Læs også:

Close
årets lærling DI dansk industri mønsterbryder mette foldager job (Foto: DI)

Mette er mønsterbryder og årets lærling

Mit liv  | 

25-årige Mette Foldager er mønsterbryder og har under sin uddannelse til industriteknikker været med til at forbedre de standarder, som Man Energy Solutions A/S arbejder efter

Hendes indsats har været så overbevisende, at hun modtager DI Hovedstadens pris som årets lærling i København.

årets lærling DI dansk industri mønsterbryder mette foldager job (Foto: DI)
Masser af kram og opmærksomhed til Mette. (Foto: DI)

Det arbejder hun med i dag

Mette Foldager blev udlært som industriteknikker i 2018, og hun arbejder i dag med de nyeste og mest avancerede teknologier hos Man Energy Solutions A/S.

Mettes Foldager er fagligt stærk og har gennem sin uddannelse været et stort aktiv for virksomheden. Hun har blandt andet haft fokus på at forbedre virksomhedens standarder. Derfor har DI Hovedstaden valgt at hylde hende med prisen som årets lærling i København 2019.

– Mette har været en meget kompetent og dygtig lærling, som har arbejdet seriøst med de opgaver, hun blev stillet overfor. Hun forholder sig kritisk til nuværende rutiner og standarder, og hun har udviklet sig til at blive en yderst værdifuld medarbejder, siger Mikkel Skovboel, der er Mette Foldagers nærmeste chef hos Man Energy Solutions A/S.

mette foldager man bw lærling dansk industri (Foto: Privat)
Mette blev også fejret af familie og venner. (Foto: Privat)

Mønsterbryderen Mette

Der er meget få kvinder, som giver sig i kast med uddannelsen til industritekniker. Mette Foldager er altså en mønsterbryder, som gennem sin læretid har været en fantastisk ambassadør for sit fag. Hun har holdt foredrag på en række skoler, deltaget på uddannelsesmesser og medvirket i reklamekampagner, der har til formål at promovere uddannelsen til industriteknikker.

DI Hovedstadens næstformand, Kenneth Aaby Sachse, opfordrer flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

– Rigtig mange virksomheder har svært ved at rekruttere faglært arbejdskraft, og det ser ikke ud til at blive lettere i de kommende år. Derfor er det afgørende, at unge som Mette Foldager går foran og viser, at der er gode fremtidsmuligheder i at tage en erhvervsuddannelse, siger Kenneth Aaby Sachse.

Mette Foldager har i øvrigt planer om at læse videre til maskiningeniør, og det har hun den fulde støtte til fra Man Energy Solutions A/S. Virksomheden har tænkt sig at beholde hende, når hun giver sig i kast med sin kommende uddannelse.

mette foldager man bw lærling dansk industri (Foto: Privat)
Mette foran sin CNC maskine, som hun står ved til daglig. (Foto: Privat)

Hvad fik dig i sin tid til at tage den uddannelse?

– I 2013 blev jeg færdig med min gymnasielle samt søfartsuddannelse. Fra jeg var cirka tre år gammel har jeg boet til søs med min familie og sejlet meget. Derfor lå det lige til højrebenet, at jeg fik en søfartsuddannelse, i den forbindelse startede jeg min sejltid på en slæbebåd, men på daværende tidspunkt lagde jeg hurtigt mærke til at maskinrummet på skibet virkelig fangede min interesse. Efter en del overvejelser valgte jeg at søge til lands igen, da et familiemedlem fortalte mig om industriteknik. Jeg havde ALDRIG hørt om den uddannelse, så jeg tog ud på skolen til åbent hus og startede kort tid efter. Det har jeg aldrig fortrudt!

Har du mødt fordomme undervejs?

– Faktisk har jeg kun mødt overraskende få fordomme undervejs. Og de ‘fordomme’ folk eventuelt har haft har på ingen måde været krænkende eller lignende. Den eneste fordom har egentlig været af høflighed eller lignende. Eksempelvis hvis der er noget tungt eller hårdere arbejde, kan nogle af de andre svende godt have en tendens til at ville hjælpe mig – men kun på grund af positiv omtanke. Jeg har bare sat foden i jorden og sagt, at det kan jeg altså godt selv. Hvilket de har respekteret.

