Læs også:

Close

Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre – Jasmins historie

Mit liv  | 

– I starten havde jeg i hovedet, at jeg altid ville være ansat, og jeg aldrig ville være selvstændig. For jeg var bange for det. Men så kastede min tidligere chef mig ud i det. Hun sagde: “Jeg kan ansætte dig et halvt år, så skal du gå selvstændig”

Jasmin fortæller, at hun var bange for at blive låst fast til et sted og ikke være sikret, hvis hun blev syg eller skulle på barsel. Derfor havde hun aldrig overvejet at blive selvstændig. Men så skete der noget. Hendes chef sagde, at hun skulle være selvstændig, fordi hun ikke kunne lide at have ansatte.

– Så bankede mit hjerte lidt. Men så tænkte jeg okay. Jeg havde snakket med min veninde, som er selvstændig, og jeg havde snakket med min far, som er selvstændig. De har ikke nogen problemer med det, og de sagde god for det at være selvstændig. De sagde, at det skulle jeg gøre.

Jasmin havde ændret sit syn på det at være ansat, for hende var den nye vej, at blive selvstændig.

– Jeg startede op som selvstændig for tre år siden. Første år lejede jeg en stol her i salonen. Året efter overtog jeg salonen. Så jeg har haft salonen i to år nu.
Jasmin

https://www.instagram.com/p/BKWEIj-A0Oo/?utm_source=ig_web_copy_link

Forandring fryder, så Jasmin blev selvstændig

– Det er ikke, fordi det har været en drøm som sådan at blive selvstændig. Jeg tænkte bare: “nu prøver vi”, fordi jeg havde brug for, at der skulle ske noget nyt.

Der var mange forskellige hændelser, som krydsede Jasmins vej og lagde grunden til, at hun valgte at gå selvstændig. Det havde en stor betydning, at processen skete gradvis, og at hun fik forklaret tingene hen ad vejen.

– Den tidligere ejer hernede hjalp mig meget med, hvad jeg skulle gøre. Hun fik mig til at slappe af. Hun sagde, at så vildt var det altså ikke, og vi bare skulle gøre sådan og sådan. Så fik jeg lidt mere ro på.

Den tidligere ejer hjalp altså Jasmin ved at støtte hende, da hun gik fra at være ansat til at at leje en stol i salonen. Senere valgte den tidligere chef, at hun ikke længere ville være ejer mere. Derfor havde hun fundet en, der kunne overtage salonen. Jasmin ville dog gerne overtage salonen og fik en overdragelse i hus.

Salonen i klareboderne, som har været Jasmins forretning i 2 år. (Foto: Privat)

Økonomien og timingen var på plads

– Jeg havde været glad for at være her. Det er et super fedt sted, og så var det billigt at købe. Jeg havde lige solgt en andelslejlighed her i København, så jeg havde nogle ekstra penge, og så tænkte jeg, at vi gør det. For jeg havde ro på i mit liv og overskud til at prøve det.

Med lejlighedssalget, så finansieringen af salonen ud til at kunne lade sig gøre. Jasmin havde også en fornemmelse af, at hun kunne få driften til at køre rundt. For at sikre sig at hendes fornemmelse passede med tallene, så kontaktede hun sin revisor.

– Da det gik godt i det år, hvor jeg lejede en stol, så spurgte jeg min revisor, om det kunne bære, hvis jeg overtog salonen. Jeg havde to lejere hernede, og den var forholdsvis billig. Han sagde, at det skulle jeg bare gøre. Det viste sig, at jeg faktisk kom til at betale mindre end, da jeg lejede en stol.

Efter at have fået økonomien gået efter og sikret sig, at der både var penge til at købe salonen og drive forretningen, så stod Jasmin med nøglerne til sin første egen salon.

https://www.instagram.com/p/BBzmHcQGkLy/?utm_source=ig_web_copy_link

Så ejer man en salon – hvad gør man så?

