Læs også:

Close
Snacks, slik, hygge, popkorn, sundt, alternativer

6 klassiske snacks, der faktisk er gode for dig

Mad  | 

Har du også en forkærlighed for snacks, men holder igen fordi de er usunde? Det er slut nu. Der er nemlig seks snacks, du kan nyde med god samvittighed, fordi de egentlig kan være ret gode for dig

Mange af os har et kompliceret forhold til snacks og junkfood. Det er lidt ligesom et tveægget sværd. På den ene side har vi ofte cravings, nyder det, når vi spiser det, og har svært ved at stoppe igen. På den anden side, kan snackindtaget lede til ondt i maven, oppustethed og mangel på energi. Men det værste er nok, at der også medfølger dårlig samvittighed og på langt sigt en vægtstigning, hvis det ikke er i de rette mængder – og helt sikkert også en masse andre helbredsmæssige problemer.

Det kan være rigtig svært at stoppe med at spise snacks. Og hvorfor skulle du også det? Det er et frirum af nydelse for os alle. Og da jeg er en kæmpe fortaler for snacks, vil jeg ikke opfordre dig til droppe herlighederne. Jeg vil dog bare påpege, at du har andre muligheder. Sundere alternativer. Som resulterer i, at du stadig kan nyde, men måske uden at skulle kæmpe med alle bagsiderne af medaljen samtidig. Det handler simpelthen om, hvilke varianter du vælger at tage med hjem fra hylderne i supermarkedet. Så lad os se på det, skal vi?

snacks, is, slik, fornøjelser, sunde alternativer, god samvittighed, alternativer
Jeg siger selvfølgelig ikke, at du bare skal spise løs, som var der ingen dag i morgen. Alt med måde, ved du nok. Men jeg siger, at nogle klassiske snacks og fornøjelser faktisk kan være gode for dig. (Foto: Pexels)

Læs også: Lækkersulten: Opskrift på sunde kokoskugler med pebermynte 

Popcorn

Jeps. Du hørte rigtigt. Biografklassikeren nummer et er faktisk ikke så usund, som du troede. Popcorn er mere end bare smørbefængte snacks, der skal nydes i biografens mulm og mørke. De kan faktisk også nydes som en lille, lækker sund snack. Der findes flere slags sundere alternativer, hvis du en aften har en ulidelig lyst til popcorn. Mange supermarkeder sælger tørrede majskorn, som kan luftpoppes. Dem kan du efterfølgende krydre dem med lige præcis det, dit hjerte begærer. Du kan også købe Urtekams Blå Popmajs, der er uden salt og olie – og så er de økologiske.

Der er også mange ernæringseksperter, der er begyndt at tale godt om krydderi popcorn fra mærket Trader Joe’s, der efter sigende skulle være lækre, crunchy og sunde. Men dem skal du dog købe på nettet for at få fingre i. De skulle til gengæld være alt besværet værd. Hvad du derimod skal holde dig fra, er alle de små poser popcorn, der er klar til at blive poppet i micro-ovnen. De er spækket med fedt og gør absolut intet godt for din krop.

snacks, sunde snacks, sunde alternativer, popcorn, livsstil, hygge, livet, sund, helbred
Der er efterhånden kommet mange varianter af popcorn på markedet. Der findes både med karamel, jordbær, chokolade, solbær og kaffesmag. Det er selvsagt ikke alle, der er lige sunde. Men der findes altså varianter, du kan nyde med god samvittighed. (Foto: Pexels)

Læs også: 6 mega gode grunde til at spise mere chokolade

Is

Mindblown ikke? Du er ikke den eneste. Hvis der er noget bedre end at spise is – så er det at spise is med god samvittighed. Og det får du hermed lov til. Så længe du ikke går fuldstændig i selvsving og nyder chokoladeis til morgenmad, jordbæris til frokost og lakridsis til dessert. I små mængder indeholder is faktisk nogle næringsstoffer som calcium og protein, der er rigtig gode for din krop. Hvis du endda upper indsatsen og bevæger dig væk fra de klassiske Ben & Jerry varianter, er der mulighed for, at du kan få endnu flere af de gode sager såsom b-vitamin og probiotika.

