Læs også:

Close
Eksplosion, ødelagt, glas, eksploderet, politi, hærværk, bombe

NEWS: Eksplosion på Christiania

Nyheder  | 

Eksplosion på Christiania · Fakta vil hjælpe udsatte unge i job · El Chapo er kendt skyldig · Dansk hygge forurener · Dagens video: En ung og dansende Ryan Gosling i 1992

Vi har udvalgt dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Eksplosion på Christiania

Natten til onsdag er en sprængbar genstand eksploderet foran tøjbutikken Alis ved Christiania i København. Eksplosionen har efterladt voldsomme skader.

Politiet vil ikke komme med et bud på, hvad motivet kan have været, men fortæller at eksplosionen ikke har kunne undgået at skade butiksfronten.

– Det er i hvert fald ikke bare et kanonslag, der er tale om. Det har nok været en eller anden form for genstand ala en rørbombe, fortæller efterforskningsleder Søren Lauritsen.

– Det næste bliver at gøre de tekniske undersøgelser færdige herude med henblik på at finde en gerningsmand, afslutter han. Det skriver TV 2.

Eksplosion, ødelagt, glas, eksploderet, politi, hærværk, bombe
Eksplosion på Christiania. (Foto: Pexels)

Læs også: Kameraer på Christiania taget ned igen

Fakta vil hjælpe udsatte unge i job

Det begyndte i én butik, Fakta Gladsaxe i Buddingecentret. Her samarbejdede butikken med den lokale ungdomsskole om at give unge, der havde det svært med at komme ind på arbejdsmarkedet, en ekstra chance.

Nu bliver projektet landsdækkende, og det forventes, at cirka 4.000 unge over hele landet får hjælp til at komme i gang på jobmarkedet over de kommende seks år.

Det er Den A.P. Møllerske Støttefond, der synes så godt om projektet, ”Coop Crew – når fritid bli´r til fremtid”, at de har bevilget 27.608.000 kroner i perioden 2019-2025, så det kan gennemføres for unge over hele Danmark.

Pengene anvendes til at sikre at de fornødne undervisnings- og administrative ressourcer er til stede, så en hurtig udrulning kan foretages. Ansvarsfordelingen er således, at Ungdomsskoleforeningen står for organisering, udvælgelse og forberedelse, mens Fakta stiller butikker og instruktører/trænere til rådighed.

Målet er at projektet skal sikre skoletrætte unge en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet. Projektet vil over de næste seks år blive udrullet i 24 kommuner landet over. I alt vil omkring 3700 udsatte unge deltage i et træningsforløb. Det skriver Coop Danmark i en pressemeddelelse.

Fakta Coop
Fakta vil hjælpe udsatte unge i job. (Foto: Coop PR)

Læs også: Flere organisationer bakker op om Coops forslag om at lovgive mod synlig tobak

El Chapo er kendt skyldig

En domstol i New York i USA har kendt Joaquin ‘El Chapo’ Guzman skyldig i alle ti anklagepunkter mod ham. Og selvom narkobaronen ikke har fået udmålt sin straf, så vurderer sagens anklager, at han står til fængsel på livstid.

El Chapo er kendt skyldig i at have smuglet mere end 200.000 kilo kokain samt mange andre former for stoffer ind i USA. Desuden har han stået bag kidnapninger, tortur og mord.

Hele sagen har givet et stort indblik i Sinaloa-kartellets hverdag. Mere end 50 personer har vidnet i retssagen, hvor det er kommet frem, hvordan kartellet har tjent milliarder af dollars på at importere kokain, heroin, amfetamin og marihuana til USA.​

Desuden har et andet vidne forklaret, hvordan El Chapo fungerede som lejemorder. Han skal blandt andet have have bortført, banket og skudt en af sine ansatte, der havde arbejdet for et andet kartel. Han blev efterfølgende begravet levende.

El Chapo blev anholdt i Mexico i 2016 og udleveret til USA i 2017. Retssagen mod ham begyndte sidste år i november. Det skriver TV 2.

idømt, fængsel, straf, dom, dommer, anholdt, politi, 112, hammer
El Chapo er kendt skyldig. (Foto: Pexels)

Læs også: Canada er løbet tør for cannabis

Dansk hygge forurener

I Danmark er der omkring 850.000 brændeovne, og de er sammen med brændekedler i faste brændselsfyr årsag til cirka 70 procent af de sundhedsskadelige partikler, der udledes i hjemmet. Det er især om vinteren, at luftforureningen indenfor er størst, for her tænder vi ovenikøbet masser af stearinlys. Det gør mere end halvdelen af os ifølge boligejernes videnscenter Bolius en eller flere gange om ugen.

Det er dog ikke alene stearinlys og ild i brændeovnen, der forurener luften med røggasser og ultrafine partikler, der trænger ned i lungerne. Også når vi laver mad, gør rent med rengøringsmidler eller blot sidder i nærheden af et nyt gulvtæppe eller møbel, udsætter vi lungerne for små partikler, kemiske gasser og flygtige organiske forbindelser.

Åbner vi vinduet for at lufte ud, skal vi endda også tænke os om, for hvis det er midt i pollensæsonen eller ud til en trafikeret vej, udsætter vi kroppen for endnu flere partikler og pollen.

Soveværelset, hvor vi tilbringer cirka en tredjedel af vores liv, kan være forurenet med partikler fra trafikken udenfor, flygtige organiske forbindelser fra hårspray og parfume, formaldehyd fra skum i møbler og madrasser eller støv og allergener fra tæpper og benzen fra duftlys. Det skriver Dyson i en pressemeddelelse.

Stearinlys, lys, røgalarm, brand
Dansk hygge forurener. (Foto: Pexels)

Læs også: Luftforurening går værst ud over børn

Dagens video: En ung og dansende Ryan Gosling i 1992

View this post on Instagram

A young Ryan Gosling dancing in 1992.

A post shared by nostalgia (@90smilk) on

Læs også: Vi elsker Ryan Gosling

· Mere fra samme kategori ·