Læs også:

Close
negle, nail, nails, neglelak, hænder, hånd, hand, hands

Det vidste du ikke om dine negle

Sundhed  | 

Der findes mange forskellige facts om negle. Kan du for eksempel ikke se på neglene, om du mangler vitaminer? Vi giver dig en guide her

For nogen er neglene meget vigtige, både i forhold til at vise naturlige velplejede negle eller udtrykke sig ved for eksempel at bruge neglelak, for andre betyder neglene ikke så meget. Men ens for vores negle er, hvordan de fungerer, og hvad de kan fortælle om os.

negle, nail, nails, neglelak, velplejede
Neglelak er en simpel måde at udtrykke sig på og vise sine velplejede negle frem – med eller uden farve. (Foto: Unsplash)
Fingernegle vokser omkring 0,1 millimeter om dagen eller omkring en millimeter om ugen. Tånegle vokser en del langsommere og vokser i forhold til fingrenegle kun en millimeter om måneden.

Sådan vokser dine negle

Negle vokser hele livet igennem, men allerede efter 20-års alderen gror neglene langsommere og langsommere. Ligeledes gror kvinders negle med mindre væksthastighed end mænds. 

Neglenes vækst bliver påvirket af forskellige faktorer, som vi er omgivet. For eksempel gror vores negle hurtigere om sommeren på grund af varmen, og hvis din krop bekæmper influenza, kan de vokse med tyve procent ekstra hastighed. Under graviditet påvirkes neglene også på grund af graviditetshormonet, og er man på en ekstrem diæt, kan det også have påvirkning på, at neglenes vækst bliver langsommere. 

Mange tror at neglene vokser hurtigere ved at blive klippet, eller hvis man bider dem, hvilket ikke er sandt. Neglepladen består af hård keratin, og kan dermed ikke påvirkes til at ved enten at klippe eller bide dem. Mange tror også, at man får skrøbelige negle af at bide dem i forhold til at klippe dem, hvilket altså heller ikke er sandt.

Der kan ske ændringer i neglene

Neglen vokser fra negleroden, der kan ses på neglene som en hvid halvmåne. Det er her de levende celler findes, men så snart de passerer negleroden omdannes de til et dødt hårdt lag af keratinceller, som er det vi ser som neglen.

Der kan forekomme ændringer i ens negle, men det er som regel ikke noget man skal bekymre sig om. Nogen får riller i neglene, hvilket kan skyldes en forbigående vækstforstyrrelse, som vises som en tværgående linje i neglen. Men længderiller er et helt normalt fænomen i negle og hænger også sammen med alderen.

Der kan også opstå hvide pletter på neglene, hvilket mange tror er et tegn på vitamin mangel, dog er dette ikke sandt. De hvide pletter er bare luft, der er kommet ind mellem keratinlagene i neglepladen. Men desværre forsvinder pletterne ikke igen, så du må vente til dine negle gror ud og skjule dem med lidt lak i mellemtiden.

Ændrer neglenes form, struktur eller farve, kan det være et tegn på en sygdom. For eksempel kan hudsygdommen psoriasis ses på neglene, ved punktformige depressioner i neglen, kaldet pitting eller fingerbølsprikker, der kommer af forstyrrelser i dannelsen af keratin.

negle, nail, nails, neglelak, hænder, hånd, hand, hands
Sygdomme kan afspejle sig i dine negle. (Foto: Unsplash)
Fransk manicure, med den lyserøde farve og den hvide spids opstod i 1975, da skuespillerinders negle skulle være enkle til deres kostumer. Jeff Pink, grundlægger af neglelakbrandet Orly, navngav disse negle for “fransk manicure” til ære for sine venner i Paris.

Farveændring kan også være et tegn på sygdom

Sunde negle er blanke og jævne, og har en frisk rosa farve. Farven kommer af huden under neglen, hvor den rosa farve er blodgennemstrømningen til fingrene.