Det finder du for eksempel i Kramers Protein Is, som kan fås i både Fakta, Kvickly, Irma og Superbrugsen. Isen er uden unødvendige tilsætningsstoffer og sødemidler, og så har den både et lavt kalorieindhold og et højt protein indhold. Det er da bonus! Et andet sundt alternativt, kan være de mange varianter af frozen yoghurt. Det er heller ikke her, alt på markedet er lige sundt. Men Hansens Skyris er en af dem. Denne variant fås med vanilje eller solbær og acai smag – og bliver omtalt som et godt alternativ til flødeis.

Et andet alternativ kan også være Cheasy Frozen skyr, der findes i flere forskellige smagsvarianter. Her kan du for eksempel vælge jordbær, lakrids og vanilje eller hyldebær og hyldeblomst. Og de smager godt, kan jeg fortælle dig! Som min gamle oldemor sagde: “Intet smager så godt, som sundt føles”.

is, flødeis, sundere alternativer, vaner, livsstil, snacks, fornøjelser, slik, godter
Fra nu af kan du sagtens spise is med god samvittighed. Du skal bare en tur og Fakta og finde de sundere alternativer til flødeisen. Og så er det ellers med at få plads i fryseren. (Foto: Pexels)

Læs også: 5-sekunders reglen: Kan maden spises, efter det har ligget på jorden i 5 sekunder?

Vingummier

Mange af os elsker Haribo. Det er bare klassikeren, når det kommer til fristelser på pose i vingummiform. Men jeg er ked af at skuffe dig. Haribo er super tomme kalorier med masser af fedt, og de gør vitterligt intet godt for dig eller din krop. Så selvom du er kæmpe fan af Clickmix, Matadormix eller måske endda de uimodståelige vampyrer, så skal de lægges på hylden. Men bare fordi, du siger farvel til Haribo, siger du ikke nødvendigvis farvel til skønne vingummier med en masse smag.

Du kan istedet kaste dig over Nellie Dellies, der byder på poser med vingummier, saltlakrids eller sød lakrids. Vingummerne smager (og dufter) fantastisk – og så er det endda sukkerfrit. Du skal bare være opmærksom på, at de har et højt fiberindhold, så du kan ikke mæske løs. Men en lille pose i ny og næ kan du sagtens nyde med god samvittighed.

Et andet alternativ, jeg er blevet smask hamrende forelsket i, er vingummierne fra Wally og Whiz. I mine øjne er det nogle af de lækreste vingummier på markedet, både når det kommer til konsistens og smag. Og så er de endda dansk producerede. Uden animalske produkter, gluten og kunstige farvestoffer. Vingummierne er veganske, uden gelatine og smager som et stykke af himmelen. Og så er der så mange smage, at det eneste problem er at bestemme sig. Her kommer jeg med et lille insidertip: Vælg solbær med saltlakrids. Hver gang.

vingummi, snacks, slik, snack, livsstil, sundhed, valg, sundere alternativer
Selvom mange vingummier har forme som sunde frugter, så skal du ikke lade dig narre. Har du alligevel en uimodståelig lyst til vingummi, så gå efter dem, der er uden gelatine, animalske produkter og farvestoffer. Din mave vil elske dig for det. (Foto: Pexels)

Læs også: 5 sunde snacks, du kan spise i din pause

Mørk chokolade

Det er meget muligt, du ikke kan blæse og have mel i munden. Men du kan faktisk købe mørk chokolade – og spise det med god samvittighed også! Hvis det altså ikke er propfyldt med sukker. Ikke nok med at det smager sindsygt godt, så har mørk chokolade som udgangspunkt et utrolig lavt sukkerindhold. Og på toppen af det, så indeholder mørk chokolade faktisk også en hel okay mængde af både protein og og fibre. Derfor er det også ofte mørk chokolade, der bliver anbefalet af ernæringseksperter, hvis man skal have stillet den lille lækkersult.

