Læs også:

Close
gulerødder pastiknak grøntsagskogebogen (Foto: Lars Petter Pettersen)

Grøntsagskogebogen: Karamelliserede gulerødder og pastinak

Mad  | 

Det er den ultimative grundbog for det grønne køkken og noget af en moppedreng; Grøntsagskogebogen. Vi har været så heldige at få opskriften på de karamelliserede gulerødder og pastinak

Bogen er skrevet af Tom Victor Gausdal og Stian Floer, og de forklarer:

Der er egentlig ikke noget hokuspokus i at tilberede gode grøntsagsretter: Hvis du giver grøntsagerne den samme tid og opmærksomhed, som du er vant til at tildele kød eller fisk, bliver resultatet næsten altid rigtig godt.

gulerødder pastiknak grøntsagskogebogen (Foto: Lars Petter Pettersen)
En lækker og sund ret. (Foto: Lars Petter Pettersen)

Her har vi ganske enkelt stegt lokalt dyrkede rodfrugter på panden med smør, hvidløg, citron og friske krydderurter, akkurat som du normalt ville have gjort det med et godt stykke fisk eller fjerkræ. Resultatet bliver fantastisk. For det meste er grøntsager bedst al dente, men her skal rodfrugterne blive på panden, til de er møre og bløde og har opsuget en masse smag.

Ingredienser

8 gulerødder
8 pastinakker
4 fed hvidløg
1 stor håndfuld salvie
2 spiseske solsikkeolie
60 gram smør

Sådan gør du

Skrub rodfrugterne godt eller skræl dem, hvis de er meget grove i det.

Tip

Brug den grove side af en skrubbesvamp til at rense grøntsagerne med. Den gør dem udmærket rene, samtidig med at svampen er mere skånsom end de fleste grøntsagsbørster.

Varm olie og smør med hvidløg og salvie på en pande.

Steg rodfrugterne, til de er gyldne, og fortsæt derefter tilberedningen i ovnen ved 170 grader, hvis de stadig mangler lidt i at blive møre (det afhænger af tykkelsen).

Tip

Under stegningen bruges en gaffel til at teste om rodfrugterne har fået nok – de skal være helt møre og bløde, når de serveres.

Du kan eventuelt stege dem videre på panden ved lav temperatur og under låg – rør rundt et par gange undervejs.

Servering

Saften af 1 citron og salt og peber

Smag til med citronsaft, salt og peber inden servering. De karamelliserede rodfrugter kan spises som tilbehør eller som en lille selvstændig grøntsagsret. Eller giv dem hovedrollen i et sommermåltid, der indbefatter nye kogte kartofler, en grøn salat og en skefuld rømme eller creme fraiche.

gulerødder grøntsag vegetar (Foto: Unsplash)
Gulerødder er en skøn sommergrøntsag. (Foto: Unsplash)

En god variantion

Denne tilberedningsmetode fungerer for de fleste rodfrugter som kålrabi, knoldselleri, persillerod, beder, majroe og kartofler. Der er også nærmest frit valg i forhold til krydderurter – afhængig af, hvad du kan lide, og hvad retten skal serveres til. Rustikke urter som rosmarin og timian skal være med i hele tilberedningen, mens de mere sarte som estragon, basilikum, oregano og dild skal tilsættes til sidst.

 

Sådan ser bogen ud:

grøntsagskogebogen grøntsager kogebog vegetar

Læs også:

Sådan holder du dine tænder sunde og stærke

 

· Mere fra samme kategori ·