Læs også:

Close

7 fantastiske råd fra Netflix’s minihitserie ‘Tidying Up with Marie Kondo’

Bolig  | 

Hader du også at rydde op? Kan du ikke se formålet? Så skynd dig at se ‘Tidying Up with Marie Kondo’. Her giver vi dig de 7 life lessons, vi har lært af serien

Hvis du er en flittig Netflix bruger – eller bare har været lidt på de sociale medier – er du uden tvivl stødt på serien ‘Tidying Up with Marie Kondo’. Og det er der mange gode grunde til! Udover at Marie Kondo er et af de sødeste og mest ydmyge mennesker, jeg nogensinde har set på tv, så har hun også nogle virkelig brugbare teknikker til at få ryddet ud i sit liv. Hun er nemlig forfatter til New York Time bestselleren The Life-Changing Magic Of Tidying Up, udvikleren af oprydningsmetoden KonMari og derfor en helt igennem kvalificeret oprydningsekspert.

Selvom programmet fokuserer på oprydning, så er det ikke kun her, du får ryddet op. Det er også i dit liv generelt. Gennem de otte afsnit i miniserien besøger Marie Kondo forskellige familier, der kæmper med forskellige problemer – udover et rodet hjem selvfølgelig. Manglende tid og overskud. Dårlig kommunikation og stress i hverdagen og en masse andet.

oprydning, organisering, marie kondo, hjem, hygge, rod
“Jeg er så glad. Jeg elsker rod”. Ikke en sætning vi hører ofte. Men den kommer fra Marie Kondi i næsten hver eneste episode. Hendes begejstring for rod og uoverskuelig opmagasinering er simpelthen ikke til at stå for. (Foto: Netflix)

Med hjælp fra Marie Kondo, får familierne overblik over deres hjem: Herunder både al deres rod, men også hvor mange unødvendige ting, gemmerne egentlig indeholder. Den fysiske oprydning – og Marie Kondos omtalte KonMari metode – giver nemlig også familierne mere sammenhold, glæde, værdsættelse og taknemmelighed i hverdagen. Både for hinanden, men også overfor deres hjem.

Serien giver en masse gode indsigter i, hvordan vi som mennesker håndterer vores hjem. Men også hvordan en rodet base kan påvirke meget mere end vores overskud. I særdeleshed vores relationer til hinanden. Og vores livsglæde. Vi har opsummeret de syv bedste råd fra Marie Kondo og hendes hitserie her.

Læs også: Vi er gået Marie Kondo amok – se vores bedste tips

1. Vær åben for forandringer

Al forandring er svær. Det kan være hårdt og skræmmende at ændre på sin adfærd eller vaner. Og vi ved jo alle sammen godt, at hvis det var lige så nemt at ændre sine vaner, som det er at blinke med øjnene, så ville vi ingen problemer have. Men det er det bare ikke. Så omfavn forandringer med et positivt sind, og så bliver det hele bare lidt lettere.

Alle har til tider flere dages rod, tøjgenstande, opvask eller tøjvask liggende. De der kæmpe store stakke, der bare fremstår fuldstændig uoverskuelig og energiopslugende for de fleste. Men ikke Marie Kondo. Hun lyser helt op, bliver sindssygt begejstret og får nærmest julelys i øjnene over de store stakke med rod, der møder hende. Den entusiasme smitter! I slutningen af hver episode kan man også erfare, hvordan familierne, Kondo er kommet for at hjælpe, selv er blevet begejstrede for organisering og oprydning. Noget som de før besøget blev udmattede af bare at skænke en tanke.

marie kondo, oprydning, konmari, organisering, hjem, råd, rod
Kondo elsker rod. I store mængder. Og hvis der er noget, hun er næsten lige så vild med, så er det at organisere. Gerne i kasser. Masser af kasser. I alle former, farver og størrelser. Det giver et overblik, en let tilgang til tingene og sparer en masse plads. (Foto: Netflix)

Læs også: Skal der styr på dit hjem? Her er 6 artikler om opbevaring, oprydning og små rum

2. Rod kan påvirke dit forhold meget mere, end du tror

“Det er jo bare lidt opvask” eller “her roder måske lidt, men det er jo bare småting” tankegangen kender vi alle sammen. For jojo, det er bare ting. Men hvis det håber sig op og begynder at ligge rundt omkring tilfældige steder i dit hjem, så kan det hurtigt tage overhånd. Og rodet kan derfor hurtigt påvirke dit forhold også. Alt afhængigt af hvordan du håndterer det, kan den påvirkning være både positiv og negativ.

