Læs også:

Close
Avocado, pesto, avocadoshaming, Chile, vandudvinding

Avocado – den udskældte frugt

Sundhed  | 

Den grønne, højtelskede, instagram-værdi avocado gør skade på både miljøet og på bønderne, som dyrker dem. Læs mere herom

Vi elsker avocado, både med brød, i smoothies, som dyp til nachos, eller som side-order til porcherede æg. Til gengæld skader det både miljøet og bøndernes levevilkår. Det kræver ekstreme mængder vand at producere avocadoer, og tørrer store dele af Sydamerika ud. Flere er blevet opmærksomme på, at det er en af de mest vandkrævende fødevarer at producere. Favorit nummer 1 er gået fra at være den obligatoriske instagram food favorit, til at blive en udskældt og miljøskadende frugt. Avocadoshaming er blevet en realitet … Det havde man ikke set komme.

Avocado, sund mad, avocadoshame, Chile
Vi elsker avocado, både med brød, i smoothies, som dyp til nachos, eller som side-order til porcherede æg. (Foto:Unsplash)

Høj efterspørgsel hos danske supermarkeder leder til vandmangel i Sydamerika

Avocadoer produceres hovedsageligt i Sydamerika. Og efterspørgslen falder ikke ligefrem hos de danske supermarkeder, hvor salget af avocadoer siden 2012 er steget med 60%. Problemet er, at det kræver cirka 70 liter vand at producere en avocado, og de fleste supermarkeder får avocadoer fra Petorca-provinsen i Chile. Af den årsag er vandknapheden steget markant i det område, hvilket har ført til ulovlig udvinding af vand i området.

Bønderne i Petorca-provinsen har måtte prioritere mellem at vaske tøj eller at lave mad, da der ikke er vand nok til befolkningen, da vandudvindingen går til produktionen og dykningen af den nu udskældte frugt – avocadoen.

På grund af vandmangel og ekstrem efterspørgsel på avocadoen i Petorca-provinsen i Chile kræver det 320 liter vand at dyrke frugten, hvor det ellers i gennemsnit kræver 70 liter.

Avocadoer som dyrkes i Petorca-provinsen i Chile kræver 320 liter vand per avocado. (Foto: Unsplash)

Café i Storbritannien fjerner avocado fra menukortet

Debatten er blevet taget op af en cafe i Storbritannie; Wild Strawberry Café, som d. 27 November 2018, der postede på deres Instagram, at de fra dags dato, ikke længere serverede avocado på cafeen på grund af miljøbevidsthed. De skrev blandt andet i opslaget: “Food miles. It doesn’t take a genius to work out that food tastes better when it hasn’t been flown 5000 miles. But more importantly, at a time when climate change concerns have never been more real, transportating ingredients in fuel guzzling planes from Centraland South America, Africa and beyond just to satisfy our whim for the latest food trend, when we have a plentiful supply of perfectly delicious, nutritious food on our doorstep is just plain wrong.”

Vidste du:
Det er ikke kun avocadoer, som er vandkrævende, og som miljøet lider uden udvindingen af …
* Tøjproduktion – et par jeans kræver 10.000 liter vand at producere
* Kød – det kræver 15.500 liter vand at producere et halvt kilo oksekød
Vidste du?
Disse fødevarer kræver også store mængder vand at producere
* Mandler – fire liter vand at producere én enkelt mandel. Dyrkelsen af mandler i USA står bagved tørke i Californien
* Ris – et halvt kilo ris kræver 757 liter vand at producere
* Vaniljestænger – et halvt kilo vaniljestænger kræver 57.463 liter vand at producere

Alt med måde

Og så igen, alt med måde … Det skal jo ikke afskræmme alle fra at spise en avocado, en mandel eller noget, som indeholder vanilje nogensinde igen. Ansvaret ligger mest hos de danske supermarkeder, som skal undersøge, hvor de køber varerne fra, og helst forsøge at undgå avocadoer fra Chile. Avocadoer indeholder også mange godter til kroppen, som B-vitaminet folat, E-vitamin og mineralet kalium. Det er de sunde fedtstoffer, som er i avocadoen, og ligeså i mandler. Alt med måde, både for vægtens, miljøets og bøndernes skyld.

Læs også:

Stegt avocado i linsesalat med grape – nem opskrift

linsesalat med Stegt avocado

 

Kilder: www.vandmedomtanke.dk, www.reuters.com, www.politiken.dk

· Mere fra samme kategori ·