Læs også:

Close
fødselsdag balloner happy birthday (Foto: Pexels)

Sådan arrangerer du den ultimative fødselsdagsfest

Annonce for flowr  | 

Kan du mærke sveden pible frem ved tanken om den fødselsdagsfest, du har lovet din familie og venner? Slå koldt vand i blodet og læs med her, hvor vi guider dig til den perfekte fest

Der findes to slags fester – den spontane og den planlagte. Når den spontane er god, er der ikke meget, der slår den. Men lige så ofte falder den ud til den anden side, hvor den langsomt men sikkert forsvinder i glemslens tåger.

Den planlagte derimod har bedre odds – i hvert fald hvis man strammer sig an. Her kan man nemlig ofte sætte lighedstegn mellem graden af forberedelser og så den succes, man opnår med sin fest.

Denne artikel indeholder betalte links.

pige fødseldag lagkage lys (Foto: Pxhere)
Klar til fødselsdag? Denne artikel er en reklame. (Foto: Pxhere)

En fødselsdagsfest hører som udgangspunkt til den planlagte af slagsen, og derfor er der gode muligheder for at nå i mål med et brag af en komsammen. Er du ikke helt sikker på, hvad der skal til for at få fuld plade – ud over god mad, lækker musik og blomster på bordet – får du her en guide til den ultimative fødselsdagsfest.

Hvem, hvad, hvor?

Ingen fester uden gæster! Find ud af, hvem du gerne vil fejre din fødselsdag med og husk, at det er din fest og derfor suverænt dig, der afgør, hvem der skal have en invitation. Og vi behøver næppe sige det, men nu gør vi det alligevel: Mangfoldighed er et plus – særligt til fester, der har det med at blive sjovere, når ikke alle har de samme meninger og danser i takt.

Når du ved hvem og hvor mange, der skal inviteres, er du klar til næste skridt; nemlig at finde ud af, hvor festen skal holdes.

Hér er det i høj grad overvejelser om budget og stemning, der bør være det afgørende. Det er ofte en mere økonomisk attraktiv løsning at inddrage sit eget hjem som ramme om festen, og her har man også alle muligheder for selv at sætte stemningen.

ballon fødselsdag invitation (Foto Pexels)
Få styr på din fødselsdag. (Foto: Pexels)

På en restaurant eller cafe derimod er rammerne mere eller mindre givet på forhånd. Men man kan så til gengæld overlade roret til andre og udelukkende koncentrere sig om at nyde det forhåbentligt gode selskab.

Endelig er der spørgsmålet, der for alvor deler vandene: Tema eller ej?

Et tema er som udgangspunkt en festlig ide, der sætter stemningen – men det er ikke for alle. Nogle finder det unødvendigt og skabagtigt, men igen; det er din fest, og du bestemmer. Så trænger din indre Madonna, Monica Bellucci eller Marilyn Monroe til luft, så slip hende endelig løs!

Mad og drikke

Har du besluttet dig for selv at lægge hus til fødselsdagsfesten, er det nu, du skal overveje, hvad gæsterne skal forkæle deres ganer med. Hjælp dig selv og beslut menuen to til tre uger før selve festen – du vil takke dig selv senere hen. Med mindre du færdes hjemmevant i storkøkkener eller blot nyder at lave mad til mange mennesker på én gang, bør du satse på retter, der kan laves i forvejen. Her er tapas et oplagt bud, da langt det meste kan laves dagene op til festen og ikke kræver så meget sved på panden lige før gæsterne kommer. Og så er det hyggeligt at snacke og dele.

fødselsdag kage lys lagkage (Foto Pexels)
Lagkage er altid godt. (Foto: Pexels)

Det står jo ikke skrevet nogen steder, at du nødvendigvis skal servere mad. Faktisk kan der være mange gode grunde til at gå uden om deciderede hovedmåltider, men som hovedregel kommer man ikke uden om, at alkohol og en eller anden form for spise går fint i takt. Skipper du tapas-menuen, så overvej at diske op med snacks i løbet af festen. Og så får du lige et godt råd herfra: Holder du en fest uden mad-serveringer, så invitér til klokken 14. Så har gæsterne haft lejlighed til at spise frokosten hjemmefra, og de har mulighed for at nå hjem til aftensmaden igen.

