Læs også:

Close
strand, sommer, danmark, sol, sand, vand, havet, røgfri, rygning, bade, svømme

NEWS: Nu får Danmark sin første røgfri strand

Nyheder  | 

Nu får Danmark sin første røgfri strand · Det vilde studenterliv er uden sikkerhed for mange · Mere end hver fjerde har ikke røgalarm i boligen · 23 millioner kroner til hjerteforskning · Dagens billede: San Francisco forbyder salg af e-cigaretter

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu får Danmark sin første røgfri strand

Badegæster på den private del af Tisvildeleje Strand vil fremover blive mødt af et skilt med beskeden ”Rygning på stranden er ikke tilladt”. Dermed bliver denne del af Tisvilde Strand den første strand i Danmark, hvor strandgæster, der ryger, må lade cigaretterne ligge i strandtasken.

Det er Tisvildeleje Kystsikringslag, der ejer stranden, og som har vedtaget, at det skal være slut med røg. Beslutningen kommer samtidig med, at Kystsikringslaget bliver en del af partnerskabet Røgfri Fremtid, der arbejder for, at børn og unge ikke skal ryge.

– Vi er overbeviste om, at gæsterne gerne vil kunne rode med fødderne i sandet, uden at der kommer cigaretskod op mellem tæerne. Især de mindste skal kunne lege ved stranden, uden at sandslottet bliver pyntet med skod, siger Lone Skou, bestyrelsesmedlem i Tisvildeleje Kystsikringslag.

Kystsikringslaget vil om kort tid sætte skilte op, der informerer om de nye regler. Og hvis der alligevel skulle være én, der tænder en cigaret, er Lone Skou sikker på, at grundejere eller gæster vil være flinke og fortælle, at den private del af Tisvilde Strand nu er røgfri.

Flere lande har allerede gjort strande røgfri. Det gælder f.eks. Sverige, Frankrig, Thailand og Spanien.Forbuddet skal holde skodderne fra sandet og forhindre, at især børn får røg i lungerne, mens de bygger sandborge og bager sandkager. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

strand, sommer, danmark, sol, sand, vand, havet, røgfri, rygning, bade, svømme
Nu får Danmark sin første røgfri strand. (Foto: Pexels)

Læs også: Flere mænd dropper smøgerne – kvinder puffer videre

Det vilde studenterliv er uden sikkerhed for mange

Blandt de cirka 50.000 unge studenter, der netop nu springer ud til fejringer, studenterkørsel og festivaller, er en stor andel uden ulykkesforsikring. De dropper den, når de selv skal betale.

Op mod 80 procent af danske forældre sørger for at ulykkesforsikre deres børn. Men når de unge bliver myndige og opkrævningen skifter fra far og mor til den 18-årige, undlader mange at betale. Derfor står en stor gruppe unge uden forsikringsdækning i en af de mest vilde perioder i deres liv.

En gennemgang af ulykkesforsikringer blandt 18-årige hos forsikringsselskabet If viser, at næsten hver femte unge dropper ulykkesforsikringen, når de bliver myndige og selv skal betale forsikringen.

– Det er på mange måder en udfordrende tid i de unges liv, hvor de er aktive med fester, oplevelser, sport og festivaller. Vi ser blandt andet mange knoglebrud og knæskader efter faldulykker, fortæller Birgitte Ringbæk, kommuni­kationschef hos If Skadeforsikring.

Ulykkesforsikringen dækker hvis man kommer slemt til skade og får varige mén. En méngrad på 5 procent efter en ulykke erstattes typisk med 50.000 kroner. Derudover kan forsikringen hjælpe med blandt andet fysioterapi og psykologisk krisehjælp.

