Læs også:

Close
fly flyforsinkelser himlen sky (Foto: Unsplash)

Hvad gør du, når dit fly er forsinket?

Rejser  | 

Sommeren og dermed også sommerferien er over os. Vi har måske alle prøvet det. Vi står i lufthavnen og er på vej mod vores næste destination, da det sker – flyet er forsinket. Men ved du, hvordan du håndterer situationen derfra? Læs med her

Flytrafik kan være noget utilregnelig, og det går ikke altid helt som planlagt. Det bør dog aldrig være dig, der står med håret i postkassen. Derfor er det vigtigt, at du kender dine rettigheder og er klædt ordentligt på næste gang, at du støder på i et forsinket fly.

lufthavn kuffert fly rejse flyforsinkelse (Foto: Unsplash)
Har du også prøvet at vente, så ved du, hvor irriterende det er. (Foto: Unsplash)

Gem al dokumentation

Som udgangspunkt er det altid en god idé at gemme al din dokumentation fra rejsen. Hvert flyselskab har nemlig deres egne procedurer, og de kræver hver især forskellige dokumenter. Du ville skulle tage kontakt direkte til flyselskabet for først at finde ud af præcis, hvilke dokumenter de kræver at se, men også for at få din retmæssige udbetaling. Det er ofte her, at postyret opstår.

Mange flyskaber vil desværre forsøge at gøre det så besværligt for dig som muligt at få din kompensation for flyforsinkelse. Det er, også selvom loven og reglerne på området om kompensationskrav er på din side. Der er dog måder, hvorpå du kan sikre dig, at proceduren bliver behandlet lidt hurtigere og til din fordel. Der er flere forskellige værktøjer derude, der vil hjælpe dig med at beregne din kompensation fra selskabet samt selve ansøgningsprocessen.

fly vinge flyvinge flyve (Foto: MY DAILY SPACE)
Det kan være noget så træls, når et fly er forsinket. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvornår har jeg ret til kompensation ved forsinket fly?

Når det kommer til regler for kompensation og flytrafik, kan det hurtigt blive rigtig kompliceret. Det skyldes blandt andet, at flyvninger sker på tværs af internationale zoner og med passagerer fra mange forskellige nationaliteter. Samme regler gælder altså ikke nødvendigvis for alle. Og der er mange faktorer, der skal tages med i beregningen. Først og fremmest skal det afgøres, om du overhovedet kan få en form for forplejning eller pengekompensation, eller om du må gå tomhændet derfra.

I de tilfælde, hvor flyet ikke er mere end et par timer forsinket, vil du stadig kunne kræve at få både gratis mad og drikke. Men du skal dog holde være OBS på, at omfanget af din forplejning også er afhængig af, hvor din rejse går hen, og om det er inden eller uden for Europa. Hvis flyet ender med at blive forsinket i mange timer, så kan du dog som flypassager få fuld refundering.

Der kan også forekomme særlig situationer, hvor du på trods af lang ventetid ikke her berettiget til kompensation. Det er dog ofte kun under ekstraordinære omstændigheder såsom sikkerhedsmæssige årsager.

pige sur - frustreret vred (Foto: Pxhere)
Få hjælp her og undgå dumme episoder. (Foto: Pxhere)

Hvordan sikrer jeg, at jeg får min lovmæssige kompensation?

Du kan altid klage direkte til flyselskabet eller transportklagenævnet. Det kan du gøre, mens ventetiden står på eller efterfølgende, hvis du mener, at din sag har været uretfærdigt behandlet. Du skal gøre det så hurtigt som muligt og have al din dokumentation klar, som vi nævnte ovenover. Flyselskaberne er dog ikke altid så imødekommende, så det kan være en lettelse, når der er hjælp at hente til, hvordan man ansøger om kompensation.

En sådan hjælp kan du få fra flykompensationsselskaber som for eksempel Airhelp. De er eksperter på området og kan være med til vurdere din specifikke situation. De hjælper millionvis af passagerer med at navigere det komplekse system hvert eneste år. De kender også mange af de bureaukratiske tricks og finter. På den måde ved du, at du kommer fra situationen med en fair behandling og de penge, der rent faktisk tilhører dig.

 

Læs også:

Klar-parat-ferie

 

ferie - sommerferie - bil med kufferter pexels

· Mere fra samme kategori ·