Læs også:

Close
lgbt, lgbtqi, seksualitet, kærlighed, politik

NEWS: Nu er homoseksualitet lovligt i Botswana

Nyheder  | 

Nu er homoseksualitet lovligt i Botswana · Hver tredje alvorligt tilskadekomne er en cyklist · Her er danskernes favoritrejseselskab · Spis chokolade med bedre samvittighed · Dagens billede: Canada forbyder delfiner og hvaler i fangenskab

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu er homoseksualitet lovligt i Botswana

I går blev det lovligt for homoseksuelle at have sex med hinanden i Botswana i det sydlige Afrika. Det blev vedtaget efter en afgørelse i landets højesteret, hvor et udsnit af straffeloven tilbage fra 1965, der kriminaliserer sex mellem homoseksuelle, blev erklæret som værende i strid med Botswanas grundlov.

Michael Elburu, som er dommer, har valgt at “underkende bestemmelserne fra en victoriansk tid”, og han har beordret loven ændret.

Retslokalet var fyldt med aktivister, der ved afsigelsen af dommen, brød ud i glæde og jubel.

Tilbage i maj sagde Kenya nej til at ophæve en lignende lov, mens andre lande i Afrika som Seychellerne, Mozambique og Angola har ophævet deres forbud mod homoseksualitet indenfor den seneste tid.

Nu har 27 ud af knap 50 lande i Afrika syd for Sahara love, som gør det ulovligt for homoseksuelle at have sex med hinanden. Det oplyser menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. Det skriver Ritzau og TV 2.

lgbt, lgbtqi, seksualitet, kærlighed, politik
Nu er homoseksualitet lovligt i Botswana. (Foto: Pexels)

Læs også: København klar med Danmarks første LGBTI+ politik

Hver tredje alvorligt tilskadekomne er en cyklist

Sidste år var et dårligt år for cyklister i Danmark, når man kigger på antallet af dræbte og især alvorligt tilskadekomne i cykelulykker. I sidste uge offentliggjorde Vejdirektoratet de nyeste ulykkestal, som viser, at antallet af dræbte cyklister er steget fra 27 i 2017 til 28 i 2018.

Samtidig er antallet af alvorligt tilskadekomne cyklister steget fra 475 til 580 personer. Det betyder, at når man ser på alle alvorligt tilskadekomne trafikanter i 2018, så var næsten hver tredje af dem en cyklist. Det er samtidig det højeste antal alvorligt tilskadekomne cyklister i mere end 10 år.

Rådet for Sikker Trafik og 66 af landets kommuner vil fra i dag og tre uger frem minde både bilister og cyklister om at orientere sig bedre i kryds. Det sker med kampagnen “Brug 2 sekunder mere”. Mange ulykker kan sandsynligvis undgås, hvis begge parter orienterer sig bedre i kryds.

– Kryds er særligt farlige for cyklisterne, og ulykkerne kan have alvorlige og langvarige konsekvenser. Hvis en bilist og en cyklist kører sammen, er det klart, at det typisk er cyklisten, det går værst ud over, men det er samtidig de fleste bilisters store frygt at ramme en cyklist. Derfor er der god grund til at være ekstra opmærksomme på hinanden, når bilisters og cyklisters veje krydser hinanden, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Stigningen i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister er både bekymrende og tragisk. Derfor bakker Cyklistforbundet op om kampagnen, som skal hjælpe både bilister og cyklister til at køre sikkert gennem kryds.

– Vi skal selvfølgelig have flere cyklister sikkert gennem kryds. At to ud af tre alvorlige cyklistulykker sker i kryds, er dybt tragisk. Det er også vigtigt at bide mærke i, at oplevelsen af at føle sig utryg i trafikken ifølge Vejdirektoratet er en af hovedårsagerne til, at cyklister holder op med at cykle. Vi håber, at mange flere vil bruge lige præcis de ekstra sekunder, der skal til for, at cyklister kan komme mere sikkert over kryds, siger direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam. Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

Cykel
Hver tredje alvorligt tilskadekomne er en cyklist. (Foto: Pexels)

Læs også: Danske bilister overvurderer egne evner i trafikken

Her er danskernes favoritrejseselskab

Hvilke rejseselskaber/bookingsites foretrækker danskerne? YouGov har set nærmere på danskernes syn på både de traditionelle og nye udbydere på rejsemarkedet.

