Læs også:

Close
skønhedspigerne, skønhedspigerne fra brøndby, brøndby, produktiksskole, produktionshøjskole, krop, mode, skønhed, skønhedsbehandlinger, ældre, plejehjem, elever, unge, omsorg, hudsult, prisbelønnet, projekt, ide

Skønhedspigerne fra Brøndby

Nyheder  | 

Lisette Kaas’ projekt “Skønhedspigerne fra Brøndby”, viste sig at være løsningen på et af samfundets helt store problemer – ensomheden

På linjen ‘Krop, stil og mode’ på Brøndby Produktionshøjskole fik linjeleder Lisette Kaas en idé til at få eleverne tættere på det virkelige arbejdsliv. Eleverne øvede sig på dukker, men hun så en mangel i at øve sig på rigtige mennesker og opnå en mere tæt fysisk kontakt med klienterne. På den måde kunne produktion, pædagogik og fællesskab bringes i spil.

skønhedspigerne, skønhedspigerne fra brøndby, brøndby, produktiksskole, produktionshøjskole, krop, mode, skønhed, skønhedsbehandlinger, ældre, plejehjem, elever, unge, omsorg, hudsult, prisbelønnet, projekt, ide
Plejehjemmets beboer nyder besøgene fra “Skønhedspigerne”. (Foto: Lisette Kaas)

Lisette Kaas lavede en aftale med det lokale plejehjem. De ældre savner ofte fysisk kontakt og omsorg fra andre end plejehjemspersonalet. Og for eleverne er det afgørende at de lærer at drage omsorg og vise empati for deres klienter. Samtidig skal de lære, at kunne sætte sig ind i den enkelte klients behov. Og dette på ganske kort tid uden at overskride blufærdigheds- og forfængelighedsgrænser, som er et særligt vigtigt element i at blive en god kosmetolog. 

skønhedspigerne, skønhedspigerne fra brøndby, brøndby, produktiksskole, produktionshøjskole, krop, mode, skønhed, skønhedsbehandlinger, ældre, plejehjem, elever, unge, omsorg, hudsult, prisbelønnet, projekt, ide
Humøret fejler ikke noget hos de ældre plejehjembeboere, især ikke når “Skønhedspigerne” kommer på besøg. (Foto: Lisette Kaas)

– Når der er en relation mellem den unge og den ældre, så opstår der empati, for de unge får ondt af de ældre, som der mange gange er ramt af sygdom, på den ene eller anden måde. Når den unge ser mennesket bag den rynkede “facade”, et menneske der har en historie, så opstår magien, fortæller hun.

bog come together fælleskaber jane sandberg (Foto.. MY DAILY SPACE)
Her står Jane med bogen til bogreceptionen. (Foto: MY DAILY SPACE)

– Jeg får stadig tårer i øjnene, når dette øjeblik indtræder, smiler Lisette Kaas.

Hudsult er en betegnelse for et savn til fysisk nærvær, hvor vores kroppe sulter efter andres hud og berøring. Hvis vi ikke oplever det, bliver vi deprimerede, syge og stressede.

For de ældre betød det at den hudsult, der opstår når man føler sig ensomme, blev mindre ved at eleverne kom på besøg. Og eleverne kunne øve deres behandlinger på rigtigt hår, rigtige negle, og rigtig hud samtidig med at de nu havde muligheden for at lære at omgås alle slags klienter.

skønhedspigerne, skønhedspigerne fra brøndby, brøndby, produktiksskole, produktionshøjskole, krop, mode, skønhed, skønhedsbehandlinger, ældre, plejehjem, elever, unge, omsorg, hudsult, prisbelønnet, projekt, ide
Selvom man bliver ældre, forsvinder forfængeligheden ikke. (Foto: Lisette Kaas)

Prisbelønnet idé

Selvom idéen var god, var samarbejdet mellem produktionshøjskolen og plejehjemmet et udfordrende match. De unge var tilbageholdende i starten, fordi det var grænseoverskridende. Men Lisette Kaas vedholdenhed, hvilket viste sig at bære frugt. 

Idéen lever nemlig i sit bedste velgående på tiende år og omverdenen har også fået øje på projektet. I 2017 prjektet belønnet med Fællesskabsprisen. En pris som nu statsminister Mette Frederiksen indstillede Lisette Kaas til, uden hun vidste det, efter at Mette Frederiksen havde været på besøg på Produktionshøjskolen i Brøndby.

skønhedspigerne, skønhedspigerne fra brøndby, brøndby, produktiksskole, produktionshøjskole, krop, mode, skønhed, skønhedsbehandlinger, ældre, plejehjem, elever, unge, omsorg, hudsult, prisbelønnet, projekt, ide
Mette Frederiksen indstillede projektet “Skønhedspigerne fra Brøndby” til fællesskabsprisen i 2017, som løb med sejren. (Foto: Lisette Kaas)
210.000 danskere over 16 år siger, at de ofte eller altid føler sig ensomme, hvilket svarer til 4,6 procent af den danske befolkning. Og udviklingen går den forkerte vej. Tallet er i 2017 steget til 6,3 procent.

Efterfølgende er der mange produktionsskoler, der har kontaktet Lisette Kaas for, at høre hvordan idéen kunne lykkes. Hun har haft flere undervisere fra andre skoler på besøg, til at se hvordan projektet egentlig fungerer i virkeligheden.

En løsning på ensomhed

Fællesskabsinitiativer er optagede af at give løsninger på, hvordan vi undgår et samfund. Alt for mange føler sig ensomme og udelukkende fra fællesskaber. Problemet med ensomhed er desværre stort og voksende. Menneskers følelse af ensomhed er en alvorlig belastning for samfundsøkonomien. Det skønnes, at ensomhed koster det danske samfund 300 millioner kroner om året.

skønhedspigerne, skønhedspigerne fra brøndby, brøndby, produktiksskole, produktionshøjskole, krop, mode, skønhed, skønhedsbehandlinger, ældre, plejehjem, elever, unge, omsorg, hudsult, prisbelønnet, projekt, ide
Både mænd og kvinder bliver taget hånd om, når “Skønhedspigerne” besøger det lokale plejehjem. (Foto: Lisette Kaas)

Bogen “Come Together”

Bogen “Come Together” handler om frivillige fællesskabsinitiativer i Danmark og beskriver 24 udvalgte fællesskaber, hvoraf en af dem er fortællingen om “Skønhedspigerne”.

De 24 konkrete fællesskaber tematiseres i syv kategorier: De grønne fællesskaber, den lokale indsjæl, mellemmenneskelighed, sundhed, fællesskaber i små samfund, fællesskaber i storbyen og fællesskaber for børn, unge og familier. En fin lille og meget vedkommende bog.

bog come together fælleskaber jane sandberg (Foto.. MY DAILY SPACE)
Sådan ser den fine bog ud. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også de mange andre historier om fællesskaber i Danmark i bogen “Come Together”, som kan købes her.

 

Læs også: Helse Matilde nomineret til Fællesskabsprisen: Ingen banker på din dør, når du er ensom

 

 

· Mere fra samme kategori ·