Tilsammen udgør knoglebrud, knæskader og tandskader som følge af ulykke eller fald næsten halvdelen af anmeldte skader blandt de 17-18 årige, viser en gennemgang af de seneste tre års ulykkesårsager hos If. Dertil kommer erstatninger til sværere skader, der kan give  varige mén. Det skriver If Skadeforsikring.

student, studenter, skole, gymnasium, uddannelse, læse, studere, ferie, hue
Det vilde studenterliv er uden sikkerhed for mange. (Foto: If Skadeforsikring)

Læs også: To millioner danskere kan stå uden gyldig EU-sygesikring

Mere end hver fjerde har ikke røgalarm i boligen

Flere hundrede tusinde danske boliger har ikke installeret en røgalarm, viser en undersøgelse, som Ingeniørforeningen IDA har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen. I undersøgelsen svarer 14 procent, at de ikke har en røgalarm, og yderligere 14 procent, at de overvejer at opsætte en.

– Facit er altså, at mere end en fjerdedel af danskerne i dag ikke har monteret en røgalarm i boligen. Det er desværre ikke overraskende, men stadig alt for mange, siger IDAs ekspert i brandsikkerhed Ib Bertelsen.

Omregnet til boliger, svarer resultatet til, at omkring 746.000 boliger ikke har en røgalarm. Når tallet ikke overrasker brandeksperten, skyldes det, at IDA har haft tilsvarende resultater i undersøgelser, som foreningen har gennemført siden 2015.

– Og det er trist, for det er med brand som med alle andre ulykker: En hurtig indsats er vigtig for at begrænse omfanget af skaderne. Her spiller røgalarmen en vigtig rolle for at alarmere tidligt om røg i køkkenet, eller fra et væltet stearinlys – eller et af de mange andre typiske uheld i hjemmet, som kan udvikle sig til en decideret brand, siger Ib Bertelsen.

Opgørelser viser, at der i gennemsnit er 4.000 udrykninger til brande i private hjem om året, men også, at der er langt flere situationer med brand, hvor folk selv får ilden under kontrol, inden tingene udvikler sig.

– Men den bedste indsats mod brand er selvfølgelig at sørge for, at den slet ikke opstår. Derfor er omtanke i det daglige klart den vigtigste forholdsregel. Men uheld har det med at komme på uanmeldt besøg, og derfor er det en rigtig god ide at have en røgalarm i sin bolig, opfordrer Ib Bertelsen. Det skriver Ingeniørforeningen, IDA.

Eksplosion, ild, ildebrand, brand
Mere end hver fjerde har ikke røgalarm i boligen. (Foto: Pexels)

Læs også: Nu er åben ild forbudt i hele landet

23 millioner kroner til hjerteforskning

Hjerteforeningen og Børnehjertefonden har uddelt 23 millioner kroner til hjerteforskning, og i alt 29 forskningsprojekter modtager penge til deres forskning. Børnehjertefonden støtter tre, og Hjerteforeningen uddeler støtte til 26 forskningsprojekter.

Ved årets uddeling har Hjerteforeningen fokus på akutområdet/hjertestop, rehabilitering og kvinders hjerter.

På akut-/hjertestopområdet modtager tre forskere i alt tre millioner kroner til at finde viden, der kan øge overlevelsen ved hjertestop samt udvikle behandlingen efter hjertestop og af akut hjertesvigt. Forskning i kvinders hjerter modtager i alt to millioner kroner i støtte, og tre projekter, der beskæftiger sig med den mest optimale rehabilitering efter hjertesygdom, modtager i alt 3.718.000 kroner.

Derudover uddeler Hjerteforeningen 13,2 millioner kroner i frie midler til forskning i hjerte-kar-sygdomme.

Hjerteforeningen er en stor privat bidragsyder til forskning i Danmark. Hjerteforeningen og Børnehjertefonden uddeler hvert år millioner til forskningen.

hjerte, hjerteforskning, forskning, forskere, hjerteforeningen, sundhed, sygdom, sygehus, læge, hospital
23 millioner kroner til hjerteforskning. (Foto: Pexels)

Læs også: Danskerne gik sig til 300 hjertestartere

Dagens billede: San Francisco forbyder salg af e-cigaretter

Læs også: Flere butikker skjulte tobakken: 20 millioner færre solgte cigaretter

· Mere fra samme kategori ·