Læs også:

Close
Påskeferien skulle være faldet to gange i 2019 (Foto: Unsplash)

Påske: Fakta om forårets store højtid og ferie

Vi elsker alle de helligdage, som følger med foråret og her er påskeferien en af dem! Men tænker du egentlig på den religiøse fejring af Jesu fødsel og opstandelse? Har du tænkt over, at det er mærkeligt, at hans dødsdag kan skifte fra år til år?

Hvordan kan han det ene år dø og genopstå i marts og det næste i april? Pudsigt, ikke? Har du også tænkt over det spørgsmål, så læs med her – du får måske en ekstra ferie ud af det næste år …

Ok, her er lidt historie

Vi skal langt tilbage. Helt tilbage til cirka 1700-tallet, hvor kristendommen blev indført i Europa. Her på et kirkemøde i år 325 besluttede man mange ting. Men en af de ting, var at beholde nogle af de datoer og tidspunkter, hvor man hele tiden havde holdt forskellige ceremonier (dette var en stor beslutning og i forhold til, at mennesket er tryghedsnarkomaner, så bliver det hele lidt mere spiseligt for folk).

Nogle af de omtalte ceremonier man dengang fejrede, var nemlig Midtvinterfesten og Midsommerfesten. Og datoen for Midtvinterfesten blev her gjort til Jesu fødselsdag (den 24. december). Problemet er så her, at astronomisk set er midtvinter den 21. december og ikke den 24. Ups … Og her gik jeg faktisk og troede, at den 24. december var den dag, Jesus blev født. Hmm, det var det så ikke …

Hæng lige på 😉 Fordi på det her møde skulle man så også finde ud af, hvornår Jesu døde. Det betød tilsyneladende ikke noget i den religiøse sammenhæng, at hans dødsdag endte med at være forskellig fra år til år … Det vigtige var at finde en beregningsmetode, der fik påsken til at falde sammen med tidligere forårs ritualer. Det spillede dog en vigtig rolle, at Jesus tilsyneladende døde på en fredag og genopstod en søndag (påskedag).

Astronomisk fakta

Derfor besluttede man på det her famøse møde i år 325 en række “regler” for, hvornår påsken skulle falde hvert år. Og nu er det, at du skal holde ørerne stive.

Hovedreglen siger, at påsken skal falde på første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Samtidig bestemte man, at forårsjævndøgn altid skal være den 21. marts – hvilket det ikke er. Men derfor kunne påsken tidligst være den 22. marts og den må senest være den 25. april. Fuldmånen og forårsjævndøgn måtte ikke falde samtidig og fuldmånen må heller ikke være på en søndag (… og nu må du gerne trække vejret igen).

Det er derfor ikke svært at se, at der er mange faktorer, der skal spille sammen og dengang kunne man ikke astronomisk beregne tingene nøjagtigt – som man kan det i dag. Resultatet blev derfor, at man med års mellemrum faktisk ikke kunne følge de regler, man selv havde lavet. Derfor kan man ikke fastsætte, hvornår påsken skal ligge og dermed heller ikke, hvornår Jesu døde og genopstod, men datoerne blot er tilnærmelser – hvilket måske kan siges at være lidt absurd.

I 2019 skulle vi have haft TO påskeferier

Nu kommer så det sjove! I 1500-tallet dukkede der så en matematiker ved navn Gauss op, der udtænkte en indviklet regnemetode, der kunne fastlægge påsken i forhold til kalenderen. Denne regnemetode passer “for det meste”, men med 9, 10 eller 19 års mellemrum passer den ikke … I hvert fald ikke i overensstemmelse med de regler, der blev vedtaget på mødet i år 325.

Og her er så pointen: 2019 var et af de år! I 2019 var påskedag nemlig den 21. april, men ifølge de oprindelige regler skulle den være faldet den 24. marts – tadaa! Så her kommer dét du kunne du have sagt til din chef! I 2019 burde vi faktisk have haft TO påskeferier, hvis alle regler skulle have været fulgt. Vi blev derfor faktisk snydt.

Men trods de religiøse spekulationer så tror jeg, at alle har nyder påsken og det gode vejr og så kan det måske næste år være, at vi alle går lidt mere op i det religiøse aspekt af påsken, hvis det betyder, at vi faktisk burde have to ferier.

Kilde: Mysteriet om påsken (aktuelvidenskab.dk)

 

 

Læs også:

Vred? Stresset? Eller bare helt almindelige hverdagstræt? Bare sig pyt!

pyt smiley(Foto: Pxhere)

· Mere fra samme kategori ·