Spies er det selskab flest danskere ville overveje at købe fra, næste gang de skal rejse (19,6 procent af danskerne overvejer Spies ved næste rejse), mens 17,4 procent vil booke via Momondo, og 16,4 procent overvejer Bravo Tours. Airbnb ligger til gengæld i bunden af rankingen. Her er det 8,6 procent som overvejer at booke.

Selvom Spies og Bravo Tours er de foretrukne rejseselskaber hos den brede befolkning, skal de dog ikke hvile på laurbæerne. De har nemlig ikke lige så godt tag i de unge under 40 år og særligt ikke de unge i de større byer.

Momondo er uden sammenligning den foretrukne rejsesøgemaskine (29,2 procent) med masser af luft til nærmeste konkurrent Booking.com (18,2 procent).

Airbnb har skiftet bundplaceringen ud med en tredjeplads med en score på 18,2 procent foran de mere veletablerede rejseselskaber på markedet. Spies ligger i bunden af rankingen med en score på 13,0 procent.

Momondo er også den rejsesøgemaskine, som flest unge overvejer at booke næste rejse rejse gennem (34,1 procent), mens Booking.com kommer på andenpladsen (24,3 procent) og Airbnb på tredjepladsen (17,6 procent) tæt fulgt af Spies (17,2 procent). Det skriver YouGov.

fly, flyve, flystyrt, rejse, ferie
Her er danskernes favoritrejseselskab. (Foto: Unsplash)

Læs også: Nysgerrige rejsende søger autentiske og alternative rejsemål

Spis chokolade med bedre samvittighed

Miljørigtig kakaodyrkning, der ikke skader klima og biodiversitet, ordentlige arbejds- og levevilkår for kakaofarmere samt afvikling af tvangs- og børnearbejde. Det skal nye internationale standarder nu være med til at sikre, så der også i fremtiden bliver produceret kakao nok til at dække den globale efterspørgsel.

– Toms Gruppen har længe arbejdet målrettet med at hjælpe kakaofarmere til at opnå bedre og mere bæredygtig kakaoproduktion. Derfor ser vi rigtig stor værdi i, at der nu findes internationale standarder på området, som kan understøtte denne udvikling, siger Lea Sørensen Holm, CSR & Communications Manager i Toms Gruppen, der har spillet en aktiv rolle i udviklingen af standarderne.

Kakaostandarderne er de første internationale standarder, der er udarbejdet af alle aktører i en sektor, inklusiv kakaofarmerne selv, for at opnå bæredygtig produktion. Og modellen kan let overføres til andre sektorer, så effekten kan mangedobles ved en ret lille indsats.

I dag er det kun 10 procent af kakaoproduktionen, som kan opfylde dele af de nye standarders krav. Håbet er, at over 50 procent af kakaoproduktionen inden for de næste 10 år vil blive produceret efter de nye krav.

Noget af det unikke ved standarderne er, at de fremfor blot at opliste en række faste krav til kakaoproduktionen, skal give farmerne forretningsforståelse og lære dem at drive forretning.

– Størstedelen af verdens 8 millioner kakaobønder lever i fattigdom. Og det er en af hovedårsagerne til en række andre problemer som tvangs- og børnearbejde samt manglende miljøhensyn, fortæller Lars Brogaard, der er seniorkonsulent i Dansk Standard og har været ansvarlig for arbejdet med de nye ISO-standarder.

De nye krav har derfor indbygget en forretningsmodel, som vil føre til større indtægter for farmerne og bedre arbejdsvilkår for dem, der er ansat i kakaoproduktionen. Derudover sætter de nye standarder også en række klima- og biodiversitetskrav, som er vigtige for at opnå en bæredygtig produktion. Det skriver Dansk Standard.

Svar på chokolade-spørgsmål, der ikke rigtig giver svar. (Foto: Unsplash)
Spis chokolade med bedre samvittighed. (Foto: Unsplash)

Læs også: Seks mega gode grunde til at spise mere chokolade

Dagens billede: Canada forbyder delfiner og hvaler i fangenskab

Læs også: Dyrevelfærd hitter for alvor hos danskerne

· Mere fra samme kategori ·