Læs også:

Close
5 på stribe bog bøger læsestof boganmeldelse (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk … Bøger er godt for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt boginspiration til august måned

Kan man få bøger nok? Svaret er NEJ. 😉 August er en skøn måned med lange dage, hvor man nemt kan hygge sig med en bog eller to. Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Få en hyggelig og afslappende august måned i godt selskab med en god (eller flere) bog. Få boginspiration her til dine næste bogkøb.

Den spændende

Jeg tror, jeg har læst de fleste af Liza Marklunds bøger. ‘Sort perle’ er en verdensomspændende historie om fridykkeren Kiona fra øen Manihiki, som får vendt sit liv på hovedet, da hun møder en svensk mand under en orkan.

Handlingen foregår i begyndelsen af 1990’erne, hvor den stærke kvinde Kiona lever med sin familie på Stillehavsøen Manihiki. Hun lever af at fridykke efter østers. I sin fritid drømmer hun sig langt væk i bøgernes verden og i sine forestillinger om et andet liv.

En skæbnesvanger nat forulykker en større båd inde ved revet. I båden reddes dog en bevidstløs mand, som viser sig at være svensk. Hans tilstedeværelse skaber afgørende forandringer for Kiona. Det er en rigtig dragende og spændende bog, der både fortæller om ambitioner, drømme og selvfølgelig kærlighed. En rigtig sommerferiebog – som man kan læse i et langt hug.

 sort perle liza marklund bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Sort perle, 239,95 kr., www.saxo.com

Den du ikke kan leve uden at læse

Det er måske lidt voldsomt udtalt – men JEG ville ikke have været foruden at læse denne bog, og sådan havde jeg det også med hendes anden bog ‘Blomstrende Syrener’. Martha Hall Kelly er en fantastisk forfatter, som jeg synes alt for få danskere kender til. Hvis du ikke har læst ‘Blomstrende Syrener’ af Martha Hall Kelly, så kast dig over den, før du går i gang med denne her. Men du kan også starte med denne selvstændige roman, der som den anden bog også bygger på virkelige hændelser. Den internationale bestseller-forfatter kan skrive bøger, som man slet ikke kan slippe igen – eller for den sags skyld har lyst til skal ende. Sådan er det også med denne bog. Året er 1914, og verden har stået på tærsklen til krig så mange gange, at det ikke rigtig kan hidse den almindelige amerikaner op.

Eliza Ferriday har også andre ting at tænke på, mens hun gør klar til sit livs rejse i selskab med sin veninde. Destinationen er Sankt Petersborg. Men da Østrig erklærer Serbien krig, og det russiske emperium begynder at falde, undslipper Eliza hjem til Amerika, mens veninden Sofya, der oprindelig kommer derfra, må flygte til deres landsted.

En bog der både er smuk, fængslende, trist men absolut sommerferie- og læseværdig.

de forsvundne roser bog martha hall kelly (Foto: MY DAILY SPACE)

De forsvundne roser, 219,95 kr., www.saxo.com

Den gode, nye vegetarkogebog

Der er efterhånden utrolig mange sunde, grønne, vegetarbog på markedet. Men det er er der også en grund til, for vi elsker alle det grønne køkken mere og mere, og det er dejligt med god inspiration til at lave mad, der smager – uden at behøve at komme kød i. I bogen er der hverdagsmad, snacks og desserter med grøntsagerne. Godt nok med fokus på mad til børn og deres forældre, idet de to forfattere David Frenkiel og Luise Vindahl netop ved, at det kan være svært at få dem til at spise sundt. Men jeg synes, den appellerer lige så meget til alle os, der måske ikke er HELT vegetarer endnu (og ikke har små børn).

