Læs også:

Close
Nattergalen er blevet sjældnere, men er stadig at finde under danske himmelstrøg (Foto: Pixabay)

NEWS: Temperaturen stiger – her er de nye arter, der er kommet med varmen

Nyheder  | 

Temperaturen stiger – her er de nye arter, der er kommet med varmen · Kunstig intelligens skal tyde røntgenbilleder · Ghita Nørby om Radio24syv-interview: Hun ville ødelægge mig · Faldende antal kvindelige ledere i Danmark · Tivoli åbner 4. april med påsketema · Dagens billede: Se, foråret er her!

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Temperaturen stiger – her er de nye arter, der er kommet med varmen

Temperaturen stiger og den er over de seneste 20 til 30 år steget mere end dobbelt sig meget, som gennemsnittet på resten af jorden. Endnu er der ikke tale om de helt store klimaforandringer, men selv marginale temperaturforskelle kommer til at kunne aflæses i den danske naturs dyre- og planteliv. Nye kommer til, mens vi kommer til at spejde forgæves efter dyr, vi før har taget for givet.

Derudover skal du i fremtiden sandsynligvis se dig omkring efter en hvidhaj i det danske farvand. Det kan blive en realitet om blot 20-25 år, har WWF, Verdensnaturfonden, tidligere forudset. Men allerede nu er der kommet arter til på grund af temperaturstigningerne, fortæller Thor Hjarsen, biolog i WWF.

– Det er særligt de arter, der er gode til at sprede sig, som kommer først. Vi har allerede fået en række arter på grund af klimaet, fortæller han. Det er især fugle, fisk og insekter, der har fundet vej til Danmark sammen med varmen over de sidste 20-30 år.

– Vi har set sølvhejren komme hertil, og den skulle man tidligere ned til Mellem- og Sydeuropa for at finde. Vi har også set hvepseedderkoppen finde sin plads her, og så har vi fiskearter som multe og tun, der nu ser ud til at være vendt tilbage i danske farvande, siger Thor Hjarsen.

Mens det er relativt let at udpege, hvilke nye der, der er kommet til på grund af temperaturstigninger, er det straks sværere at pege på dem, der har forladt os på grund af varmen.

– Vi vil komme til at miste arter og især dem, der ikke er gode til at sprede sig. Visse former for biller, svampe, lav og mosser. Der er det vigtigt, at man i naturforvaltning skaber sammenhængende netværk af naturområder, så de truede arter kan ”vandre”. Problemet er, at klimaændringer sker ret hurtigt, og spørgsmålet er, om man kan nå at tilpasse naturen til at følge med til det, udtaler Thor Hjarsen. Det skriver TV2.

Nattergalen er blevet sjældnere, men er stadig at finde under danske himmelstrøg (Foto: Pixabay)
Temperaturforskellene kommer til at kunne aflæses i dyre- og plantelivet. (Foto: Pixabay)

Læs også: News: Kraftig temperaturstigning i Danmark – stiger mere end på resten af jorden

Kunstig intelligens skal tyde røntgenbilleder

Den danske health-tech startup, Radiobotics, har sammen med Bispebjerg og Frederiksberghospital modtaget en investering fra Innovationsfonden og EU til videreudvikling af algoritmer, der kan tyde og forstå røntgenbilleder hurtigt og præcist. Det er målsætningen for virksomheden Radiobotic, der udvikler algoritmer, som kan assistere røntgenlæger i at fortolke undersøgelser på røntgenbilleder ved hurtigt at udpege og karakterisere billedemæssige tegn på sygdom, som algoritmen er trænet i at tyde.

Det kan være med til at sikre, at man som patient får den rette diagnose hurtigt og sikkert, frigive tid for røntgenlæger og spare sundhedsvæsenet penge.

– Jeg er helt overbevist om, at vi med vores teknologi vil gøre en kæmpe forskel for både patienter, klinikere og sundhedssystemet som helhed. At modtage denne støtte fra Innovationsfonden og EU bekræfter os i, at vi gør det helt rigtige, og er på rette vej. Vores mål er at teknologien kan hjælpe klinikerne i deres hverdag ved at beskrive billeder hurtigere, og samtidig sikre høj ensartet kvalitet, der i sidste ende kan reducere antallet af fejldiagnoser, siger Pavel Lisouski, CTO hos Radiobotics. Det skriver Innovationsfonden.

Kunstig intelligens skal tyde røntgenbilleder (Foto: Unsplash)
Kunstig intelligens skal tyde røntgenbilleder. (Foto: Unsplash)

Læs også: Kunstig intelligens kan hjælpe forældre med at beskytte børn mod digitale trusler

Ghita Nørby om Radio24syv-interview: Hun ville ødelægge mig

Skuespillerinden Ghita Nørby forstår ikke, hvorfor hun skal “lægges for had” efter at have medvirket i et meget omdiskuteret interview med Radio24syv. Det fortæller hun i forbindelse med åbningen af Nordisk Kulturfestival i Kalundborg tirsdag aften, skriver nyhedsmediet sn.dk.

– Det er meget overraskende for mig. Jeg synes jo, at jeg nærmest er blevet voldtaget i den her sag. Så hvorfor skal jeg lægges for had, når man snarere burde sige, at det var godt, at jeg sagde fra, siger Ghita Nørby ifølge sn.dk.

Radiointerviewet “Hele Danmarks Ghita” blev sendt i marts, og skulle have været et syv timer langt interview og portræt af skuespillerinden. Men journalisten, Iben Maria Zeuthen, og Nørby går skævt af hinanden allerede fra begyndelsen. I interviewet kalder Ghita Nørby blandt andet Zeuthen for “dybt åndssvag”, “overfladisk” og “sindssyg”. I udtalelsen til nyhedsmediet sn.dk forklarer Nørby det med, at hun ikke var tryg ved situationen, hun var havnet i.

