Læs også:

Close

Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre – Bibis historie

Mit liv  | 

Bibi startede sit første eventyr som selvstændig, da hun var 21 år. Hendes næste drøm blev gjort til virkelighed som 24-årig. Fire år efter havde hun festet, grædt og var blevet meget klogere. I dag er Bibi netop blevet færdig med uddannelsen som fotograf. At være selvstændig giver en frihed til at skabe, som hun ikke vil undvære

Bibi rejste frem og tilbage mellem Danmark og Hongkong, fra hun var i starten af tyverne. Her tjente hun blandt andet penge ved at lave modelarbejde og fik i den sammenhæng ideen til sit første firma.

– Når du er selvstændig har du en frihed. Jeg kan godt lide den kreative frihed til at skabe det, jeg har lyst til.
Bibi

https://www.instagram.com/p/BihN1B9g4MF/

Hongkong fødte Anti Size Zero

– Første gang jeg var selvstændig, var jeg 21 år. Da startede jeg et tøjmærke, for jeg troede, jeg skulle være designer. Det kaldte jeg ‘Anti Size Zero’ og lavede T-shirts, hvor der stod, ‘I’ll fuck for cake’. Anti Size Zero var en protest mod brugen af tynde kvinder i modebranchen, og den måde modebranchen synes, kvinder skal se ud på.

Bibi var frastødt af modebranchens menneskesyn, hvilket motiverede hende til at starte sit første enkeltmandsfirma i en alder af 21 år. Uden erfaring og støtte fra mere erfarne inden for branchen kastede hun sig ud i at blive selvstændig.

Anti Size Zero var en protest mod brugen af tynde kvinder i modebranchen. (Foto: Bibi)

Love og regler gav kamp til stregen

– Det gik rigtig dårligt, for jeg havde lavet den fejl, at registrere min virksomhed som en eksportvirksomhed i stedet for en importvirksomhed. Så da jeg havde bestilt trøjerne, så kunne jeg ikke få dem ind i landet. Da jeg havde omregistreret min virksomhed, så var to af kasserne forsvundet, så jeg kun fik størrelse XL og XS. Da døde den virksomhed fuldstændig.

Bibi havde lavet fotoshoot og PR-materiale, så den kreative del, salg, marketing og netværk kørte for hende, men love og reglerne i forbindelse med det at oprette en virksomhed satte en stopper for hendes eventyr.

Disse love og regler viste sig at udfordre hende flere gange som selvstændig. Det holdte hende dog ikke fra at gå efter det, hun drømte om.

https://www.instagram.com/p/BcpRzsODebz/

Fra bartender til ejer af Curb

Ifølge Bibi kan man være bartender i hele verdenen, derfor mener hun det er et smart job at kunne, når man godt kan lide at rejse. Bibi havde derfor også arbejdet på bar, siden hun var 18 år. Her mødte hun sin daværende bedste kammerat, og sammen drømte de om, at åbne en cocktailbar. Seks år efter de havde mødt hinanden første gang, gjorde de drømmen til virkelighed.

– Mens jeg var i Hongkong, så ringede han og sagde: “Bibi, jeg har fundet et lokale. Jeg har fundet stédet. Det er pisse billigt. Vi gør det”. Så fik vi en tredje partner, min nuværende veninde og gjorde det.

Juleaften kom Bibi hjem fra Hongkong, skrev papirerne på lokalerne under, fik nøglerne første januar, og så gik de tre ellers i gang med at realisere deres cocktailbar, ‘Curb’.

https://www.instagram.com/p/BEyyoaUJGyP/

Venskaber blev sat på prøve

– Det var så sjovt, men hårdt. Vi kørte det i tre år, indtil uvenskab og små problemer hele tiden dukkede op. Mig og min kammerat voksede fra hinanden. Min nuværende  bedste veninde gik ud af samarbejdet efter halvandet år, så overtog vi hendes udgift og post. Der kom for mange gnidninger, og vi ville ikke det samme med baren. Så vi besluttede os for, at en af os skulle ud. Det blev mig, for jeg havde ikke råd til at købe ham ud.

Efter tre år var det slut med det hårde arbejde i baren, de to ekstra job for at kunne at betale regningerne, ingen tid til ferier og ingen tid til kæresten. Et venskab var endt, og et nyt var opstået. Slut var det også med svært forståelige love og regler samt penge, der bare forsvandt.

Bibi og hendes kolleger med en pris for cocktails. (Foto: Bibi)

Penge forsvandt ud i det blå ingenting

Baren var dyr i drift og Bibi havde brugt mange penge, meget tid og også mistet penge; mange penge.

