Læs også:

Close
klima, klimamarch, demonstration

NEWS: Danskerne gik for klimaet

Nyheder  | 

Danskerne gik for klimaet · EU: Venstre går overraskende frem, og Dansk Folkeparti går voldsomt tilbage · Ældre og svage danskere er ofre for misbrug af NemID · Svenskere knækker dansk tradition for ikke-brug af cykelhjelm · Ny, skjult pizzaperle i København er blandt Europas bedste · Dagens billede: Narkohunden Spyke finder kokain til en gadeværdi af 1,4 millioner dollars

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne gik for klimaet

I ti danske byer blev der i lørdags afholdt klimamarch, som skulle sætte fokus på vigtigheden af en grøn omstilling, miljøet og klimaet. Udover klimamarchen i København blev der også afholdt marcher i Aarhus, Skørping, Odense, Roskilde, Aabenraa, Sønderborg, Rønne, Randers, Hillerød og Vejle. Og hele lørdagen var der arrangementer, taler samt musik til fordel for klimaet og miljøet.

Bag hele klimamarchen står en gruppe mennesker, som med klimamarchen vil kæmpe for en grøn omstilling, der skal sikre, at det danske aftryk på klimaet halveres i 2030 og går i nul i 2040.

Ved lørdagens klimamarch i København talte den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg til deltagerne, hvor hun understregede vigtigheden af, at det kommende Folketingsvalg samt Europaparlamentsvalget, som foregik i går, begge handler om klimaet.

– Det kan være vores sidste chance for at starte den forandring, der skal til. Vi kan stadig fikse det, men for at gøre det, må vi starte i dag, sagde hun fra scenen på Christiansborg Slotsplads.

Greta Thunberg blev kendt verden over for sin skolestrejke for klimaet. Greta kæmper for at sætte klimaet på den politiske dagsorden, og i lørdags var det første gang, at hun holdte tale i Danmark.

– Dem, der bliver mest påvirkede af klimakrisen, er unge mennesker som mig. Og vi kan ikke stemme. Så hvis ikke for dig selv – så for os, sagde hun i lørdags. Det skriver TV 2.

klima, klimamarch, demonstration
Danskerne gik for klimaet. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg hånet

EU: Venstre går overraskende frem, og Dansk Folkeparti går voldsomt tilbage

Ved søndagens Europa-Parlamentsvalg gik Dansk Folkeparti voldsomt tilbage fra at have hele fire mandater til blot at have et enkelt. Dog gik Venstre overraskende frem fra to mandater til hele fire mandater, og Socialdemokraterne fastholdte deres tre mandater. Både SF og Radikale endte på to mandater, og de Konservative samt Enhedslisten fik en mandat hver.

Stemmedeltagelsen var i år rekordhøj, og i løbet af søndagen steg stemmeprocenten til stor forundring hos eksperterne. Stemmeprocenten endte på det højeste i Danmark nogensinde til et Europa-Parlamentsvalg – nemlig 66 procent. Det skriver TV 2.

EU: Venstre går overraskende frem, og Dansk Folkeparti går voldsomt tilbage. (Foto: Pexels)

Læs også: Flere danskere stemmer blankt

Ældre og svage danskere er ofre for misbrug af NemID

Siden NemID blev introduceret i 2010, er flere og flere offentlige og private tjenester begyndt at anvende NemID-validering. Derfor ser vi også, at svindlere og andre kriminelles fokus i stigende grad retter sig mod misbrug af netop NemID.

Misbruget sker for eksempel ved at en svindler ringer en borger op og præsenterer sig som en medarbejder fra SKAT eller ofrets bank, med en forklaring om at man skal bruge ofrets NemID-oplysninger og passwords.

De fleste af os ved godt, at vi ikke skal dele oplysninger om vores NemID med andre. Alligevel er misbrug af identitetsoplysninger med henblik på økonomisk gevinst stigende. I 2017 blev cirka 40.000 personer ofre for identitetsmisbrug.

Ifølge lektor Peter Kruize fra Københavns Universitet, der har forfattet rapporten ”Identitetsmisbrug belyst fra flere vinkler”, kan man inddele de mennesker der får misbrugt deres NemID i tre grupper:

– Den første gruppe er svage eller ældre borgere. De er godtroende eller uvidende om, hvad der foregår, når de franarres deres oplysninger. Gerningsmændene går efter ældre borgere eller beboere på bosteder og handicappede. Den anden gruppe er dem, der bliver bedraget af bekendte eller familiemedlemmer. Der hvor den udsatte og gerningsmanden er eller har været tæt på hinanden, og hvor det har været relativt nemt at få fat i udsattes NemID-oplysninger. Den tredje gruppe er unge, der færdes i gademiljøet og bliver presset eller lokket til at udlevere deres oplysninger, enten med lovning om tæsk eller nogle lettjente penge, siger Peter Kruize. Det skriver Det Kriminalpræventive Råd.