Hvad drikkevarer angår, bør du arbejde ud fra devisen, at ”more is more”. Der er næppe noget folk elsker mere end en veludrustet bar, så hold dig endelig ikke tilbage. Modsat kan et snævert og begrænset udvalg sende et signal om, at den her fest formentlig slutter, før den for alvor er kommet i gang.

Invitationen

Der er ikke meget sjov ved at have arrangeret årets fest og så sende invitationerne ud dagen før. Mange af os kører stramme programmer, så optimalt set bør invitationerne ryge afsted med 3 til 6 ugers varsel. På den måde er der en reel chance for, at de inviterede kan få arrangementet i kalenderen.

fødselsdag hjerte invitation kort (Foto Pexels)
En invitation kan sige rigtig meget. (Foto: Pexels)

Hvis du har overskud til det, er skriftlige invitationer værd at overveje. En fødselsdagsfest er noget særligt, og hvorfor ikke markere det allerede i invitationen? Husk i øvrigt at invitere flere, end du forventer kommer – der vil altid være afbud, uanset hvor tidligt du er ude.

Omgivelserne

En gennemført fest kræver, at du gør noget ud af omgivelserne. Blomster, dekorationer og levende lys kan med et snuptag ændre et ellers kønsløst lokale til et rum, der er rart at være i.
Når du kaster dig over ‘smukkeseringen’, bør du gå i gang dagen før. Selvom det måske er forholdsvis få elementer, der skal til, bør det gøres under rolige omstændigheder – det sidste, du har lyst til, er at stresse med servietfoldning og blomsterbuketter, når gæsterne ringer på døren.

flowr_Romantisk blomsterbuket (Foto: PR)
En smuk og romantisk blomsterbuket fra flowr. (Foto: PR)

Sørg desuden for at have en playliste klar – eller endnu bedre tre, der passer til henholdsvis hygge, middag og dansegulv. De tager samlet set et par timer at lave, men det er godt givet ud. Du gider ikke bruge aftenen på at skulle lege DJ (eller måske gør du, og så gi’r du den bare gas!).

Har du inviteret til spise, er det særligt vigtigt, at der er siddepladser til alle. Stående buffet findes, men det har aldrig været en god ide. I den sammenhæng bør du overveje at lade de sjove onkler eller venner sidde sammen. De bliver ofte sjovere af at have nogen at være sjove med, og samtidig giver det albuerum til de mindre frembrusende, der slipper for at føle sig nødsaget til at skulle bidrage med sjove indslag.

Under og efter festen

Under selve festen har du én væsentlig opgave: At være en god vært. Byd folk velkommen og introducér gæsterne for hinanden. Det er god stil og lægger i kakkelovnen til gode samtaler.

Den største udfordring som vært er oftest at tillade sig selv at slappe af. Der er altid tomme glas på bordene, der burde i opvaskeren, og snack-skåle, der skal fyldes op. Derfor skal du unde dig selv den luksus at hyre et par unge piger eller drenge til at rydde op i løbet af aftenen. Det er en mindre udgift set i forhold til det, du får ud af det.

blomster flowr_buket (Foto: PR)
(Foto: PR)

Endeligt skal du ikke være bange for at bede om hjælp. Spørg et par af gæsterne, om de vil gi’ en hånd med før, under og efter festen. Det vil de gerne – det tør vi godt love.

Rigtig god fest!

Om flowr

flowr er en online-blomsterbutik, der gør det nemt og hurtigt at få smukke blomster på bordet. Alle buketter bliver bundet præcis, som de ser ud på billedet. Den buket du ser, er altså den buket du modtager. Hver gang. Bestiller du inden kl. 13, bliver blomsterne endda leveret dagen efter – i gaveæske og med friskhedsgaranti.

 

Læs også:

At blive 26 for tredie gang

fødselsdag, alder, 26, tal, fest, fejring, voksen, voksenliv, ældre

· Mere fra samme kategori ·