Læs også:

Close
cybersikkerhed, internettet, internet, online, nettet, net, computer, security, hacker, hacking

NEWS: Hver anden dansker rammes af it-kriminalitet

Nyheder  | 

Hver anden dansker rammes af it-kriminalitet · Netto vinker farvel til den lille gule plastikpose · Tusindvis af lærere arbejder uden for folkeskolen · Lokalbankerne vinder over de danske storbanker på indtjeningen · Dagens billede: Japans kejser abdicerer

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hver anden dansker rammes af it-kriminalitet

Omkring hver anden dansker har i løbet af de seneste to år været offer for en eller anden form for kriminel handling i forbindelse med deres færden i det digitale rum. Det viser en undersøgelse blandt godt 2.000 danskere, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA og Forbrugerrådet, Tænk.

Falske konkurrencer og phishing, der er forsøg på at franarre brugernavne, adgangskoder eller andre personlige oplysninger, er blandt topscorerne. Her svarer i omegnen af hver tredje, at de har været udsat for disse typer af it-kriminalitet.

IDAs ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg mener, at det er blevet sværere at gennemskue it-svindlerne, da de er blevet bedre og bedre til at producere beskeder, der ser meget troværdige ud.

– De kriminelle benytter både mails og sms’er. Tidligere så de nærmest ubehjælpelige ud, men flere og flere er nu på korrekt dansk, og kan være svære at gennemskue, ikke mindst hvis man bliver fanget på det forkerte ben. Desuden er svindlerne blevet gode til at time deres kriminalitet. Eksempelvis måtte Skattestyrelsen omkring frigivelsen af årsopgørelsen udsende en advarsel om ikke at falde i svindlernes mailfælder, siger han.

Jørn Guldberg understreger, at det altid er en god idé at forholde sig skeptisk til mails eller sms’er, der lover guld og grønne skove. Den samme almindelige skepsis gælder for konkurrencer, hvor man risikerer at ende op med et utal af spammails og opkald, der aldrig stopper.

– Kommer man uforvarende til at trykke på et link, risikerer man at downloade en virus, der kan låse computeren. Ransomeware medfører, at de kriminelle kræver penge for at låse din computer op igen, hvilket kan være både dyrt og meget besværligt. Bliver man derimod omdirigeret til en hjemmeside, der beder om bankoplysninger eller oplysninger om NemID, er der stadig mulighed for at tænke sig om en ekstra gang. Her skal man aldrig udfylde noget, hvis man er det mindste i tvivl, siger Jørn Guldberg, der anbefaler, at man flytter musen hen på linket, så man rent faktisk kan se, hvor man bliver ført hen. Det skriver Ingeniørforeningen.

cybersikkerhed, internettet, internet, online, nettet, net, computer, security, hacker, hacking
Hver anden dansker rammes af it-kriminalitet. (Foto: Pexels)

Læs også: Hacket på bibliotek: Fik stjålet 165.000 kroner

Netto vinker farvel til den lille gule plastikpose

Plastik skal ikke ende i naturen. Sådan lyder dagligvarekædens ambition, og derfor har Netto igennem det sidste år blandt andet introduceret og testet en ny løsning på bæreposer, der skal mindske forbruget markant og sikre mest mulig genbrug af plastik.

Og resultatet er markant. I Netto på Fyn og Bornholm, hvor kæden som led i en test af pant på bæreposer har indstillet salget af den lille gule plastikpose, er det samlede salg af plastikposer faldet med over 25 procent, uden at det tilsyneladende har generet kunderne. Derfor vinker Netto nu farvel til de små, velkendte plastikposer, som har været en fast bestanddel i bybilledet gennem mange år, i alle landets butikker.

– I Netto ønsker vi, at vores poser bliver genbrugt mest muligt, og det er den lille pose mindst velegnet til. I vores test på Fyn og Bornholm har vi oplevet, at kunderne er blevet bedre til at bruge deres poser flere gange, og at vi derfor sælger markant færre. Den udvikling vil vi gerne skubbe yderligere på og udvide til resten af landet. Derfor siger vi nu farvel til den mindste Netto-pose i samtlige vores butikker, siger Michael Løve, direktør i Netto.