– Det var mærkeligt at sidde og kigge ind i en bevidsthed, hvis eneste ønske var at manipulere og ødelægge mig. Det gjorde et stort indtryk på mig, at det sådan var planlagt. At jeg ligefrem skulle sidde overfor en, der havde viljen til at ødelægge mig. Det har jeg aldrig været ude for før, siger skuespillerinden. Efter programmet blev sendt i radioen, begyndte flere offentligt at spekulere i, om den 84-årige skuespillerinde mon er dement. Også det kritiserer Ghita Nørby.

– Det har været en meget underlig oplevelse for mig at blive bebrejdet at være 84 år. Det er mærkeligt at blive kaldt dement, eller at man har Alzheimers, som jo ikke er noget at lave sjov med, siger Nørby ifølge sn.dk. Det skriver Berlingske.

Ghita Nørby interview med Radio24syv (Foto: Unsplash)
Den 84-årige skuespillerinde Ghita Nørby kritiserer, at flere offentligt har spekuleret i, om hun er dement. (Foto: Unsplash)

Faldende antal kvindelige ledere i Danmark

Kun 27 procent af kvinderne besidder en ledelsesrolle i Danmark. Denne procentdel omfatter ledende medarbejdere samt mellemledere. I forhold til andelen af kvindelige ledere i andre vesteuropæiske lande ligger Danmark nederst på listen og indtager 16. pladsen ud af 18 undersøgte lande.

Fra 2007 til 2017 er andelen af kvinder i ledelsesrollen faldet med 1,2 procent i Danmark. Disse tal gør Danmark til et af de vesteuropæiske lande med mindst kvindelige ledere samt et af de lande med de mindst udviklede fremskrift i løbet af de sidste 10 år. Til sammenligning har de største fremskridt lavet af Sverige med en stigning på 8 procentpoint, og der er mindst fremskridt i Italien, der faldt med næsten 6 procentpoint.

Af hele beskæftigelsen i Danmark tegner ledere 2,4 procent af beskæftigelsen, eller med andre ord er der en leder for hver 40 medarbejdere. Med dette taget i betragtning, kan andelen af kvinder i ledende stillinger ikke tages som en generel indikator for ligestilling på arbejdsmarkedet.

På de øverste pladser ligger Sverige og Norge, der har næsten 40 procent af kvinderne i ledelsesrollen og Irland er ikke langt bagud og har omkring 37 procent af kvinderne i ledelsen. Kun to europæiske lande ligger under Danmark og har færre kvindelige ledere: Nederlandene med 26 procent af kvindelige ledere og Luxembourg med mindre end 20 procent af kvinder i ledende stilling. Det skriver WalletForm.

færre kvindelige ledere i danmark (Foto: Pxhere)
I forhold til andelen af kvindelige ledere i andre vesteuropæiske lande ligger Danmark nederst på listen. (Foto: Pxhere)

Læs også: Ekspert: kvinder kan reddet det danske arbejdsmarked

Tivoli åbner 4. april med påsketema

I morgen tager vores yndlings forlystelsespark hul på sommersæsonen og der er en masse at glæde sig til! Alle os forlystelsesfans kan se frem til nyheden Kamelen, antennefri radiobiler, en vildere Fatamogana og senere på året bliver der premiere på Mælkevejen. Der bliver masser af Fredagsrock, fyrværkeri og dans på Pantomineteateret. Tivoli åbner med påsketema, lam på plænen og duften af 17.000 hyacinter.

3-i-1-forlystelsen Fatamorgana bliver fra juni gjort endnu vildere, da den får tilført en vertikal vippe-funktion på de store sæder, der i forvejen drejer rundt i 45 meters højde og udsætter gæsterne for 2,5 G-kraft. Den kører dog som man kender den frem til juni. Radiobilerne får nyt design, antennerne skrottes, farten sættes op, og de får mere plads. De nye radiobiler bliver køreklar fra juni. Rutsjebanen Odinexpressen erstattes af Mælkevejen (her må fans vente til åbningen af Jul i Tivoli).

Ved ankomsten vil gæsterne blive mødt af 26.000 påskeliljer, der bidrager til forårsstemningen. Der kan hilses på de små lam i folden på Plænen, og der vil være opsat boder af masser af farvestrålende påskeæg. Rasmus Klump og Flora er også vågnet fra deres vinterhi og har premiere på ny påskeforestilling.

– Tivoli ville ikke være Tivoli, hvis vi ikke havde en stor håndfuld nyheder til vores gæster. I år har vi et stort kulturprogram, hvor meget af det kan opleves, hvis man har betalt almindelig entré. Der er også gode muligheder for at få sus i maven i forlystelsesnyhederne Kamelen, Fatamorgana og i de antennefri radiobiler og er man til smørrebrød og påskeæg kan man kigge forbi haven og deltage i vores nye Smørrebrødsfestival, fortæller Tivolis pressechef Torben Plank. Det skriver Tivoli.

tivoli åbner for påske og sommersæsonen (Foto: Tivoli)
Tivoli åbner med påsketema, lam på Plænen og duften af 17.000 hyacinter. (Foto: Tivoli)

Læs også: Anmeldelse af Rytteriet – live i Tivoli

Dagens billede: Se, foråret er her!

Tivoli åbner, træerne springer ud og blomsterduften begynder at brede sig med vinden – der findes ikke en bedre årstid!

dagens billede forår blomster grene (Foto: MY DAILY SPACE)
Foråret er kommet til landet 💞 (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·