Læs også:

Close
studying, studie, uddannelse, sabbatår, skyldfølelse, stress, rejse, travel, muligheder, oppotunities, education (Foto: Unsplash)

Klumme: Derfor tager jeg et ekstra sabbatår

Mit liv, Nyheder  | 

Jeg tager et ekstra sabbatår. Men en tung sky af stress og skyld svæver over mig

Jeg tager et ekstra sabbatår, så jeg går altså i gang med sabbatår nummer to nu. Jeg har ikke været på en obligatorisk dannelsesrejse til Sydasien eller et andet eksotisk sted med 3 veninder eller for den sags skyld på et højskoleophold. Jeg har heller ikke tjent styrtende med penge og sparret 100.000 kroner sammen til et semester på Art Academy i New York City.

Jeg ved faktisk ikke engang, hvad jeg vil …

Jeg har egentligt bare tullet rundt. Jeg har arbejdet som tjener, jeg har skrevet lidt klummer, jeg har været på små ture rundt i Europa, og levet af drikkepenge og har gået en del i byen. Jeg har lært nye mennesker at kende, og jeg har oplevet følelsen af ikke at vide, hvad jeg vil. Jeg har ikke en sikkerhed i, at jeg “i det mindste går i skole”. Jeg kan, hvis jeg vil, stoppe her, og blive ved med at servere på en restaurant, hvis jeg har lyst. Ingen stopper mig, for jeg er jo egentligt ikke i gang med noget.

Det stresser mig. For jeg ved ikke, hvad jeg vil. Endnu. Eller altså, jeg ved at jeg ville være god til en masse. Jeg kunne læse Interkulturel Markedskommunikation på CBS. Jeg har snittet til det, og den er relativt sikker, den form for bachelor. Den åbner op for mange mulige kandidater. Eller jeg kunne søge ind på Journalisthøjskolen i Aarhus. Eller tilmelde mig Danmarks Radios Talenthold, og håbe på at komme ind den vej. Jeg kunne også bare læse en almindelig HA på CBS. Eller læse Dansk på KU. Eller Management og Kommunikation. Eller læse på KEA, jeg kan trods alt også en smule kreativt. Måske er det dét, som bliver eftertragtet, når jeg skal ud på arbejdsmarkedet? Jeg ved det ikke, og finder nok heller ikke det endegyldige svar på det.

Descisions, muligheder, valg, travel, rejse, sabbatår, gab year, uddannelse (Foto: Unsplash)
Vi har uendeligt mange valg og muligheder når det kommer til uddannelse (Foto: Unsplash)

Derfor tager jeg et sabbatår til

Jeg ved det ikke. Og derfor tager jeg et ekstra sabbatår. Jeg vil gerne rejse, møde nye mennesker, se nye steder, opleve nye hverdage, opleve overraskelse, og få slået benene væk under mig. Jeg vil gerne udfordres, føle mig bange og nervøs, føle mig uovervindelig og føle mig selvstændig. Jeg vil gerne stå på egne ben, og jeg vil inspireres. Og jeg mener, at først når jeg har oplevet dette, og jeg er 100% sikker på, hvad jeg vil studere, så studerer jeg.

Men det er sjovt, at det er sådan en ting i Danmark. Man får sabbatår, man rejser til Indien i to måneder med sine tre bedste venner, man kommer hjem, man arbejder på en restaurant eller på en burgerbar og tjener lidt penge ind, og året efter starter man på uddannelse. Ikke fordi man brænder for en speciel uddannelse, og ikke fordi man er sulten efter viden. Men hvad skulle man ellers? De obligatoriske “must do’s” er jo tjekket af? Og alle andre starter jo også studie nu? Skulle man så rende rundt der som høne uden hoved og ikke lave noget? Nej?

studying, studie, uddannelse, Descisions, muligheder, valg, travel, rejse, sabbatår, gab year, uddannelse (Foto: Unsplash)
Mange tager afsted på den obligatoriske dannelsesrejse i sabbatåret (Foto: Unsplash)

Er det utaknemmeligt ikke at tage en videregående uddannelse?

