Læs også:

Close
Fængsel

NEWS: Indsatte udnytter loven til at få fat i navne på fængselsbetjente

Nyheder  | 

Indsatte udnytter loven til at få fat i navne på fængselsbetjente · Stemmeprocenten var lavere i år end ved valget i 2015 · R. Kelly nægter sig skyldig i nye anklager · Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest · Tivoli giver en fri tur i rutschebanen til de morgenfriske · Dagens billede: Realitydeltager vil være politiker

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Indsatte udnytter loven til at få fat i navne på fængselsbetjente

Ved at søge aktindsigt i sin egen sag har indsatte mulighed for at få udleveret navne på fængselsbetjente, som de har været i kontakt med – også selvom de berørte betjente gør indsigelser. Fængselsforbundet har bedt justitsministeren om at gribe ind.

Det kan være fordi, de indsatte har en oprigtig interesse i at se deres personjournal, udskrift af urinprøver og handleplaner. Men det kan også være, fordi de af ond vilje gerne vil have fat i navnene på fængselsbetjente, som de har været i berøring med.

Faktum er, at Kriminalforsorgen i øjeblikket oplever en strøm af henvendelser fra indsatte, som gerne vil se deres sagsakter. De indsatte er tilsyneladende blevet opmærksomme på forvaltningslovens muligheder for at få adgang til navnene på fængselsbetjente ved at søge aktindsigt. Og det er ikke bare et par navne, som Kriminalforsorgen udleverer til enkelte indsatte. Det er navnene på alle de betjente og øvrige medarbejdere, den indsatte har været i kontakt med. I nogle tilfælde bliver 80 fulde navne udleveret på én gang.

Fængselsforbundets forbundssekretær Erik Holmestad Larsen mener, at de indsattes brug af aktindsigter strider direkte mod de tiltag, som blev indført i 2017 efter flere voldelige overfald på betjente.

– Når Kriminalforsorgen har nedsat en taskforce og indført tiltag for at beskytte os bedre – blandt andet med tjenestenumre som sikrer anonymitet – så virker det paradoksalt, at de indsatte bare kan få udleveret vores navne med en aktindsigt, siger han.

Erik Holmestad Larsen mener, at loven bør tilrettes tilsvarende de regler, som blev vedtaget i vidnepakken i 2017. Det vil betyde, at fængselsbetjentes navne erstattes med såkaldte u-numre.

– Hvis betjentene identificeres via numre kan ledelsen altid se, hvilken betjent, som har truffet en afgørelse i forhold til en indsat. Det er meget sjældent, at en indsat har et reelt behov for at kende en betjents fulde navn, siger Erik Holmestad Larsen. Det skriver Fængselsforbundet.

Fængsel
Indsatte udnytter loven til at få fat i navne på fængselsbetjente. (Foto: Pixabay)

Læs også: To danske læger risikerer fængsel

Stemmeprocenten var lavere i år end ved valget i 2015

Stemmeprocenten til folketingsvalget 2019 var med 84,5 procent lavere end ved valget i 2015 og den laveste siden 2005. Kun i 10 ud af de 92 opstillingskredse var stemmeprocenten højere i 2019 end ved forrige folketingsvalg.

Fordelt på opstillingskredse steg stemmeprocenten i 10 kredse, mens den faldt i de resterende 82.
Stemmeprocenten steg mest med henholdsvis 1,5 og 1,4 procentpoint i Bispebjerg og Nørrebro opstillingskredse, mens den faldt mest og med mere end tre procentpoint i Lolland, Tønder, Aabenraa og Guldborgsund opstillingskredse.

Stemmeprocenten ved valget i 2019 var højest i opstillingskredsene nord for København. I Rudersdal opstillingskreds stemte 90,3 procent af vælgerne. Rudersdal var den eneste kreds med en stemmeprocent over 90 procent. I Falkoner, Egedal og Gentofte var stemmeprocenten næsthøjest og over 89 procent.

Modsat var stemmeprocenten lavest i Lolland med 77,4 procent efterfulgt af Bispebjerg, Esbjerg By og Sundbyvester, som havde stemmeprocenter på 80-81 procent. Det skriver Danmarks Statistik.

valg, folketingsvalg, folketinget, politik, christiansborg
Stemmeprocenten var lavere i år end ved valget i 2015. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Klimatosserne vandt

R. Kelly nægter sig skyldig i nye anklager

Torsdag nægtede R. Kelly sig skyldig i 11 nye anklagepunkter om seksuelle overgreb mod mindreårige, som anklagemyndigheden netop er kommet frem med mod den 52-årige sanger. Blandt de nye tiltaler er blandt andet særligt skærpende omstændigheder, hvilket kan ende i op til 30 års fængsel.

