Læs også:

Close
asparges sæson grøntsag (Foto: Pexels)

Det vidste du ikke om asparges

Mad  | 

De findes både i hvide og grønne varianter, og det er netop nu, du skal have fat på dem. Asparges er nemlig i sæson, og de er sprødest og mest smagfulde netop nu. Vi har samlet syv fun facts om den finurlige lille grøntsag

Det er et spørgsmål om at gå efter de grøntsager, som er i sæson for at få mest muligt smag og næring ud af de grøntsager, som vi sætter på bordet. Asparges er et godt bud og ret sunde – der er gode fibre, vitaminer, kalk og folsyre i.

asparges sæson grøntsag (Foto: Pexels)
Det er en stærk lille grøntsag – det ikke er ualmindeligt at høste asparges fra den samme plante helt op til 20-25 år. (Foto: Pexels)

Læs også: Asparges i hjemmelavet hollandaise

1. Din urin lugter sjovt

Har du tænkt over, at din urin lugter væsentlig anderledes efter du har spist asparges …? Det gør den måske ikke, hvis du er blandt den halvdel af befolkningen, som ikke kan lugte det (det er faktisk dine gener, som afgør, om du kan lugte den ubehagelige aspargeseffekt i urinen). Men hvis du er blandt den anden halvdel, så vil du opleve, efter at have spist asparges, at din urin efter en halv times tid eller endda hurtigere har en stærk svovl-agtig ‘lugt af asparges’.

I 1702 bemærkede Louis Lemery, som var fransk kemiker og botaniker, at asparges gav en ‘beskidt og ubehagelig lugt’. Grunden til, at din urin kan lugte sært efter indtagelse af asparges, er, at nogle stoffer i asparges udvikler ammoniak og sulfurholdige affaldsstoffer. Det får urinen til at lugte svovl-agtigt.

2. Kendt i mange år

Asparges er en af de ældste dyrkede køkkenurter. Asparges er blevet spist i mange tusinde år. De første blev faktisk indtaget i Egypten for 20.000 år siden. De optræder i den kendte kogebog ‘De Re Coquinaria’ fra det tredje århundrede.

3. Aspargesens hovedstad

Aspargesens hovedstad er den tyske by Schwetzingen. Hvert år afholdes der nemlig en aspargesfestival, hvor en særlig aspargesdronning bliver kåret.

4. Vi skal til Asien

Men vi skal til Asien for at finde det land, der producerer flest asparges – det er nemlig Kina.

Kina er hjemstedet for flest producerede asparges (Foto: Unsplash)
Kina er landet, hvor der bliver produceret flest asparges. (Foto: Unsplash)

5. Den er i familie med en blomst

Asparges er en staude (en flerårig plante). Den er i familie med liljekonvallen.

6. Planten ligner en edderkop

Planten ligner en stor edderkop eller en lille blæksprutte, da den har mindst 6-8 kraftige rødder ud til siderne.

Den bedste plantetid er fra midt april til midt maj måned, alt efter hvor varm jorden er. Tredje år efter udplantningen kan man begynde at høste fra først i maj til først i juni måned. De følgende år kan man høste fra først i maj til Sankt Hans (efter medio juni vil det ikke være klogt at høste på planten – der skal den have lov til at vokse i fred og danne nye bæredygtige skud til næste års avl).

Asparges rodnet kan ligne en edderkop eller lille blæksprutte (Foto: Pexels)
En asparges rodnet kan ligne en edderkop eller lille blæksprutte (Foto: Pexels)

7. Hvide asparges

Grønne asparges er egentlig hvide asparges, som er blevet solbrændte. Grønne asparges har fået lov at vokse over jordoverfladen, og det er sollyset, som giver dem deres grønne farve. De hvide vokser under jorden og skal skrælles fra lige under hovedet til roden, når de gøres klar.

hvide asparges skal skrælles (Foto: Pxhere)
Når man har skrællet hvide asparges, lægger man skrællerne tilbage ovenpå aspargesene, indtil de skal tilberedes – det holder dem sprøde. (Foto: Pxhere)

Læs også: Tomatsalat med bacon-asparges-pakker

Kog din asparges korrekt

Det er vigtigt, at du koger dine asparges i ultrakort tid – de skal være sprøde og ikke en slatten gren på tallerkenen; derfor kan du faktisk næsten ikke koge dem for lidt. Tag eventuelt en asparges op, skær et stykke af, og tjek – de skal knase. Hvis du vil servere dem kolde, skal du stoppe den videre kogning ved at lægge aspargesene i vand med isterninger. Derved bevarer du smag, farve og den fantastiske sprøde mundfølelse.

 

Læs også:

Gulerodskage med frosting

bog mascha vang piece of cake gulerodskage_med_frosting

· Mere fra samme kategori ·