Det budskab kommer især til udtryk i første afsnit, hvor vi introduceres for Kevin og Rachel Friend og deres to børn. En rørt Kevin indrømmer, at stresset over det rodede hjem ofte resulterede i, at hans familie så hans værste side. Det var tydeligt at se, hvordan den indrømmelse berørte ham, og hvordan han derfor oprigtigt ønskede en forandring, der kunne bringe familieglæden og samværet tilbage.

marie kondo, netflix, rod, råd, organisering, oprydning, uorden, hjem, bolig
Frank og Matt fra episode fem fortæller, hvordan deres rod og uorden i hjemmet afholdt dem fra at udvikle sig som mennesker. (Foto: Netflix)

Læs også: Oprydning: 9 årsager til rod i hjemmet – sådan kommer du dem til livs

3. Sorter dine sager og smid det ud, der ikke gør dig glad

Vi samler alle sammen. Nogle mere end andre, lad os bare blive enige om det. Men stadig. Nogle af os har også rigtig svært ved at smide ting ud. Måske fordi vi kan huske dengang, vi var glade for det. Eller fordi vi synes det er pænt, men bare ikke får det brugt. Når du skal sortere i dine sager, ser du måske på hvorvidt det er praktisk, brugbart eller måske penge værd. Men der er især en fjerde faktor, du skal overveje, som har stor betydning for Marie Kondo.

Det er, hvorvidt tingen gør dig glad. Hallo. Hvor nemt er det lige? Istedet for at gemme 10 par shorts, fordi det måske bliver en varm sommer i år, så skal du istedet fokusere på, om lige præcis det her ene par shorts gør dig glad. Gør det? Hvis ikke, så smid dem ud. Marie Kondo beskriver det som en pludselig følelse af “ching” og en glædesstrømning gennem kroppen. Jeg kan ikke beskrive det bedre, du bliver nød til at se et afsnit. Det er simpelthen for sødt. Og nemt! Ud med alt, der ikke giver dig “ching!”

oprydning, organisering, marie kondo, hjem, bolig, rås, rod
Giv dig tid til at holde hver eneste lille ting, du har i dit hjem. Det er den eneste måde at finde ud af, hvilke følelser og relationer (eller mangel på samme) du har til genstanden. (Foto: Netflix)

Læs også: Guide: Get shit done

4. Vær taknemmelig – også for alt dit lort

En stor del i processen, når det kommer til oprydning, er sortering. Du skal igennem hver eneste lille ting, du har i dit hjem og finde ud af, om du skal beholde det eller ej. Kondo har en helt særlig tilgang til, hvordan du tager afsked med de ting, du vælger fra. Du skal simpelthen tage genstanden op i hånden og takke den for de tider, I har haft sammen, inden I tager afsked.

Ja okay. Indrømmet. Det virker måske en smule underligt. Men hovedpointen er, at du skal lære at være taknemmelig. For alt. Både alle de ting du har – eller har haft. Selvom vi har en masse lort i vores hjem, måske endda noget der kan kategoriseres som fuldstændig ubrugeligt, så er det vigtigt, ikke at tage det forgivet.

Taknemmelighed er et gennemgående tema hos Kondo, der også starter hvert besøg hos en ny familie med at takke hjemmet for alt det, det har givet familien. Hvis du synes, det lyder sindssygt underligt, så er du ikke den eneste. Flere af familierne har svært ved at holde masken, når Kondo introducerer ritualet. Men de bliver alligevel rørte, når de i stilhed skal tænke over – og takke hjemmet for – alt det, det dannet ramme for.

marie kondo, miniserie, oprydning, rod, råd, organisering, hjem, bolig, tips, netflix
Jeg tror helt seriøst, at Marie Kondo er et af de sødeste mennesker, jeg nogensinde har set på tv. Hendes entusiasme og positive sind er ikke til at tage fejl af. (Foto: Netflix)

Læs også: Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre

5. Accepter dine tings sentimentale værdi

Du har sikkert hørt sætningen: “Smid nu bare det gamle lort ud. Det er noget billigt bras – og du bruger den aldrig alligevel”, om ting, som du simpelthen ikke kan få dig selv til at smide ud. Ofte er det fordi, tingen har en affektionsværdi for dig. Måske forbinder du den med en helt særligt minde eller en helt særlig person. Mange organisations- og oprydningsråd siger da også, at man skal skille sig af med alt, man ikke bruger. Men ikke Marie Kondo.