Bliver neglene mere gule i farven kan det skyldes en infektion i neglen, som eksempelvis neglesvamp. Men de gule negle kan altså også forekommer ved rygning, da en cigarets indholdsstoffer afgiver farve til hud og negle omkring sig.

Pas på de indgroede negle

Indgroede negle kan opstå, hvis man klipper sine tånegle forkert eller går i sko, der klemmer. Det kan give betændelse, der kan sprede sig ind i neglen, men det kan dog afhjælpes ved at klippe og frigøre neglen fra huden omkring. Men i nogle værre tilfælde skal man søge læge, der kan afhjælpe med problemet. 

Man kan undgå indgroede negle, ved at klippe tåneglene lige over for på den måde at undgå kanter der kan genere og bore sig ind i huden på siden af neglen (neglevolden). Det samme gælder dog ikke for fingerneglene, der gerne må klippes i en bue efter fingrenes form.

negle, nail, nails, neglelak, hænder, hånd, hand, hands
Tånegle skal, til modsætning for fingernegle, klippes ligeover for at undgå smertefulde indgroede negle. (Foto: Unsplash)
Manicure kommer fra Indien for omkring 5.000 år siden.

Pedicure opstod i Egypten, som en behandling for at behandle og forynge trætte og slidte fødder.

Sarte og svage negle kan komme af flere grunde

Det er irriterende med negle der flækker, og der kan være flere grunde til at det kan ske. Skrøbelige negle kan skyldes slitage, brug af neglelak og neglelakfjerner, der er med til at udtørre og giver sprukne negle.

Neglefiling kan også gøre skrøbelige negle værre, da det kan få neglene til at flosse. Har man skrøbelige negle skal man derimod klippe sine negle.

negle, nail, nails, neglelak, hænder, hånd, hand, hands
Der er stor forskel på vores negle, nogle har skrøbelige negle, der kræver ekstra neglepleje. (Foto: Pexels)

Guide til neglepleje

Hænder og dermed neglene er noget af det første vi ser, når vi møder mennesker. Derfor betyder det noget, om vores negle ser sunde og velplejede ud. Vi giver dig her en lille guide til nogle produkter, der kan rette op på de små skønhedsfejl og sikrer dig smukke velplejede negle.

Neglebåndsolie

Start med at styrke dine negle indefra med en negleolie, der både er plejende for selve neglen, men også for neglebåndene. CDN SolarOil indeholder blødgørende risklidolie, plejende jojobaolie og genopbyggende E-vitamin. Oliens næringsstoffer trænger ind under huden og neglene, og skaber stærke, sunde negle og neglebånd.

negle, negl, neglepleje, negleolie, olie, pleje, styrke, stærke, velpleje

CND SolarOil neglepleje, 89 kr., www.nicehair.dk

Alt-i-én pleje

Har du tørre negle der let flækker, er denne 7-i-1 neglepleje alt hvad du har brug for. Det er både en base coat, top coat med højglans, vækstfremmende kur, negleforstærker, rilleudglatter, lysner neglene og giver en ultra fugtgivende behandling. Den får dine negle til at se mere sunde ud på tre dage, og så holder den den fine glans i op til 10 dage.

sally hansen, neglepleje, neglerutine, negle, nail, nails, alt i en, velplejede

Sally Hansen 7-i-1 neglepleje, 89,95 kr., www.matas.dk

Neglelakfjerner

Når neglelakken skal fjernes, er det vigtigt at bruge en neglelakfjerner uden acetone, især hvis du har skrøbelige negle. Acetonen dræner neglene for fugt, og efterlader dem sårbare. Neglelakfjerneren fra Yves Rocher er uden acetone og indeholder beskyttende, blødgørende og plejende økologisk mandelolie. negle, nail, nails, neglelak, neglelakfjerner, yves rocher

Yves Rocher neglelakfjerner, 49 kr., www.yves-rocher.dk

Kilde: www.sygeforsikring.dk, netdoktor.dk, sundhed.dkmybeautybunny.comalt.dk, femina.dk, 

 

Læs også: Guide: Sådan får du sommerklare negle

 

· Mere fra samme kategori ·