Læs også:

Close
vaner, kvinders vaner, normalt, unormalt, mærkeligt, kvindeliv, dovenskab

Kender du svedens ubehagelige fremtoning? Her er 3 myter om sved

Underholdning  | 

‘Sved på panden’ eller ‘angstens koldsved’ er udtryk vi kender og ikke har noget problem med at nævne, men derudover kan det være en særdeles generende tendens i dagens velduftende samfund

Sved kan være et rigtig ubehageligt emne at snakke om og mindre ubehageligt bliver det ikke, når den fugtige tendens pibler frem på hele kroppen eller sætter sig som en generende lugt under armene. Men vi kan ikke komme udenom, at sved er afgørende for vores overlevelse, da det er den vigtigste måde, vi regulerer kropstemperaturen på.

Læs også: Tanja havde store problemer med sved under armene: Endelig er jeg fri

Temperaturen bliver reguleret

Når solen bager fra en skyfri himmel på en varm sommerdag eller vi (selvfølgelig) giver den gas i fitnesscenteret, bliver kroppen varm og så begynder vi at producere sved. Når sveden ligger på huden, varmer kroppen den op, så den fordamper. Derved tager sveden varmen med sig op i luften, og kroppen bliver kølet af.

Hvis du så derimod tørrer sveden af med et håndklæde, så sker der ingen fordampning og derfor ingen afkøling. Resultatet er, at kroppen blot producerer mere sved i forsøget på at holde kropstemperaturen nede – det er stone cold facts.

Dog er det ikke kun en forhøjet kropstemperatur, som kan få os til at svede. Nervøsitet, angst, stress og andre stærke negative følelser kan udløse samme effekt og det er her, at man kan tale om upassende tidspunkter at dukke op. Det er især i disse situationer, hvor sveden kan sætte sig som en uvelkommen lugtende gæst.

Fakta er bare, at den uvelkomne gæst ikke er selve vandet vi udskiller (som faktisk er lugtfri), men det er de mikroskopiske bakterier, der danner de ildelugtende stoffer, når de nedbryder sveden – så deeeeet.

Myte 1: Man sveder mere, når man er i dårlig form

FALSK: Hvor man gange har man ikke gået op på femte sal og tænkt shit, jeg må være i dårlig form siden jeg allerede sveder … eller de mange gange, hvor fitnesscenteret føles som 100 grader varmt, fordi træningen tvinger svedkirtlerne åbne. Men fakta er, at du faktisk sveder mere, jo bedre form du er. En veltrænet person er mere effektiv til at afgive sin overskudsvarme.

Topatleter begynder at svede tidligere under træningen og udskiller mere sved. Dermed kan du så næste gang du får varmen af bare at trække løbetøjet, overveje om det ikke er fordi du allerede er i mega god form … (eller om det bare skal være en spøg til side).

Myte 2: Sved giver skjolder under ærmerne

FALSK: Skjolderne på tøjet skyldes ikke sveden i sig selv, men stoffet aluminium, som findes i mange deodoranter. Metallet indgår i en kemisk reaktion med sveden, som giver misfarvningen af tøjet.

Måden deodoranten bekæmper fugt og lugt er ved, at visse deodoranter indeholder aluminiumssalte, der stopper svedporerne til, så svedproduktionen bliver mindre. Deodoranter kan også indeholde stoffet natriumhydroxid, der omdanner bakteriernes flygtige affaldsstoffer til salte, så den dårlige luft ikke kan fordampe.

Myte 3: Syntetisk tøj gør svedlugten værre

SANDT: Bakterier, som får svedlugten til at lugte dårligt, trives særligt godt i syntetiske stoffer. Det viser et forsøg på Ghent University, hvor 26 frivillige dyrkede spinning i tøj af enten bomuld eller kunststof.

Det er måske ikke en fact, som hjælper på pengepungen i og med, at der så nu er argument for at købe flere ægte stoffer som silke og kashmere – mmh, dagen bliver bare bedre, når man indhyller sig i de bløde stoffer.

Et godt råd herfra er faktisk, at du kan skifte deodoranten ud med frisk citronsaft. Du får ikke duften fra deodoranten, men du undgår skjolderne på tøjet og så forhindre citronsaften faktisk lugten i løbet af dagen. Så gå i køleskabet og hent citronen før du går ned og køber en ny deo 😉

 

Læs også:

Glitter, brystsvedslynger og skededampere: 7 ubrugelige skønhedsprodukter til din krop

intimbarbering, lyserøde trusser om benene kvinde, blondetrusser

· Mere fra samme kategori ·