Noget af det, der gør, at jeg elsker mørk chokolade er også, at smagen er så intens, at det er svært at overspise, som med for eksempel mælkechokolade. Man får simpelthen hurtigere nok. Bare sørg for, at den chokolade, du kaster dig over, har minimum 70 procent kakao eller højere. Personligt elsker jeg pladerne fra Toms, eller de billige fra Fakta med orangeknas.

mørk chokolade, chokolade, slik, snacks, godter, guf, livsstil, sund, helbred, sundere alternativer
Hvis du er lækkersulten, kan du altid kaste dig over mørk chokolade med god samvittighed. Bare sørg for, at den består af minimum 70 procent kakao. (Foto: Pexels)

Læs også: World Chocolate Day: Derfor skal du spise chokolade 

Chips

Jeg elsker, elsker, elsker chips. Især Kim’s chips. Men for satan hvor er de små bæster bare ikke gode for mig. Alligevel er det altid chips, jeg har lyst til, når jeg er lækkersulten. Er du ligesom mig, så er der heldigvis gode råd at hente. Alle chips er nemlig (gudskelov) ikke lavet på samme måde, så der kan altså være chips derude, der er gode for dig. Der er dog måder hvorpå, du kan få dit chipsfix, og samtidig undgå at indtage alle de usunde ingredienser, der bliver tilsat flere chips.

Når du skal udvælge dagens treat, så skal du gå i en stor bue udenom de poser, der indeholder MSG. MSG er en forkortelse for Mononatriumglutamat, der også bliver omtalt som “det tredje krydderi” eller smagsforstærker. MSG er forbundet til lidelser som hovedpine, fedme og allergiske reaktioner. I Kim’s bliver MSG omtalt som E624, så dem må vi nok lægge på hylden. Alternativt er Easis Paprika chips virkelig lækre! De er både sprøde, proteinrige, uden MSG og har 60 procent mindre fedt end originale kartoffelchips.

chips, snacks, snack, slik, godter, livsstil, helbred, sunhed
Chips kan være noget af det bedste i hele verden. Men de kan også påvirke dit helbred, hvis du overspiser. Husk at led efter poser uden indhold af MSG. (Foto: Pexels)

Læs også: Tror du rodfrugtchips er sunde? Så kan du godt tro om igen

Kokoschips

Det kan godt være, du ikke ser kokoschips som en rigtig snack. Men det er den faktisk. Og så endda en rigtig sund en af slagsen! Der findes mange forskellige varianter af kokoschips, både med original/klassisk smag, med saltkaramel, med kakao og sikkert mange flere. Ristede kokoschips fra Dang er et super godt (og sundt) alternativ, hvis du er lækkersulten. De indeholder både fedt og fibre, hvilket hjælper dig med begrænse dit indtag, og så smager de virkelig godt! De er både søde og saltede, hvilket gør dem til et oplagt valg, hvis du kan lide den kombination.

Så vidt jeg ved, kan Dangs kokoschips kun købes på nettet. Men der er mange helsebutikker, der sælger et stort og varieret udvalg af andre mærker, hvis du ikke vil sidde og vente på, at dine snacks kommer med posten. Der er også mange varianter at finde i forskellige supermarkeder, og senest har Matas også fået nogle sunde slags hjem. Så der er frit valg på næsten alle hylder.

kokoschips, snacks, chips, lækkerrier, godter, sundhed, helbred
Der kan komme mange gode ting ud af kokos. Kokosmel, kokosolie, kokostoppe. Men også kokoschips! Og så er de endda sunde! (Foto: Unsplash)

Læs også: Vi navigerer i en jungle af kostråd

· Mere fra samme kategori ·