Læs også:

Close
spot falske mails og sms (Foto: Pixabay)

Sådan spotter du falske e-mails og SMS’er

Nyheder  | 

Det bliver stadigt sværere at gennemskue falske mails, som udsendes med skadelige hensigter. Men der er hjælp at hente!

Vi har nok alle prøvet at modtage en mail i indbakken, som ser mistænkelig ud og overvejet om den skal åbnes eller slettes med det samme. Førhen var de åbenlyst falske mails ofte skrevet på engelsk eller på dansk med tydelige stavefejl, men i dag er afsenderne blevet mere sofistikerede og kan udgive sig for at være fra kendte offentlige instanser. Derfor kræver det flere forholdsregler i dag at fange de skadelige e-mails og SMS’er.

Men der er hjælp at hente! Hos netkablet.dk har de samlet en række håndgribelige og letforståelige tips til, hvordan man som forbruger gennemskuer de falske e-mails og SMS’er. I tipsene nedenfor bliver der udelukkende fokuseret på e-mails, men de samme forholdsregler gælder SMS’er.

spot falske mails og sms (Foto: Pixabay)
Lad være med at åbne mails du tvivler på er falske. (Foto: Pixabay)

Læs også: Har du står på, hvad du siger ja til, når du henter en app?

1. Tjek links inden du klikker

Det er en god ide at tjekke linket inden du klikker på det. Linket kan typisk ses i nederste venstre hjørne af browseren, når musen holdes over linket (uden at du klikker på det!). Igen skal du tjekke at adressen matcher 100 procent med den korrekte adresse.

Du kan også højreklikke på linket, og kopiere det over på en ny tab uden at klikke på det. Her kan du se nøjagtigt, hvor linket peger hen.

2. Send aldrig om personlige oplysninger på e-mail

Hvis du bliver bedt om at oplyse koder eller personlige oplysninger i en mail fra en offentlig instans eller din bank, kan du blot slette mailen med det samme.

Disse instanser beder aldrig om den slags informationer via e-mail og SMS.

3. Tjek afsenderens adresse en ekstra gang

Ofte udsendes falske e-mails fra domæner, der i høj grad minder om de rigtige. Men der vil typisk være ændret eller tilføjet et tegn. Det er dog også muligt at forfalske afsenderadressen, så det ser ud som om e-mailen faktisk kommer fra et andet domæne.

Så du kan ikke være helt sikker, selvom adressen står korrekt.

Lad være med at klikke på mailen, hvis du er i tvivl (Foto: Unsplash)
Du skal reagere omgående, hvis du kommer til at åbne en falsk mail eller sende personlige oplysninger. (Foto: Unsplash)

4. Kontakt altid afsenderen når du er i tvivl

Har du modtaget en mail fra SKAT, din bank, NETS eller lignende så er det en god ide at kontakte dem, hvis du er i tvivl om, hvorvidt den rent faktisk kommer fra dem.

Husk at besøge deres officielle hjemmeside for at finde det rette telefonnummer eller e-mail, da kontaktoplysningerne i e-mailen også kan være forfalskede.

5. Download ikke vedhæftninger

Virus og andre skadelige programmer installeres ofte via downloading af vedhæftede filer. Hvis du er i tvivl, skal du altid undlade at downloade vedhæftede filer. Det gælder også filer, der ligner fotos, dokumenter, links og andet.

6. Marker e-mailen som spam uden at åbne eller svare

Når en e-mail virker mistænkelig, er det bedste du kan gøre, at markere den som spam. Undlad at åbne den eller svare på den.

De fleste e-mailprogrammer fanger næsten alle skadelige e-mails, men ingen systemer er 100 procent sikre. Så hjælp e-mailprogrammet med at genkende skadelige e-mails, ved at markere dem som spam. Derved fjernes e-mailen fra din indbakke, uden at du behøver at åbne den.

Hvis nu skaden er sket

Hvis du er kommet til at klikke på et link i en falsk mail, eller sende personlige oplysninger, bør du omgående tage nogle forholdsregler:

  • Har du sendt bankoplysninger, skal du omgående spærre dine kort og kontakte din bank.
  • Har du klikket på et link, skal du lukke browserprogrammet helt ned. Dette gælder også for kliks foretaget via mobilen.
  • Har du indbetalt penge, skal du straks kontakte banken, og bede dem annullere overførslen.

Læs også: Ny lejebolig i sigte? Tjek lejekontrakten

· Mere fra samme kategori ·