Læs også:

Close
Det sunde valg pizza (Foto: Unsplash)

At finde ud af, hvordan man spiser sundt kan være umuligt – og her er hvorfor

Mad  | 

Mad er bare lækkert! Det kan være sjovt at lave, det er indbydende ud over alle grænser og det er effektivt i emotionelle stunder – meeen sidst, men ikke mindst kan mad være virkelig stressende

For mange mennesker er det en konstant kamp at opretholde den sunde livsstil, som indebærer at spise sundt og motionere. Det kan være en rutschebanetur af succesoplevelser, nederlag, ”må-godt-dage”, nulstillinger, skyld og forvirring.

Men hvorfor er det sådan? Selv når vi prøver vores allerbedste, kan det være virkelig svært at være sund dagen lang og gennem længere perioder.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Well … Hvis vi starter ved madens indbydende karakter, så er mad bare virkelig lækkert og fristelserne er mange. Men udover det, så lyver etikkerne og så arbejder vores kroppe på mange forskellige måder. For eksempel når en mand begynder at spise havregryn og stopper med at drikke alkohol i tre dage for at tabe sig og det så VIRKER, så kan de fleste af os kvinder sidde tilbage og synes, at han godt bare lige kan … gå langt væk.

Mange af os ved helt ind i knoglerne, hvad det vil sige at være sund. Det betyder ikke, at vi behøver at tæske os selv igennem den ene og den anden kur, ej heller ikke hurtige løsninger – det betyder at spise næringsfyldte fødevarer og tage sig af sine organer mentalt og fysisk, samtidig med at vi opretholder balancen og tillader os ting vi elsker i moderationer. Det lyder som en god moderat chokoladebar, ikke?

Men det er mere end det. Når man kigger på de mange elementer, der kæmper imod os hele tiden for at opretholde den sunde livsstil, så kan du måske finde dig selv fanget af de mange muligheder og fristelser (og det er med rette) og du kan derfor give dig selv et lille pusterum til at ”falde i”. Med en Kit Kat bar … eller et æble – whatever. Så, hvorfor er det så svært at spise rent og sundt?

Her får du 10 svar på hvorfor

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fordi junkfood er videnskabeligt bevidst uimodståeligt

Vi bliver helt tilbage til dengang, vi ikke engang selv havde et valg, født med smag for både søde og salte fødevarer. Og så er kendsgerningen, at fødevareindustrien ikke sene til udnytte det (på den onde klinge). Junkfood er lavet til netop at opfylde mere og mere af præcis det vi er skabt til alle at ville have.

Fordi fastfood-reklamer hiver dig i næsen

Fastfood reklamer har faktisk en virkning på din hjerne og dette gælder ikke kun direkte reklamer i fjernsynet eller på busstoppesteder, det gælder også gennem “product placement”* og de sociale medier. Det kan være steder du måske ikke engang lægger mærke til det.

*Product placement er en markedsføringstaktik, hvor et kommercielt produkt anvendes i fiktive eller non-fiktive massemedier, for eksempel serier og underholdningsprogrammer i tv.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fordi, duh, det er dyrt

Det er nemt og hurtigt at smutte ind forbi pizzamanden og købe et slice eller McDonalds en dag du craver en billig burger. En enkel burger på McDonalds koster 20-30 kroner og et pizzaslice koster omtrent det samme. Mens en fancy-pancy-lækker øko-salat kan koste op til 50-60 kroner. You do the math.

Fordi der er en ny “in-kur” hver anden dag

5-2 kur! Paleo! Kålsuppe! Det kan blive ved … Det virker som om, at det er lige meget hvilken vej du kigger, så er der en ny og mere effektiv mirakelkur på næste side. Det er overvældende og det er svært at bevise ret meget. Keto for eksempel, splitter læger mellem den effektive virkning af kuren som et vægttabs redskab, men samtidig er der den potentielle negative langvarige virkning.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fordi selv det sunde valg ikke altid er  sundt

Når det kommer til sukker, sodavand og slik er det de åbenlyse faktorer som dukker op i hovedet for, hvorfor du ikke burde indtage det. Men sukker er også gemt i selv de sunde valg – i alt fra sandwich til smoothies til kaffeordre. Hvis du dertil tilføjer at undersøgelser har vist, at sukker er mere vanedannede end kokain, såå … kan det svært lidt svært at vinde over den trang.

Fordi helt ærligt, så kan nogle sunde ting være knap så lækre

Hytteost er muligvis en af de sundeste ting som du ikke spiser – kald det en konsistens-ting, men det er ikke verdens lækreste spise. Broccoli er smadder kedelig at få ind i munden og rucola kan være bittert.

Heldigvis er der masser af sunde og mere spædende alternativer, men det er lige med at finde dem og sætte sig ind i, hvordan tingene kan tilberedes på en lækker og indbydende måde. Og blive lækre end den kebabrulle, som kunne tages med i hånden på vej hjem fra arbejde …

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fordi du frygter det forkerte

Vi er kommet langt siden ekstremkurene, der var så bange for ordet fedt og kulhydrater, men der er stadig nogle fødevarer – navnlig fedtstoffer – der kan virke skræmmende. ”Gode” fedtstoffer som avokado, kokosolie og laks er ikke bare gode for dig, de er faktisk meget vigtige at spise for at få en afbalanceret kost.

Men der er også noget, som hedder for meget af det gode

Ifølge en ernæringsekspert er den rette mængde af avocado spist per dag halvdelen af ​​en. Undskyld mig, mens jeg reevaluerer hver avocado toast, jeg nogensinde har spist.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fordi det er svært at gøre alene 

At vælge at spise en sundere kost involverer planlægning, viljestyrke, tid og engagement. At gå alt det igennem alene kan føles overvældende og kan faktisk være videnskabeligt mindre effektiv.  En 2013 Washington Post-artikel lavede en undersøgelse, der involverede overvægtige og overvægtige mennesker med type 2-diabetes. Deltagerne blev tilfældigt tildelt coaching og ekspertise hver uge eller kun tre gange om året, og resultaterne viste, at de, der deltog hver uge, tabte mere vægt og nedsatte sundhedsrisici end dem, der havde mindre coaching og support. Tid til at ringe til en ven, folkens.

Fordi det er i dit blod

Vi kan ikke bebrejde vores forældre til alt, inklusiv cravings, men undersøgelser viser, at der er nogle beviser, der tyder på, at nogle gener foretrækker den søde smag, mens andre foretrækker den krydrede. Og disse smagsreceptorer sammen med andre genetiske faktorer, såsom stofskifte og kropsmasseindeks har en indflydelse på vores cravings. Sig det med mig: Tak mor og far.

I sidste ende tager det tid og dedikation at spise godt, og at spise godt kan se forskellig ud hos forskellige mennesker. Håbet er, at man ved at lægge ”bumpene” frem og se på dem inden du begynder, ikke kun kan gøre, at du bliver lidt sødere ved dig selv, men også mere opmærksom på dem, når de kommer på din spændende sunde rejse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Kilde: Huffington Post

 

Læs også:

Vred? Stresset? Eller bare helt almindelig hverdagstræt? Bare sig pyt!

· Mere fra samme kategori ·