I stedet for den lille pose erstattes den nuværende store pose af en ny fremstillet af 80 procent genanvendt plast. Desuden lanceres et indkøbsnet af 90 procent genbrugsplast i alle butikker. Samlet set vil denne ændring føre til en besparelse på cirka 69 tons ny plastik om måneden. Det skriver Salling Group.

netto, salling group, plastik, plastikposer, pose
Netto vinker farvel til den lille gule plastikpose. (Foto: Salling Group)

Læs også: Flere butikskæder fjerner alt plastikservice

Tusindvis af lærere arbejder uden for folkeskolen

Ud af godt 71.000 læreruddannede lønmodtagere på det danske arbejdsmarked, arbejdede 26.500 lærere i 2017 uden for folkeskolen – det svarer til 37 procent. Tallet er steget to procentpoint siden 2014. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

– Det er et stort problem, at så mange læreruddannede fravælger folkeskolen. Det betyder, at der er rekrutteringsproblemer i hele landet, selv om der er uddannede lærere nok. Vi skal have genskabt nogle forhold i folkeskolen, hvor lærerne igen føler, de har muligheden for at levere den undervisning, som børnene har krav på, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Undersøgelsen fra AE viser, at 9.500 lærere i 2017 var ansat på private grundskoler, mens 17.000 arbejdede helt uden for grundskolen i privat eller kommunalt regi. Tidligere har AE dokumenteret, at 16,2 procent af de ansatte i lærerstillinger i folkeskolen ikke har en læreruddannelse.

– Manglen på læreruddannede i folkeskolen er bekymrende, fordi den uundgåelige konsekvens er, at stadig flere børn i folkeskolen får flere og flere timer, uden en uddannet lærer ved tavlen. Vi ved, at den faktor, der har allerstørst betydning for børnenes udbytte af undervisningen, netop er en veluddannet lærer. Derfor skal vi tage udviklingen meget alvorligt og gøre alt, hvad vi kan, for at vende udviklingen, siger Anders Bondo Christensen.

I efteråret 2018 udgav forskere fra Københavns Professionshøjskole rapporten ”Når verdens bedste job bliver for hårdt”, hvor mere end 1200 lærere deltog i forskernes undersøgelse.

– Lærernes svar peger meget entydigt på, at de dels oplever, at de ikke har mulighed for at levere den undervisning, som eleverne har krav på, de kan ikke i tilstrækkelig grad følge op på eleverne resultater, og den vigtige relation til den enkelte elev er under stort pres. Rapporten er et vink med en vognstang om de forhold, der skal gøres noget ved, siger Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening.

skole abc parathed klumme (Foto: Pxhere)
Tusindvis af lærere arbejder uden for folkeskolen. (Foto: Pxhere)

Læs også: Klumme: Duer ikke – næste …

Lokalbankerne vinder over de danske storbanker på indtjeningen

En ny opgørelse over indtjeningen blandt danske pengeinstitutter viser, at lokalbankerne som Skjern Bank og Lollands Banker bedre til at tjene penge end de danske storbanker. De fem pengeinstitutter, der har været bedst til at tjene penge i 2018, tilhører alle gruppen af mindre pengeinstitutter defineret af finanstilsynet som størrelsesgruppe tre.

Vi skal helt ned på en ottende plads for at finde det første større pengeinstitut på listen som er Spar Nord. Sydbank, Danske Bank og Jyske Bank indtager henholdsvis plads nr. 9, 12 og 22 ud af 45 danske pengeinstitutter.

– Den store loyalitet som de mindre lokalbanker oplever gør, at konkurrencen ikke intensiveres og kunderne kommer som et resultat heraf til at betale højere priser, skriver den danske forbrugerservice Moneytalk.dk, som står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Grundet stordriftsfordele er det forventeligt, at de større pengeinstitutter kan levere det bedste afkast til sine aktionærer. Tallene viser dog det modsatte billede, hvilket ifølge Moneytalk.dk også kan skyldes andre faktorer end lokal opbakning:

– De større pengeinstitutter, herunder de såkaldte SIFI’er (systemisk vigtige pengeinstitutter), er underlagt yderligere regulatoriske krav, der er ensbetydende med højere omkostninger. Derudover skal vi huske på, at vi lige nu er i en periode med meget lave nedskrivninger blandt danske banker. Det betyder, at høj indtjening lige nu kan være på bekostning af høje tab i nedgangsperioder.

På trods af en stærk indtjening blandt lokalbanker, er tendensen, at der bliver færre pengeinstitutter i Danmark. I perioden 2006 til 2019 er antallet af pengeinstitutter i Danmark gået fra 166 til 69. Overraskende kan det ses, at der ikke var nogen særlig nedgang i forbindelse med finanskrisen i 2009, selvom mange pengeinstitutter måtte tage store tab i denne periode. Det skriver Moneytalk.dk.

Lokalbankerne vinder over de danske storbanker på indtjeningen. (Foto: Moneytalk.dk)

Læs også: Ny bank? Amela fandt gennem bankjunglen med uvildig hjælp

Dagens billede: Japans kejser abdicerer

Japans kejser Akihito abdicerer, og i stedet bliver hans søn Naruhito nu kejser.

Læs også: Klumme: Min 10-dages rejse til vidunderlige Japan

· Mere fra samme kategori ·