Læs også:

Close
news storbritannien erklærer undtagelsestilstand for klimaet (Foto: Unsplash)

NEWS: Storbritannien erklærer undtagelsestilstand for klimaet

Nyheder  | 

Storbritannien erklærer undtagelsestilstand for klimaet · Facebook til danskerne inden valgkamp: Tænk meget over, hvad I deler · Familien Obama rykker på Netflix: Tidligere præsidentpar vil lave film og tv-serier · Oksekød er mere skadeligt for klimaet end hidtil antaget · Dagens billede: Jonas-brødrene er nu officielt gifte mænd

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Storbritannien erklærer undtagelsestilstand for klimaet

Storbritanniens parlament besluttede i går som det første i verden at erklærer undtagelsestilstand for klimaet. Det skete efter uger omfattende klimademonstrationer i Storbritannien. Erklæringen er i høj grad symbolsk, men skal anses som et skridt, der skal imødekomme krav fra blandt andet klimabevægelsen Extinction Rebellion og “Fridays for Future”. Det er bevægelser, der arrangerer klimastrejker blandt unge aktivister.

Extinction Rebellion blev stiftet i Storbritannien for fem måneder siden. Gruppen har de seneste uger gennemført en række demonstrationer i London. Den har flere gange blokeret broer og veje i London. Der har også været eksempler på, at aktivister har limet sig selv fast til tog og på andre måder skabt kaos i den store hovedstad.

Demonstranterne kræver, at de britiske politikere tager klimatruslen alvorligt. De ønsker, at politikerne sætter handling bag løfter om at nedsætte CO2-udledningen og bremse den globale opvarmning.

– Nu er det tid til for alvor at skride til handling for at håndtere klimaforandringerne.

Labours partileder, Jeremy Corbyn, håber at beslutningen om at erklære klimakrise vil få politikere verden over til at følge trop – og at det vil resultere i konkret handling. Extinction Rebellion kalder i en meddelelse erklæringen for “et første skridt på vejen for, at regeringen fortæller sandheden om klimakrisen”, skriver nyhedsbureauet AFP.

– Presset på vores politikere vil nu stige, men intet andet end beslutsom handling vil være nok, lyder det videre fra gruppen. Det skriver TV2 og Reuters.

news storbritannien erklærer undtagelsestilstand for klimaet (Foto: Unsplash)
Storbritanniens parlament har onsdag som det første i verden erklæret klimakrise efter store protester. (Foto: Unsplash)

Læs også: News: Unge bekymrer sig mest om klimaet

Facebook til danskerne inden valgkamp: Tænk meget over, hvad I deler

Valgkampen er nær. Og den foregår ikke længere kun på valgplakater og i partileder-debatter, men også på internettet. Og især på sociale medier. Derfor har det sociale medie Facebook meldt sig ind i den nært forestående valgkamp.

Det sociale medie har sat ind mod falske nyheder i den kommende valgkamp og har derfor været i kontakt med danske politikere, ministerier og efterretningstjenesten. Men det drejer sig ikke kun om at bremse fake news, det ytres også en bekymring fra Facebook side om, at politikernes konti kan blive overtaget af hackere og blive misbrugt under valgkampen.

Facebook har også indgået et samarbejde med det danske faktatjekker-medie Tjekdet.

– Det har vi faktisk gjort ved alle nationale valg efter valget i USA i 2016, siger Martin Ruby, der er politisk chef i Norden og Benelux-landene. Valget i 2016 var valget mellem Hillary Clinton og Donald Trump, hvor det lykkedes det russiske netkrigere at sprede misinformation til millioner af mennesker gennem Facebook – uden Facebook opdagede det.

– Det vi har lært er, at der er masser af aktører derude, som vil misbruge vores platform, og det var vi ikke opmærksomme nok på dengang. Det er vi blevet nu, siger Martin Ruby.

Men selv om Facebook på verdensplan har investeret et tocifret milliardbeløb i at rense platformen for falske nyheder, terrorvideoer og andet upassende indhold, er det ikke nok.

– Næsten uanset hvor meget vi fjerner, så lader det ikke til at være nok. Og det er fordi, det ikke kun er terrorister eller andre slemme typer, der sidder og deler tingene, men også helt almindelige mennesker, siger Marting Ruby. Det skriver DR.

Facebook og Twitter går til angreb mod propaganda
Facebook har sat ind mod falske nyheder i den kommende valgkamp. (Foto: Pixabay)

Familien Obama rykker på Netflix: Tidligere præsidentpar vil lave film og tv-serier

Michelle og Barak Obama har skabt deres eget produktionsselskab og annonceret et samarbejde med Netflix om syv nye film og tv-serier. Tirsdag annoncerede præsidentparrets nye produktionsselskab, Higher Ground Productions, syv nye projekter, som skal udkomme på Netflix. Der er både tv-serier, film, dokumentarer og børne-tv på vej fra familien Obama. Det skriver New York Times.

Alle film og tv-serierne kommer ikke på én gang, men vil i stedet udkomme på Netflix over de kommende år. De fleste af projekterne kommer til at berøre emner om race og klasse, demokrati og civile rettigheder og så håber han, at de vil uddanne, forbinde og inspirere os alle, fortæller Barack Obama.

Ifølge New York Times lover Obama-familien, at ingen af deres projekter skal have til hensigt at gå til angreb på den siddende præsidents regering, og de undgår film og tv-serier, som kan forårsage politiske spændinger under 2020-valgkampen.

Om The Fifth Risk har de desuden tidligere udtalt, at serien ikke vil gå til angreb på Trump, men i stedet være en »humoristisk serie,« der skal afmystificere det daglige arbejde i ministerierne.

· Mere fra samme kategori ·