R. Kellys forsvarer siger, at R. Kelly ikke er blevet tiltalt i en ny sag, men anklages i en eksisterende sag.

– R. Kelly er ikke blevet tiltalt i en ny sag. Han er blevet anklaget igen i en eksisterende sag. Det ændrer intet, skriver forsvaren på Twitter.

Sangeren er i forvejen tiltalt for ti tilfælde af grov seksuel udnyttelse af fire kvinder over en periode fra slutningen af 1990’erne og frem til 2010. Tre ud af de fire kvinder var mindreårige, da overgrebene angiveligt fandt sted.

R. Kelly har erklæret sig uskyldig i alle anklagerne, og han betalte i februar en kaution på 100.000 dollars for at blive løsladt fra fængslet. Det skriver Ritzau.

idømt, fængsel, straf, dom, dommer, anholdt, politi, 112, hammer
R. Kelly nægter sig skyldig i nye anklager. (Foto: Pexels)

Læs også: Sexanklagerne mod skuespiller Kevin Spacey er droppet

Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunde skal være fastspændt eller i bur under bilkørsel. Men kolliderer du med 90 kilometer i timen kan en lille hund på seks kilo ramme de foransiddende med en vægt svarende til 700 kilo. En sikkerhedssele eller et bur til hunden gør køreturen markant mere sikker.

– Har man både børn og hund, synes børnene ofte at det er hyggeligt, hvis hunden sidder hos dem på bagsædet. Her har det stor betydning, at hunden er fastspændt under kørslen både for hundens og passagerernes sikkerhed, siger Birgitte Ringbæk, kommunikationschef hos If Skadeforsikring.

En labrador på 30 kilo, der ikke er fastspændt på bagsædet kan ramme med en vægt på 1200 kilo, hvis bilen kolliderer eller laver en hård opbremsning ved 50 kilometer i timen. Sker det ved 90 kilometer i timen svarer vægten til 3840 kilo.

De danske regler handler primært om at sikre dyrs velfærd under transport. Der findes ikke specifikke regler for hunde, men If anbefaler sele eller bur af hensyn til både dyr og menneskers sikkerhed.

Andre lande har skrappere regler end Danmark. Husk at tjekke det, hvis hunden skal med på bilferie, ellers kan man blive idømt bøder. Det skriver If Skadeforsikring.

hund, dyr, sød, cute, nuttet, hundehvalp, sikker, sikkerhed
Lille hund på bagsædet kan ramme som en hest. (Foto: Pexels)

Læs også: Forskningen har talt, og din hund kan sagtens sove i din seng

Tivoli giver en fri tur i rutschebanen til de morgenfriske

I en hverdag med stress og jag er der brug for at grine lidt mere og for en stund glemme bekymringerne. Det slår Tivoli nu et ekstra slag for, og derfor bliver alle københavnere og andre morgenfriske mennesker inviteret til en fri tur i rutschebanen tirsdag den 11. juni klokken 7.30-9.30. Undersøgelser viser, at et godt grin er sundt, løfter humøret og modvirker stress. Når vi griner, lever vi lidt mere og bedre, siger ekspert.

Stemme til det ene valg, stemme til det andet valg, aflevere børn, afsted på arbejde, købe ind, hente børn. Der er nok at bekymre sig om i hverdagen og ting, som skal nås, inden batterierne bliver ladet op i sommerferien. Forestil dig så, at du sidder i en rutschebane og knuger dig fast til sikkerhedsbøjlen, mens du suser gennem skarpe sving. Først mærker du måske angst og hjertebanken, men så latter og et humør, der er steget adskillige grader.

– Ind imellem har vi brug for at give slip på hverdagen, leve i nuet og give os hen. Det sker, når vi griner. Når vi griner mere, lever vi lidt mere, og så får vi det bedre. Et godt grin er ganske enkelt sundt, fortæller Thomas Flindt, lattercoach, arbejdsglædeekspert og forfatter til bøger om livsglæde og latterens positive effekter

Tivoli fejrer sommerens komme og åbner helt ekstraordinært portene om morgenen tirsdag den 11. juni klokken 7.30-9.30, så alle kan få en fri tur i rutschebanen og en kop kaffe med på vejen.

tivoli, rutschebanen, forlystelse, københavn, sommer, sjov, grin
Tivoli giver en fri tur i rutschebanen til de morgenfriske. (Foto: Christoffer Sandager)

Læs også: Bogen om Tivolis smukke have

Dagens billede: Realitydeltager vil være politiker

https://www.instagram.com/p/ByYbedTla29/

Læs også: Premiere: Ex On The Beach – Danmark

· Mere fra samme kategori ·