nødvendighed for en sund krop og en sund hjerne. Det afstresser kroppen, det giver ilt til hjernen, og det giver energi og overskud, så stress og angst bliver nemmere at håndtere. Om det så bare er en gåtur med en god podcast i ørene, eller om det er hardcore vægtløftning i centeret, det er, hvad end man er til. Alt tæller og gælder!

7. Forberede ting dagen før

Tøj, foldet, planlagt, rutine, outfit (Foto: Unsplash)
Find tøj og læg det frem om aftenen, så slipper du for morgenkrise. (Foto: Unsplash)
Det er en stor hjælp for at kunne overskue dagen at ligge tøj frem om aftenen til dagen efter. For mig er det at springe dagens første potentielle stressfaktor over. Der er ingen grund til at starte dagen i en tøjkrise, som vi jo alle kender. Har man gået og hygget sig lidt med det dagen før, kigget på Instagram og er blevet inspireret og har fundet tøj frem, giver det en god, og ikke stresset start på dagen.

8. Skriv en liste

To do list, planlægning, liste (Foto:Unsplash)
En ‘to do liste’ gør tingene mere overskuelige. (Foto:Unsplash)
Skriv en liste inden du går i seng, om de ting du skal nå dagen efter. Det hjælper en til at organisere i hovedet, og at se tingene på papir kan ofte få det hele til at være mere overskueligt. Man sover bedre, da man ikke er bekymret om at glemme vigtige ærinder og ansvar.

9. Stå tidligt op

morgen, stå op, tidligt, tidlig, morgen (Foto:Unsplash)
En rolig morgen, er starten på en god og afslappet dag med overskud. (Foto:Unsplash)
Det kan være en rigtig god ide at have noget alene tid med sine tanker, hvis man har tendens til angst eller stress. At stå op før resten af huset, eller bare inden morgenrutinen sættes i gang, giver en afslappet start på dagen, hvor man kan gå med sine tanker og en kop kaffe og noget god musik i ørene. Det er vigtigt at nyde sit eget selskab og nyde stilheden, så hjernen kan slappe af, hvis man har en stresset hverdag.

10. Tre ting man er taknemlig for

3 ting, taknemlig, tak, skrive ned, huske Foto:Unsplash)
En liste med 3 ting man er taknemmlig for er en daglig reminder. Foto:Unsplash)
Det lyder måske en smule åndssvagt, men at skrive tre ting ned hver dag, som man er taknemlig for, kan være med til at se tingene i et større perspektiv, så ens tanker ikke begynder at cirkulere i stress og dårlige tanker. At zoome lidt ud i ny og næ, og tvinge sig selv til at skrive tre ting ned, som man er taknemlig for, fjerner fokus fra de dårlige ting, som kan overtage tankerne nogle gange. Det kan være bitte små ting, som “at jeg fik et smil i Netto”, eller store ting som, “at jeg kan trække vejret”. Men man må ikke gentage dem. Har du skrevet det én gang, må det aldrig bruges igen!

Kurv i metal med flaskerJulekurv Flettet kurv med blomsterBrændekurv kurve indretning (Foto: Pixabay)

· Mere fra samme kategori ·