Bogen indeholder over 70 lækre, nærende og nemme vegetariske opskrifter til hele familien, men lavet så der er taget hensyn til børnenes smagsløg. Man får inspiration at hente i opskrifter på aftensmad og ting til madpakken eller til at tage med på job eller i skole, sjove desserter, partyfood, kage og andet sødt samt praktiske tips. De fleste opskrifter har en ’opgradering til voksne’ (som for eksempel at toppe med et pocheret æg, tilsætte lidt spicy sauce eller ekstra krydderurter), så man ikke skal lave to forskellige retter – det er smart og derfor kan alles madinteresser og -lyster være med her. Jeg kan godt lide måden, de tilgår retterne på, og er man som mig vant til at lave mad, så inspirerer den faktisk bare endnu mere til selv at eksperimentere i køkkenet.

little green kitchen bog bøger kogebog vegetarmad (Foto: MY DAILY SPACE)

Little Green Kitchen, 239,95 kr., www.saxo.com

Den unikke

Måske kan du huske, at jeg omtalte hans første bog; ‘Humlen ved det hele’ (om humlebier) i sidste måned … Her er den næste i rækken. Det er forfatter Dave Goulsons beretning om dage og måneder tilbragt i Frankrig med at gøre en ruin beboelig for sig selv og sin familie.  Men også om at etablere en stor og frodig eng, hvor blomster, insekter og sommerfulge vil trives – og lade sig studere. Han fortæller med smittende fryd og fascination om insekternes forunderlige verden. Et mikrokosmos med myriader af interessante fænomener og processer, der alle er indbyrdes forbundne i et sindrigt, smukt – og sårbart – samspil. Jeg elsker det – og den. Og så er det en varm påmindelse om at nyde naturen og tage vare på livet – i alle dets forunderlige former.

Jeg fandt lige et par andre anmeldelser, som også siger det hele om bogen.

”Køb denne bog, læs den, giv den som en gave. Dette er væsentlig læsning for os mennesker i det 21. århundrede.” – New Scientist

”Fuldstændig fortryllende.”  –The Independent

Dave Goulson er en af verdens førende eksperter i humlebier og insekter. Hans forskning nyder stor international udbredelse, ligesom hans store engagement i miljøet. Han har læst biologi på Oxford University og er nu professor på University of Sussex. Jeg kan næsten ikke vente på, at i 2020 kommer bogen ‘Havejunglen’ om, hvordan man kan dyrke sin have som en del af naturen. Men for dig der ikke har læst de to første her – kom igang. Bliv klog – og bliv mindet om, hvor fantastisk vores verden er.

summen over engen dave goulson bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Summen over engen, 149,95 kr., www.saxo.com

Den hyggelige og vedkommende

‘Mellem himmel og hav’er en roman skrevet af svenske Anna Fredriksson, Det er en svensk familiefortælling om tre generationer af kvinder, som må forsøge at forsone sig med hinanden. Det “plot” har man set og læst før, men jeg synes, at det er godt og vedkommende fortalt i denne bog.

Sally har altid undret sig over, hvorfor hendes mor forlod hende, da hun var lille. Det er stadig noget, der smerter hende at tænke på, og det gør ikke situationen nemmere, at Sally har et problematisk forhold til sin egen datter, Josefin. Da hun får muligheden for det, flytter Sally derfor til byen Kivik for at være i nærheden af datteren. Hun får sig dog en stor overraskelse, da det viser sig, at hendes egen mor også bor i byen, og at hun har taget kontakt til Josefin.

Det andet gode ved denne bog er, at ‘Mellem himmel og hav’ er den første bog i Anna Fredrikssons rørende familiesaga om mødre og døtre. Det er en historie, der viser, at det aldrig er for sent at finde tilbage til de mennesker, du er kommet til at skabe afstand til. Så vi kan forvente meget mere. En skøn og dejlig livsbekræftende bog at læse.

mellem himmel og jord anna fredriksson bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Mellem himmel og hav, 299 kr., www.saxo.com

 

Læs også:

Interview med Jussi Adler-Olsen

jussi adler-olsen bog offer 2117 valby bog (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·