Læs også:

Close
Kvittering, bon, køb, indkøb, shopping

NEWS: Hver fjerde forbruger finde ofte fejl på kassebonen

Nyheder  | 

Hver fjerde forbruger finde ofte fejl på kassebonen · Nyt fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere · Donald Trump får ikke en mur, men han får et hegn · Solcreme er med at til ødelægge verdens koralrev · Dagens billede: Russisk ø invaderet af isbjørne

Vi har udvalgt dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hver fjerde forbruger finder ofte fejl på kassebonen

Kassebonen kan hurtigt blive lang, hvis der eksempelvis skal købes ind til hele ugen. Derfor kan det virke uoverskueligt at tjekke priserne på kvitteringen. Men det kan betale sig. For hver fjerde, der kigger på bonen, finder ofte eller næsten altid fejl i priserne.

Tallet kommer fra en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, hvor 1013 danskere har svaret på spørgsmål om deres vaner og oplevelser med at tjekke kassebonen i supermarkedet.

Forbrugerrådet Tænks juridiske konsulent Paula Brammann er kritisk overfor de mange fejl, forbrugerne oplever.

– Butikkerne har en tilbudskultur, der øger risikoen for fejl. Hvis butikkerne insisterer på hele tiden at skrue op og ned for priserne på varerne, bør de være mere omhyggelige med det, så det ikke er til besvær for forbrugerne eller ligefrem ender med at koste dem penge, siger hun.

Undersøgelsen viser også de hyppigste årsager til, at folk ikke reagerer på prisfejl på kassebonen. De mest almindelige grunde er, at beløbet er for småt, at forbrugeren har forladt butikken og at køen ved kassen er for lang. Det skriver Forbrugerrådet Tænk i en pressemeddelelse.

Kvittering, bon, køb, indkøb, shopping
Hver fjerde forbruger finder ofte fejl på kassebonen. (Foto: Pixabay)

Læs også: Cykellygter dumper igen på stribe

Nyt fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere

I oktober 2018 var der 800 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp end måneden forinden, og i alt er der sket et fald i kontanthjælpssystemet på 31.900 fuldtidspersoner fra april 2016 til oktober 2018, når man tager højde for sæsonudsving. Faldet udgør over 20 procent.

Faldet på 31.900 fuldtidspersoner kommer samtidig med, at regeringen indførte kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen i april 2016. Kontanthjælpsloftet betyder, at man får større gevinst af at tage et arbejde, og med 225-timersreglen stilles der krav om, at man står til rådighed, hvis man kan arbejde.

Kigger man på det samlede antal offentligt forsørgede er tallet i samme periode faldet med i alt 57.200 fuldtidspersoner, når der tages højde for sæsonudsving.

– Vi kan se, at dem, der forlader kontanthjælpssystemet, ikke bare ender på andre ydelser. De gode konjunkturer er selvfølgelig en væsentlig årsag til faldet, men jeg er også overbevist om, at regeringens politik har en betydning, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Efter kontanthjælpsloftet har en typisk familie med to børn på kontanthjælp efter skat 23.800 kroner i samlede offentlige ydelser om måneden. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Arbejde, arbejdsløs, aftale, folketinget, møde, job, jobsøgende, kontanthjælp, dagpenge
Nyt fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere. (Foto: Pexels)

Læs også: Ledigheden er den laveste i ni år

Donald Trump får ikke en mur, men han får et hegn

Natten til tirsdag er Demokraterne og Republikanerne blevet enige om rammerne for en aftale om grænsesikkerheden i USA. Det sker blot få dage før en ny truende nedlukning. Grænseaftalen mangler blot præsident Trumps underskrift.

Desuden er de to partier blevet enige om en aftale, der skal sikre finansieringen af den offentlige sektor i landet. Den nuværende og midlertidige aftale om finansieringen af den offentlige sektor udløber fredag i denne uge.

Meldingen kommer på samme dag, hvor præsidenten besøgte grænsebyen El Paso i Texas til et vælgermøde. Han talte han om sit krav til en grænsemur langs landets grænse mod Mexico. Men han kommenterede også den seneste udvikling i forhold til grænseaftalen.

– Det er måske fremskridt, måske ikke. Men jeg havde et valg: Jeg kunne have blevet derude og lyttet eller komme ud til befolkningen i El Paso og Texas. Og jeg valgte jer. Så vi har måske nok gode nyheder, men hvem ved?, sagde præsident Trump i talen. Det skriver Ritzau og TV 2.

Hegn, mur, trump, donald trump, usa, politik, grænse
Donald Trump får ikke en mur, men han får et hegn. (Foto: Pexels)

Læs også: Donald Trump og Kim Jong-un giver hinanden historisk håndtryk

Solcreme er med til at ødelægge verdens koralrev

Ifølge forskere ender der mellem 6000 og 14.000 tons solcreme i koralrevene hvert år. Og det ødelægger dem. Det resulterer nu i, at flere typer solcreme er blevet bandlyst flere steder i verden.

De ødelægger stoffer er kemikalierne Benzophenone-3 og Ethylhexyl methoxycinnamate. De fungerer som UV-filter og er billige at fremstille. Men de ændrer DNA’et i korallerne og gør dem mere følsomme overfor temperaturstigninger. Men hos de helt unge koraller skaber de hormonforstyrrelser, som får dem til at dø helt.

Dog har flere virksomheder verden over udarbejdet solcremer, som anvender miljøvenlige ingredienser. Blandt andet Reef Repair i Thailand, som ejes af Nina Morris.

– Vi bruger zinkoxid, som er et naturligt bionedbrydeligt mineral. Det bliver ikke absorberet i korallerne, fortæller hun. Det skriver TV 2.

Koral, koralrev, solcreme, hav, havet, vand, fisk, natur, nemo
Solcreme er med til at ødelægge verdens koralrev. (Foto: Pexels)

Læs også: Dine Instagram-billeder kan redde naturen

Dagens billede: Russisk ø invaderet af isbjørne

Der er erklæret undtagelsestilstand på øen Novaya Zemlya i Rusland, hvor 52 isbjørne er gået i land. Isbjørnene er blevet tvunget på land grundet klimaforandringer.

Læs også: Nu må man skyde endnu flere isbjørne i Grønland

· Mere fra samme kategori ·