Læs også:

Close
wonton dumplings shiitake svampe grøntsagskogebogen (Foto: Grøntsagskogebogen)

Grøntsagskogebogen: Wonton med kål og shiitakebuillon

Mad  | 

Det er den ultimative grundbog for det grønne køkken og noget af en moppedreng; Grøntsagskogebogen. Vi har været så heldige at få opskriften på disse Wonton med kål og shiitakebuillon

Bogen er skrevet af Tom Victor Gausdal og Stian Floer, og de forklarer:

Der er egentlig ikke noget hokuspokus i at tilberede gode grøntsagsretter: Hvis du giver grøntsagerne den samme tid og opmærksomhed, som du er vant til at tildele kød eller fisk, bliver resultatet næsten altid rigtig godt.

wonton dumplings shiitake svampe grøntsagskogebogen (Foto: Grøntsagskogebogen)
Lav selv de lækre asiatiske wonton. (Foto: Grøntsagskogebogen)

Wonton eller asiatiske dumplings er en anden af vores absolutte livretter. Der er ikke meget, der smager bedre end en spicy, saftig og uimodståelig blød, dampet pastapakke fyldt med asiatiske smagsindtryk. Det er lidt tidskrævende at lave dem, men også sjovt og rigtig dejligt, når man kan servere dem for sultne gæster. Dumplings kan endda fryses ned, så du har noget godt i vente en anden dag.

Ingredienser dumplings

1 lille spidskål
30 gram smør
1 skalotteløg, finthakket
1 fed hvidløg, knust
1 teske chili, finthakket
2 spiseske miso salt
16-20 dumplingark (runde, flade dejstykker, man bruger til dumplings)

Sådan gør du

Snit kålen fint og steg den i smør ved høj varme, til den er mør, men ikke branket.

Tilsæt løg, chili og hvidløg. Steg videre, smag til med miso og salt.

Afkøl blandingen.

Læg en stor skefuld tilberedt kål på hvert pastaark.

Pensl med lidt vand på den ene side og fold den sammen – her gælder det bare om at øve sig!

Tip

Shiitake, kål og miso er ingredienser, der indeholder masser af umami. I øvrigt forstærker de forskellige smagsindtryk hinanden. Når du bruger dem alle i en ret som her, bliver resultatet virkelig fyldigt og kraftigt i smagen. Lidt som hvis retten indeholdt kød.

Til stegning skal du bruge

2 spiseske solsikkeolie

1 broccoli, delt i små buketter

frisk ingefær, skåret i tynde strimler

1 forårsløg, snittet

Sådan gør du

Umiddelbart inden servering steger du dumplingerne let på en pande med solsikkeolie.

Tilsæt et skvæt vand, tilsæt broccoli og læg låg på.

Lad det dampe 1 minut.

Fjern låget og vend ingefær og forårsløg i.

 

 

Ingredienser til shiitakebouillon 

4 deciliter dashi
12 shiitakesvampe, i skiver 1 spiseske miso
1 spiseske solsikkeolie
1 spiseske sesamolie
2 fed hvidløg, knuste

Steg svampe og hvidløg i olien, hæld dashi ved, og smag til med miso og salt.

Sådan laver du Dashi 

120 gram kombutang
2 liter vand
50 gram tørrede shiitakesvampe

Knæk kombuen i mindre stykker og kom den i en gryde sammen med shiitakesvampene. Hæld koldt vand over, varm det op til 60° og lad det hele trække i 1 time. Si dashien. Den kan bruges som bouillon eller basis i forskellige retter.

Til endelig servering skal du bruge

2 spiseske koriander, hakket

Shiitakebouillon

Sådan anretter du det hele

Anret dumplings i skåle med broccoli og forårsløg og pynt med frisk koriander.

Hæld shiitakebouillon over.

Variation

Spidskål er rigtig godt i dumplings, men du kan også bruge andre former for kål – prøv for eksempel med grønkål eller kinakål, spinat eller brændenælde.

 

 

 

Sådan ser bogen ud:

grøntsagskogebogen grøntsager kogebog vegetar

Læs også:

Postkort fra Jylland

blokhus strand livredder vesterhavet nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·