Ældre, pension, pensionist, pensionister, gammel, hænder, gamle, rynker
Ældre og svage danskere er ofre for misbrug af NemID. (Foto: Pexels)

Læs også: Hver anden dansker rammes af it-kriminalitet

Svenskere knækker dansk tradition for ikke-brug af cykelhjelm

Hvis du har begivet dig ud på de danske cykelstier på det seneste, har du helt sikkert set den rundt om halsen på mange andre cyklister. Tusindvis af danskere har nemlig investeret i den nye, revolutionerende cykel-airbag fra svenske Hövding.

Knap 22.000 solgte airbags i 2018 vidner om et rekordstort salg, hvor særligt københavnerne har taget Hövding til sig. Den innovative virksomhed øgede således salget i Danmark med 211 procent sammenlignet med året før.

Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at 39 procent af danskerne brugte cykelhjelm i bytrafikken i 2017, men ifølge Hövding kan denne statistisk meget vel snart ændre sig, idet knap halvdelen af alle nye airbag-brugere aldrig har brugt en traditionel cykelhjelm før.

– Vi er utrolig glade for, at så mange danske cyklister har taget godt imod Hövding. Danmark er et foregangsland hvad angår cykling, men der er ikke tradition for brug af hjelm, forklarer Frederik Carling, direktør for Hövding, og fortsætter:

– Derfor er det en glædelig udvikling, at flere cyklister, som ikke tidligere har brugt cykelhjelm, nu er begyndt at beskytte hovedet i trafikken med Hövding. Vi håber, at det kan være startskuddet til en tradition blandt endnu flere danske cyklister, afslutter han.

I modsætning til en traditionel cykelhjelm fungerer Hövding som en airbag, der puster sig op og beskytter hovedet, nakken og store dele af ansigtet, hvis en cyklist vælter. Og mange undersøgelser viser, at en airbag faktisk er den sikreste måde at beskytte hovedet på. Det skriver Hövding i en pressemeddelelse.

Hövding, cykelhjelm, cykel, hjelm, sikker, sikkerhed, trafik, cyklist
Svenskere knækker dansk tradition for ikke-brug af cykelhjelm. (Foto: Hövding PR)

Læs også: Danskere vil have deres cykelhjelm på loven

Ny, skjult pizzaperle i København er blandt Europas bedste

Italienerne er berømte for deres pizza, og mange valfarter til støvlelandet for at sætte tænderne i en autentisk italiensk pizza, men noget tyder på, at du ikke behøver at rejse så langt for at smage de bedste pizzaer i Europa. Organisationen 50 Top Pizza, der hvert år kårer de bedste pizzaer i verden, har nemlig offentliggjort de bedste pizzaer i Europa.

København har hele to pizzeriaer med i top 5. Bæst lander på en flot tredjeplads, hvor det nyåbnede Pizzeria Luca stryger ind på en imponerende femteplads. Restauranten har kun haft åben i en måned, så det er en overraskelse, at den allerede anerkendes af 50 Top Pizza. Hos Pizzeria Luca mener man, at den perfekte pizzadej kræver 72 timers kærlighed. Så det er præcis det, den får. Opskriften på dejen kommer fra den prisvindende italienske pizzaiolo Luca Platania, som pizzeriaet også er opkaldt efter.

– Det krævede tre dage i Rom med mange flasker rødvin og en masse overtalelse, før vi fik ham med, men det har så til gengæld givet os opskriften på hans 72-timers koldhævede pizzadej, som jeg godt tør kalde én af Europas bedste. Ja, det har vi jo faktisk nu bevis på, siger Lasse Wiwe, partner i Pizzeria Luca, som samtidig er meget stolt og overrasket over kåringen.

Pizzaria Luca ligger på Gammel Strand 42 i København.

Luca Pizzaria, pizza, mad, italiensk mad
Ny, skjult pizzaperle i København er blandt Europas bedste. (Foto: PR)

Læs også: At finde ud af, hvordan man spiser sundt kan være umuligt – og her er hvorfor

Dagens billede: Narkohunden Spyke finder kokain til en gadeværdi af 1,4 millioner dollars

Læs også: Tonsvis af kokain fundet skjult under bananblade i Colombia

· Mere fra samme kategori ·