– Langt de fleste har været utrolig positive og rent faktisk sagt, at de ønskede flere kvinder i faget, fordi vi kan være meget omhyggelige (hvilket en industritekniker skal være).

Hvad drømmer du om at bruge uddannelsen til?

– Fra start har min drøm været at arbejde med større projekter og være med til at udvikle i industrien. Så da jeg startede industritekniker-uddannelsen var min drøm at blive ingeniør med en praktisk baggrund. Det har så ændret sig lidt siden da, og til sommer starter jeg forhåbentlig på produktionsteknolog-uddannelsen.

– Derefter er drømmen en bachelor i produktudvikling og teknisk integration og derefter tager jeg en master. Men den har jeg ikke besluttet mig for endnu. Derudover håber jeg, at jeg med min erhvervsuddannelse kan inspirere andre unge piger til at følge deres drømme i industrien.

Teknik, industri tekniker, industri, tekniker, teknologi
Industriteknikere arbejder blandt andet med robotter, 3D-printere og programmering. (Foto: Unsplash)

Hvis du ikke havde taget denne uddannelse, hvad var du så blevet?

– Havde jeg ikke taget industriteknikeruddannelsen, ville jeg enten have arbejdet til søs – måske som maskinmester eller have gået i en helt anden retning og arbejdet med dyr. Alle som kender mig, ved at jeg altid har brændt meget for dyrevelfærd og især for hunde.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Det bedste ved mit job er helt klart den konstante udvikling. Industriteknikerfaget bliver hver dag udviklet med nye teknologier og grønnere ideer og så videre. Det er fedt at tænke på, at vi som industriteknikere kan være med til at udvikle vores fremtid i produktionen, som vil gavne alle danskere samt vores miljø.

Hvad er du mest stolt over ved at blive årets lærling?

– Jeg er mest stolt af den anerkendelse jeg har fået både fra kollegaer men også fra en stor koncern som Dansk Industri. Det er kæmpe stort!
årets lærling DI dansk industri mønsterbryder mette foldager job (Foto: DI)
En glad Mette med lærlingepris-diplom. (Foto: DI)

– Derudover er jeg utrolig glad for den støtte min familie og jeg har fået gennem min kærestes sygdom. Det var været utrolig hårdt at skulle kæmpe sig igennem en svendeprøve, når den man elsker er syg. Heldigvis har Man Energy Solutions været en kæmpe støtte, og det er da en kæmpe anerkendelse fra deres side, at de overhovedet indstillede mig til den pris.

– Igen håber jeg, at prisen og anerkendelsen fra både min arbejdsplads og DI kan inspirere andre unge mennesker – både piger og drenge.

Fakta om lærlingeprisen:
DI Hovedstadens lærlingepris uddeles hvert år til en elev eller lærling, der i ekstraordinær grad har udmærket sig fagligt og kollegialt.

Er der noget, du ville ønske, du havde gjort anderledes undervejs?

– Jeg har ikke noget, jeg som sådan ville have gjort anderledes. Jeg synes, at de fejl jeg har lavet undervejs har guidet mig og gjort mig til den industritekniker, jeg er i dag. I dette fag kommer man altid til at fejle – kunsten i faget er aldrig at lave den samme fejl to gange.

– Jeg er super glad for, at jeg har været så aktiv, som jeg har til forskellige messer og generelt promoveringer af uddannelsen – og det kan min tidligere lærlingechef, Denni Kragh, tage æren for. Det har været meget grænseoverskridende, at skulle stå foran en masse unge mennesker og snakke, at blive filmet til reklamer samt at blive interviewet op til flere gange. Men det har givet mig så mange positive ting! I dag er jeg så heldig at være med i en ambassadørgruppe – industritekniker.nu – og jeg håber, at vi kan hjælpe en masse unge på vej mod en spændende erhvervsuddannelse!

 

Læs også:

Anna skippede gymnasiet og blev chef

· Mere fra samme kategori ·