Hendes populære og bestseller oprydningsmetode KonMari er basseret på fem lektioner (life lessons om du vil), hvortil det femte og sidste trin er ting med affektionsværdi. Denne kategori er altså så vigtig for Marie Kondo, at hun har dedikeret et helt trin hertil. Grunden til den er sidst er, at du i gennemgangen af de andre trin får en indsigt i, hvornår ting giver dig glæde. Alle ting med affektionsværdi gør dig ikke selvsagt glad, og derfor er det vigtigt kun at beholde de sentimentale genstande, der har en positiv indflydelse på dit liv.

marie kondo, netflix, konmari, oprydning, råd, rod, organisering, hygge, hjem, bolig
Marie Kondo forstår, hvilken betydning ting med affektionsværdi har for dig. Derfor er den sidste skridt i hendes populære KonMari metode. Men de ting du vælger at holde fast i, skal selvsagt give dig glæde. Gør de det, så er det helt i orden, at du beholder dem. (Foto: Netflix)

Læs også: 9 hverdagsvaner, der gør det nemt at holde orden i hjemmet

6. Vi ejer alle en umenneskelig mængde tøj

Første skridt i Marie Kondos populære KonMari omhandler vores tøj. Herunder både mængden og organiseringen af det. Men i særdeleshed mængden. Som for mange af deltagerne er fuldstændig chokerende. Kort sagt skal man samle alt sit tøj i en stor bunke for at få et overblik over, hvor meget man egentlig har.

De meget store tøjbunker chokerer gang på gang deltagerne i programmet, der slet ikke har indset, hvor meget tøj de egentlig har, før de samler det i store bunker på deres senge. Marie Kondo forklarer i serien, at den eneste måde at erkende, hvor meget man har, er ved at visualisere det. Tør du prøve det derhjemme? Jeg skal lige samle mig mod til det her skridt, kan jeg godt mærke.

marie kondo, netflix, rod, oprydning, organisering, hjem, hus, bolig, overskud
Man kan virkelig få et chok, når man samler alle sine ejendele i samme kategori i en stor bunke. Det skete både for Wendy i episode 2, der samlede et bjerg af tøj på sin seng. Og Mario i episode 7, der måtte erkende, at han ejede hele 150 gummisko. (Foto: Netflix)

Læs også: Lille lejlighed: Genial træboks samler fire rum i ét

7. Ikke alle råd behøver være store for at forandre dit liv

Du indser hurtigt, efter bare at have set ét afsnit af Tidying Up, at der er meget mere på spil for familierne, der er involveret. Det står klokkeklart, hvis du ser alle otte afsnit. Selvom processen i at rydde op og organisere dit hjem er lang, hård og udmattende, så har den en stor effekt på familiernes forhold, livsglæde og interne relationer. Ikke nok med at forholdene bliver tættere, så bliver huset også forhandlet til et hjem. Et hjem hvor familien har tid og overskud til at værdsætte hinanden.

Selvom processen havde stor indflydelse på de involverede parter i programmet, er det ikke sikkert, at du, din veninde eller din moster vil opleve samme glæde – eller samme resultater. Men det er også helt okay. Måske er det eneste, du har brug for, gode råd til, hvordan du folder dit tøj eller organiserer dine køkkenredskaber. Men det kan KonMari metoden også hjælpe dig med. Og hvem ved, måske kan det også forandre dit liv. Om ikke andet din tøjrutine om morgenen eller din madlavning. Så længe det giver dig glæde, som Marie Kondo siger.

marie kondo, konmari, oprydning, organisering, rod, råd, hjem, bolig, tøj, glæde, lykke, taknemmelighed
Jeg vil uden tvivl råde til at se alle otte afsnit af serien. Hvem ved, hvad du lærer? Måske er det nye måder at organisere på, værdsætte dine ting, sortere og vælge fra eller noget helt tredje. Eller måske vil det eneste du har fået ud af serien være et kæmpe cruch på Marie Kondo. Hvis det er tilfældet, så er du ikke alene! (Foto: Netflix)

Læs også: Vil du have en gladere hverdag? Her er 3 vaner, jeg har droppet

· Mere fra samme kategori ·