Læs også:

Close
politi elev forsvundet (Foto: Pxhere)

NEWS: Præsident erklærer undtagelsestilstand i Sri Lanka: Dødstallet stiger fortsat

Nyheder  | 

Præsident erklærer undtagelsestilstand i Sri Lanka: Dødstallet stiger fortsat · Bekymring for rentestigning afmonteret · Broget og voksende skare står i kø ved supermarkedsdisken for at bekæmpe madspild · Eksplosiv stigning af antal af hjortepåkørsler · Skolepatruljerne har 70-års jubilæum: 8000 hverdagshelte hyldes · Dagens billede: Prins Louis fejrer sin første fødselsdag

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Præsident erklærer undtagelsestilstand i Sri Lanka: Dødstallet stiger fortsat

Efter angrebene på Sri Lanka i søndags har landets præsident, Maithripala Sirisena, netop erklæret undtagelsestilstand i landet. Han har desuden underskrevet et dekret, som givet landets militær den samme magt, som de havde under borgerkrigen.

Militæret har derfor nu muligheden for at anholde mistænkte baseret på umiddelbar mistanke. Det er første gang siden landets lange borgerkrig, som sluttede tilbage i 2009.

Indtil videre er der anholdt 40 personer. Desuden har Sri Lankas regering lukket ned for de sociale medier i landet, og flere tusinder soldater patruljerer nu i hovedstaden Colombo. Der er også udstedt et forbud om at bevæge sig ud om natten.

Dødstallet efter søndagens bombeangreb er steget til 310, og har efterladt mere end 500 sårede. Angrebene beskrives som de værste siden borgerkrigen.

Bombeangrebene ramte flere steder i Sri Lanka. Blandt andet på hoteller og i kirker. Mindst 31 udlændinge mistede livet, heriblandt tre danske børn fra familien Holch Povlsen, der ejer Bestseller. Det skriver Ritzau og TV 2.

politi elev forsvundet (Foto: Pxhere)
Præsident erklærer undtagelsestilstand i Sri Lanka: Dødstallet stiger fortsat. (Foto: Pxhere)

Læs også: Skyderi på sydfransk gymnasium og brevbombe i valutafonden i Paris

Bekymring for rentestigning afmonteret

Stigende renter har længe været økonomers og politikeres bekymring, men den bekymring er ikke engang sparket til hjørne, den er afmonteret, mener boligøkonom Mikkel Høegh.

Tal viser, at mere end halvdelen af alle boligejere nu har lagt om til klippefaste renter, der hverken kan eksplodere opad eller stige i mange år. Det er en direkte gevinst af den massive omlægning til boliglån med fast rente, som boligejere har foretaget i nyere tid.

– For fem år siden var det kun cirka hvert 3. lån, der havde fast rente. I dag er det hvert andet lån. Og alt tyder på, at det tal bliver endnu bedre i nær fremtid, fordi interessen for fastforrentede lån med lav rente er enorm i øjeblikket, siger boligøkonomen.

– Der er en stor omlægningsbølge i gang blandt de danske boligejere lige nu. Hvis man ser på tallene for marts isoleret, har vi ikke set flere lånetilbud i Danmark siden den store konverteringsbølge tilbage i 2015. Således spørger otte ud af ti af de kunder, vi aktuelt er i dialog med, om fast rente, siger Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh. Det skriver Jyske Bank.

Konkurs, penge, fattig, britta nielsen
Bekymring for rentestigning afmonteret. (Foto: Pexels)

Læs også: Millennials i gæld på grund af de sociale medier

Broget og voksende skare står i kø ved supermarkedsdisken for at bekæmpe madspild

Det er ikke kun madvarer med en snarlig udløbsdato eller mindre skavanker, der i den seneste tid er langet over disken i Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker. Det er i lige så høj grad selve ideen om at anvende overskudsmad på en smart måde og til et godt formål, der har været en supersællert i mange lag af samfundet.

På torsdag den 25. april får Wefood-butikken på Nørrebro i København således endnu et fornemt besøg – denne gang af Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Morten Løkkegaard og finansminister Kristian Jensen, som har inviteret sig selv inden for i den nyskabende købmandsbutik.

Og det er ikke kun det politiske segment, der har fået øjnene op for Wefood-konceptet. Kort før påske indgik Folkekirkens Nødhjælp en ny leverandøraftale med websupermarkedet nemlig.com.