Jeg blev fortalt af et menneske i mit liv, som jeg anser som meget vis, at det er en mærkelig kultur i Danmark, at man studerer fordi man skal. Fordi alle gør det, og fordi det er gratis. I England og USA studerer man, fordi man har lyst, fordi der er et specifikt område, som virkelig fascinerer én, og fordi man vil lære mere. Det koster penge alle andre steder. Men det skal man nok klare. Alle tager et studie lån. Dem som ikke studerer frygter ikke, at de skal være skraldemænd eller tømrer resten af livet. De vil måske bare arbejde sig op på en anden måde. Eller rent faktisk være skraldemænd eller tømrer resten af livet. Det er ikke set ned på.

Det føles nærmest en smule utaknemmeligt, ikke at studere, nu hvor man bor i Danmark, hvor det er gratis, og man faktisk endda bliver betalt for det! Man behøver ikke engang at have taget den gratis og betalte gymnasielle uddannelse, for man kan også søge kvote 2! Man kan også have taget en erhvervsuddannelse. Der er ikke grænser for, hvordan,  hvornår eller hvorfor man studerer i Danmark. Der er nærmest ikke nogen undskyldning for at lade være.

studying, studie, uddannelse, sabbatår, skyldfølelse, stress, rejse, travel, muligheder, oppotunities, education (Foto: Unsplash)
I takt med alle mulighederne for uddannelse i Danmark, føler man nemt et pres for at studere (Foto: Unsplash)

Så hvorfor bliver jeg stående under den sorte sky

Men hvem er det der stresser mig? Samfundet og regeringen har sænket den løftede pegefinger, og lover at fjerne studieloftet. De fjerner også reglen om, at man kan gange sit snit op med 1,8 inde for de første to år man læser videre. Mine forældre siger, at jeg ikke skal stresse, så længe jeg ved at jeg skal studere noget på et tidspunkt. De fleste af mine veninder og venner er heller ikke startet studie endnu. Måske er det bare den store sorte sky, som jeg selv stiller mig ind under. Hvem ved?

Når jeg taler med nogen, som er generationen over mig, altså mine forældres alder, bliver der altid grinet en smule, over min stressede tilgang til sabbatåret. “Ej vil du da skrige, du er 19 år! Jeg var ikke engang student da jeg var 19 år, og jeg startede ikke en uddannelse før jeg var 27 år!”. Den fik jeg her forleden. Så slappede jeg af. I et par dage. Indtil jeg sad til en middag med min veninde og hendes to venner. “Jeg er på andet semester af sygeplejerskeuddannelsen, og min kæreste er ejendomsmægler”, så begynder tankerne at stikke af, og jeg tænker på, at hvis jeg nu bare havde søgt ind her til sommer, så var jeg også færdigtuddannet om en tre års tid, og så havde jeg måske en fast indkomst, og en stabil hverdag. Måske skulle jeg have gjort det.

Det kunne overvejes, at jeg bare skulle basse ned og nyde det

Men nu ligger landet nu engang sådan, at det gjorde jeg ikke. Jeg tuller stadig rundt. Jeg skriver den her artikel, og jeg drikker en kaffe på en bænk på Christianshavn i solen imens. I morgen har jeg en 12 timers vagt på restauranten, og efter skal jeg synge karaoke på Sams Bar. Det er mit liv her i sabbatåret. Jeg vil nyde det, og jeg vil ikke stresse over den sørens uddannelse. Lige nu i hvert fald … Så måske jeg bare skulle basse helt ned. Og nyde, at jeg har mulighed for, at holde alle de sabbat år jeg overhovedet lyster, og stadig kan få en uddannelse betalt, og arbejde mig op til hvad end jeg nu en dag finder ud af, at jeg vil.

Læs også:

veninder, roomie, venskab, hygge, lejlighed, bolig

5 uundværlige tips: Sådan finder du den perfekte roomie

· Mere fra samme kategori ·