– Vi troede, at man bare skulle have 50.000, og så kunne vi gå i gang med baren. Men det viste sig, at være lidt mere besværligt. Så vi endte med at få en revisor. Han tog 6.000 om måneden. Da vi senere ikke længere havde råd til at betale revisoren, fik vi en anden. Det viste sig, at den første revisor ikke havde lavet noget. Udover at vi havde betalt 6.000 i ni måneder til ingenting, så viste det sig også at være ulovligt. Den revisor arbejder stadig som revisor, men i Sydafrika.

Bibi og hendes partner fik en anden revisor, som ryddede op i papirerne. Hun mener, de kunne have sparet mange penge, hvis de ikke var blevet snydt, havde haft en god revisor fra starten af, som kunne guide dem igennem alle love og regler i branchen.

– Jeg investerede alt, hvad jeg ejede. Jeg har brugt en kvart million på det. Det er bare penge, der er væk nu.

Bibi brugte mange penge, energi og tid på sin drøm og det var svært da den brast. (Foto: Privat).

Læring for alle pengene

– Jeg har lært meget, som jeg faktisk vidste i forvejen.
Bibi

– Jeg har en meget høj arbejdsmoral. Når jeg er gået i gang med noget, så vil jeg gerne gøre det færdigt eller give alt. Jeg kan godt tænke nu, at jeg ville ønske, at jeg hoppede ud af det to år tidligere, så jeg ikke havde mistet alle de penge. Men nu har jeg givet det alt, så jeg kan kun blive klogere. Hvis jeg var stoppet før, så ville jeg måske ikke have den erfaring med mig og vide, hvad jeg kan gøre bedre næste gang.

Næste gang vil Bibi have en forretningsplan. Med den kan hun finde ud af, om der er et marked for hendes idé. Hun vil kunne se, hvad konkurrenterne gør og lære af det. En forretningsplan vil hjælpe hende til at huske, hvad hun vil opnå, hvornår hun skal gøre det, og hvordan hun skal gøre det. Når alt er skrevet ned, så kan hun se, hvad hun har sat som mål, og hun kan se, når de ikke bliver fulgt.

Derfor vil en forretningsplan også kunne hjælpe hende til at stoppe op i tide, når revisoren bliver for dyr, eller når det bliver for dyrt at drive en virksomhed. Det er en stor hjælp, at have en forretningsplan at holde op imod ens drøm. Bibi fandt nemlig ud af, at det kan være svært at vide, hvornår nok er nok, når noget er ens drøm.

https://www.instagram.com/p/BN_zVDLFGCW/

Man må godt sørge, når drømmen går i stykker

– Jeg græd, ja jeg græd. Man følte sig som en ‘failure’. Det gør man jo. Jeg måtte indse, efter jeg havde grædt i nogle uger og indfundet mig med det, at jeg måtte tage det som en læring. Men man skal give sig selv lov til at græde lidt og sørge, for det er jo en drøm, der bliver slukket. Indtil man får en ny drøm eller tænder den samme drøm igen.

For Bibi er der ikke nogen tvivl om, at det er lysten til at være selvstændig og gå efter sin drøm, der får hende til at rejse sig igen og blive ved med at prøve.

https://www.instagram.com/p/Bc9_HnbjHDT/

En ny drøm tændes og fører én videre

– Jeg har altid været kreativ og kan lide at skabe.
Bibi

– Nu har jeg blandet mine drømme. Jeg har gjort grundforløbet færdig på fotografuddannelsen. Jeg skal være fotograf, og jeg vil gerne arbejde med reklamer. Jeg skal finde ud af, om det er stillbilleder eller levende billeder, jeg skal lave.

På fotografskolen blev hun stillet opgaver med benspænd, dette kunne for eksempel være tre ting som: busstop, grøn og fleksibel, der skulle være på fotoet. Så var det kun kreativiteten, der satte grænser for resultatet. Resultaterne blev meget forskellige afhængigt af, hvem der lavede dem. Disse opgaver kunne Bibi godt lide, da det satte kreativiteten i gang hos hende. På jobs med sin kæreste, der producerer reklamefilm, så hun efterhånden et link mellem at lave reklame og muligheden for være kreativ.

– Jeg vil gerne gøre reklamer smukkere. Man får bombet dem i hovedet hele tiden. De er simpelthen så grimme. Så dem vil jeg gerne være med til at gøre pænere og måske også give dem et budskab.  

Bibi fortæller, at fotografer og instruktører bliver hyret ind til opgaver, som de så får nogle rammer for, ligesom hun gjorde med benspændene på fotografuddannelsen. På den måde får man som selvstændig mulighed for at skabe sin egen stil og sælge den, hvilket tiltrak Bibi.

– Når du er selvstændig, har du en frihed. Jeg kan godt lide den kreative frihed til at skabe det, jeg har lyst til.

Bibi blev glad for benspændene på fotografuddannelsen. (Foto: Bibi)

 

Læs også: Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre – Jasmins historie

· Mere fra samme kategori ·