Kigger man uden for landets grænser, har konceptet også allerede sat konkrete spor – idet Folkekirkens søsterorganisation, Finn Church Aid i 2018 åbnede det første overskudssupermarked i Finland, modelleret med Wefood som forbillede. Det skriver Folkekirkens Nødhjælp.

wefood, madspild, folkekirkens nødhjælp
På torsdag den 25. april får Wefood-butikken på Nørrebro i København endnu et fornemt besøg. (Foto: Benita Marcussen)

Læs også: Danskerne har skåret 14.000 tons madspild væk

Eksplosiv stigning i antal hjortepåkørsler

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik i alt 10.445 henvendelser i 2018 om påkørte hjorte i trafikken. Det er en stigning på 20 procent siden 2017, hvor antallet var på 8.653. Og lige nu stiger antallet af opkald om påkørte hjorte igen.

Det skyldes, at unge lam flytter hjemmefra i denne tid, og derfor skal finde nye steder at være. Derudover stiger råbukkenes aggressionsniveau også i marts og april. De “hævder revir”, som betyder, at de fastslår opdelingen af skoven mellem bukkene, inden parringssæsonen starter.

– Foråret er en tid med høj aktivitet hos rådyrene. Bukkene bliver mere aggressive og hævder revir, hvilket ofte resulterer i, at andre bukke jages væk og derfor må krydse vejen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:

– I samme periode føder råerne nye lam, og derfor bliver de nu knap ét år gamle lam skubbet væk fra mors skørter. Det giver en masse uerfarne rådyr-teenagere, som skal finde nye steder at være.

Mange nyder at tage køreturen gennem skoven, hvor synet af forårets spirren og grønne blade på træerne er en fryd for øjet. Men tager man turen gennem skoven op til eller efter mørkets frembrud, kan det blive en knap så behagelig oplevelse.

– Vores statistik viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i april og maj sker efter klokken 21. Det skyldes, at solen går ned omkring dette tidspunkt, og hjorte er mest aktive i svagt lys eller mørke, siger Michael Carlsen. Det skriver Dyrenes Beskyttelse.

hjort, dyr, deer, dådyr, naturen, danmark
Eksplosiv stigning i antal hjortepåkørsler. (Foto: Jim Fawns / Pexels)

Læs også: Danskerne kræver forbud mod buræg

Skolepatruljerne har 70-års jubilæum: 8.000 hverdagshelte hyldes

Året rundt står tusindvis af børn tidligere op end alle deres skolekammerater. De trodser regn, kulde og morgentræthed for at hjælpe skolernes mindste elever trygt over skolevejen. 8.000 børn og unge fra landets skolepatruljer får derfor en festlig dag i LEGOLAND og Tivoli som tak for deres indsats med at gøre skolevejene mere sikre for deres kammerater. Det sker henholdsvis i LEGOLAND den 24. april og i Tivoli i København den 25. april.

– De her festdage for skolepatruljerne er noget helt særligt. Der er en fantastisk stemning, når elever fra hele landet møder hinanden og bliver fejret for deres indsats på skolevejene. Og de fortjener i den grad den her hyldest, for eleverne gør en stor forskel i trafikken hver dag, fortæller Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I LEGOLAND og Tivoli vil Rådet for Sikker Trafik og Politiet hylde skolepatruljerne, og derefter er der forskellige konkurrencer, hvor eleverne kan vinde præmier blandt andet i form af cykler og cykelhjelme. Dagen sluttes af med fri adgang til forlystelserne i begge forlystelsesparker.

– Selv om det blæser, er hundekoldt, eller det står ned i stænger, så står skolepatruljerne morgen efter morgen ved skolerne og hjælper de yngste elever sikkert over vejen. Det er at tage ansvar for sine kammerater. Det vil vi Tivoli gerne støtte og bidrage til med en fest for de mange hverdagshelte, fortæller Torben Plank, pressechef i Tivoli. Det skriver Tivoli.

Skolepatrulje, skole, børn, trafik, sikker trafik, fodgænger
Skolepatruljerne har 70-års jubilæum: 8000 hverdagshelte hyldes. (Foto: Sikker Trafik)

Læs også: Klamme skoletoiletter giver danske børn problemer med at holde på vandet

Dagens billede: Prins Louis fejrer sin første fødselsdag

I forbindelse med Prins Louis’ allerførste fødselsdag i dag, har det britiske kongehus delt nye billeder af den søde prins.

Læs også: Vores favoritøjeblikke fra det royale bryllup

· Mere fra samme kategori ·