Læs også:

Close
Blomkålscouscous gemyse vegetar (Foto: Flemming Gernyx)

Gemyse: Blomkålscouscous

Mad  | 

Blomkålscouscous er en super lækker vegetarret, som kan fås på Gemyse i Tivoli. Men du kan også lave den selv. Se her hvordan

Mette Dahlgaard Jensen er kok på den hyggeligste, grønne restaurant i Tivoli – Gemyse. En rigtig lille grøn og unik oase midt i byen og ikke mindst i Tivoli. Mette er fantastisk til at trylle skønne retter frem med grøntsager, der er omdrejningspunktet i køkkenet på Gemyse. Vi har været så heldige at få fingrene i opskriften på blomkålscouscous. Vi kan lige så godt afsløre, at den ikke er så nem at lave, og at den kræver en del ingredienser. Men når man først har fået øjnene åbnet og smagssanserne vakt for, hvor godt grøntsager kan smage, så ved man, at det er det hele værd.

Tivoli-Gemyse mad vegetar grøntsager (Foto: Tivoli PR)
Gemyse er både smukt for øjet og ganen at besøge.  (Foto: Tivoli PR)

Opskriften er til fire personer

Opskriften på blomkålscouscous er med Vesterhavsost og dukkah. Læs hele opskriften igennem, før du går i gang. For der er en del processer at skulle igennem – også over tid – før du kan sætte tænderne i den lækre ret.

gemyse ,mad vegetar tivoli (Foto: Flemming Gernyx)
Gemyse er en lækker bog for alle vegetarer og grønt-elskere. (Foto: Flemming Gernyx)

Det skal du bruge

Ingredienser

1 blomkål
Vindruekerneolie
Salt
citronsaft
100 gram Vesterhavsost
Gemyses Dukkah *

Blomkålscouscous gemyse vegetar (Foto: Flemming Gernyx)
Så er der serveret en usædvanlig lækker ret. (Foto: Flemming Gernyx)

 

Tivoli-Mette Dahlgaard Jensen Tivoli-Gemyse mad vegetar grøntsager (Foto: Tivoli PR)
Mette Dahlgaard Jensen er kok på Gemyse og forfatter til denne smukke bog. (Foto: Tivoli PR)

Det skal du gøre dagen før

Kimchi-skum

Det skal du bruge

5 deciliter kimchi-lage (som skal laves 14 dage i forvejen – se længere ned i opskriften.)

1 deciliter kokosfedt, det vil sige den fede del fra 1 dåse kokosmælk (ikke light).

Sådan gør du

Kokosmælken sættes i køleskabet, så mælken deler sig i kokosvand og kokosfedt.

1 dåse burde række, men tag eventuelt to for at være sikker på at have nok.

Det skal du gøre på selve dagen

Ordn og skyl blomkålen. Tag en tyndskræller og skræl blomkålen hele vejen rundt, så det bliver til granulat.

Resten af blomkålen og stokken skæres i mindre stykker og koges møre i vand.

Når blomkålen er mør, blendes den til en glat puré med lidt olie og smages til med salt og citronsaft.

Pureen varmes op i en gryde. Når den lige slår en boble, tages den af, og den rå blomkålscouscous vendes ned i sammen med revet Vesterhavsost.

Kimchi-lagen varmes op og smages til med kokosfedtet. Det skal ikke koge, men være omkring 70 °C for at give et flot skum, når man blender luft ned i det med en stavblender.

Ved servering

Anret blomkålen på en tallerken, halvdelen af den dækkes med dukkah og den anden halvdel af kimchi-skum.

Sådan laver du Gemyses dukkah*

Gemyses egen dukkah bliver brugt i blomkålsopskriften.

Ingredienser

500 gram hasselnødder
250 gram sort sesam
40 gram korianderfrø
35 gram spidskommen
20 gram rosa peber
8 gram cayennepeber
4 gram kanel
70 gram salt

Sådan gør du

Hasselnødder ristes i ovnen ved 150 °C, til de er gyldne. Det tager cirka 12-15 minutter.

Sort sesam, korianderfrø, spidskommen, rosa peber, cayennepeber og kanel ristes på en pande.

Blend det derefter sammen, tilsat salt og de ristede hasselnødder og blend igen, dog uden at det bliver til pulver.

Opbevar det i en lufttæt beholder.

gemyse ,mad vegetar tivoli (Foto: Flemming Gernyx)
Når Gemyse serverer mad er det ikke bare ufattelig smukt men smager også skønt. (Foto: Flemming Gernyx)

Det skal du bruge til kimchi – der skal laves 14 dage i forvejen

Sådan laver du kimchi-lage, som der bliver brugt i blomkålsopskriften.

Ingredienser

1 kilo kinakål
1 agurk
100 gram gulerod
100 gram skalotteløg
100 gram kinaradise
100 gram ingefær
70 gram forårsløg
50 gram hvidløg
30 gram koriander
1-2 røde chilier
5 % saltlage, det vil sige 5 gram salt per 100 gram vand

gemyse ,mad vegetar tivoli (Foto: Flemming Gernyx)
Til bogreceptionen fortalte Mette om hendes passion for det grønne køkken og hele processen med bogen. Her er forsiden endnu ikke afsløret. (Foto: Flemming Gernyx)

Sådan gør du

Kinakål ordnes og skæres i mindre stykker.

Agurk halveres og kernehuset skrabes ud. Agurken skæres i tynde skiver på et mandolinjern.

Agurkekerner samt resten af de vaskede grøntsager blendes og mikses til en ensartet paste.

Kål, agurkeskiver og krydderipaste fordeles i rengjorte patentglas.

Massér pasten ind i kålen.

Kold saltlage hældes henover, til det dækker, og glassene sættes til at fermentere i 10-14 dage.

Bruge eventuelt pH-­papir til at indikere, hvornår kimchien er færdig – pH’en skal være 4,5 eller under. Husk at lette låget på glassene undervejs for at frigive tryk.

 

Sådan ser bogen ud:

Tivoli-Gemyse mad vegetar grøntsager (Foto: Tivoli PR)
En smuk bog. (Foto: Tivoli PR)

 

Læs også:

Jane Austen

liselund lysthus bog møn gamle dage jane austen s' park (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·