– I starten følte jeg stadig, at jeg var ansat på den måde, at jeg stadig gik ud med skrald, og jeg var jo vant til at ordne alt. Jeg vaskede op, og det var altid mig, der ordnede håndklæder, lagde på plads og ryddede op. Det skal man lige lære at fralægge sig. Lige så snart man har gjort det, så finder man ud af, at man kan jo også selv kan bestemme, om man vil holde fri om onsdagen.

Hurtigt fandt Jasmin ud af, at der fulgte et ansvar og en frihed med, når man har en salon. Man skal både stå for reparationer, indkøb af produkter, regnskab, lejere af stole. Så hun fandt måder, at gøre det nemmere for sig selv på.

Der skal være styr på økonomien

– Jeg har fundet en ret billig revisor. Jeg giver 8.000 kroner om året. Det er både for revisor og bogholder. Det er godt givet ud. Jeg havde en kollega, som gav 14.000 kroner kun for revisoren. Så hun sad med alt bogholderiet, og det var ‘hardcore’, sagde hun. Det var sådan, at hun flere weekender sad til langt ud på natten for, at få momsregnskabet til at stemme. Det gider jeg ikke.

Jasmin fik allerede sin revisor, da hun begyndte at leje en stol. Hun ville ikke bruge så meget tid på regnskab, som hun havde hørt, andre havde gjort. Derudover ville hun være hundrede procent sikker på, at der ikke var fejl. Hun ville ikke risikere, at få et kæmpe moms- eller skattesmæk. Der skulle være styr på det.

Der var mange penge at holde styr på, og lageret med farve og produkter tog også sin del af pengebeholdningen i starten, men det ændrede hun på.

– Til at starte med, så købte jeg et rigtig stor parti, for det sagde den ene sælger til mig, at det var meget billigere, og at jeg ville få en masse kasser gratis. Det fik jeg også, men jeg skulle af med mange penge på en gang. Så jeg har fundet ud af, at jeg hellere vil tjene mindre og købe færre produkter, så der ikke er så mange penge ude ad gangen.

Efterhånden fandt hun en god måde, at få rabatter på samtidig med, at hun ikke løb tør for penge.

https://www.instagram.com/p/6fqG9hAgV2/?utm_source=ig_web_copy_link

Man skal lige lære, at man ikke kun er sig selv

– Jeg synes, at det var lidt stramt i starten, at skulle sige til de ansatte, hvis de skulle gøre noget, eller hvis de havde glemt at gøre noget, som de skulle. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle sige det. For jeg vil gerne sige det på en pæn måde. Men det vænner man sig ret hurtigt til at gøre.

Det var i de daglige gøremål, Jasmin lærte, at hun var chefen. Opstod der noget, som ikke fungerede, så måtte hun sige det. Efterhånden lærte hun at være chef og have det ansvar og den frihed, der fulgte med dette. I dag er det tre år siden, hun tog skridtet fra at være ansat til at være selvstændig. Dengang var det ikke hendes drøm at blive selvstændig, og det var heller ikke noget, som hun følte sig tryg ved. Der er sket en del på tre år.

– Jeg bliver ikke ansat igen, og jeg har ikke fortrudt, at jeg blev selvstændig.
Jasmin

– Jeg synes ikke, det er blevet nemmere, at jeg har overtaget salonen. Det var nemmest, da jeg lejede en stol og var selvstændig på den måde. For nu er der flere ting med at sørge for reparationer, når noget går i stykker. Så er der lager og sådan nogle ting. På den måde er der mere ansvar, men jeg synes det er fantastisk. Jeg synes virkelig, det er dejligt. Og så er det også bare stort at have sit eget sted.

– Jeg vil altid være selvstændig. Jeg har ikke fortrudt – slet ikke, siger Jasmin. (Foto: Privat)

Læs mere om Jasmins salon her.

 

Læs også: Tema: Hvad du ønsker, skal du gøre – Joski’s historie

· Mere fra samme kategori ·