Læs også:

Close
selina juul Køb af madvarer Foto: Andreas Mikkel Hansen/norden.org

Selina Juul: Min jul

Mit liv  | 

Julen nærmer sig med hastige skridt. En dejlig tid som for de fleste også betyder noget helt specielt. Vi har snakket med Selina Juul, der står bag kampen mod madspild i Danmark om hendes tanker omkring jul

julepynt, glimmer, glitter, bolig, pynt, indretning, musthave, bolig,
Julen set med Selinas øjne. (Foto: PR)
Om Selina Juul

Selina Juul er kvinden bag kampen mod madspild i Danmark. Hun er stifter og bestyrelsesformand for Danmarks største organisation mod madspild ‘Stop Spild Af Mad’, som i over 10 år har arbejdet i hele værdikæden fra jord til bord, nationalt og internationalt.

Jul er for mig …

– En utrolig travl tid. Jul er årets ultimative “madspildshøjtid” og ifølge Landbrug & Fødevarer smider danske husholdninger i december mad ud for 1,1 milliarder kroner. Vores organisation Stop Spild Af Mad har travlt i julen med en stor pressekampagne “Undgå madspild i julen”, hvor vi hjælper danskerne med at blive bedre til at sætte skraldespanden på slankekur i december.

Vidste du i øvrigt at bare en smule mindre størrelse fade, skåle og tallerkener på julebordet kan være med til at mindske madspild?

julemad, julemiddag, steg, rødkål, flæskesteg, brun sovs, kartofler
Så er julemaden klar … En mindre portion ville være bedre. (Foto: Jens Rost på Visualhunt / CC BY-SA )

Jeg glæder mig allermest til …

– At hjælpe en masse hjemløse og udsatte danskere med god gratis overskudsjulemad. I år på 7. år indsamler vi i ‘Stop Spild Af Mad’ god og frisk juleoverskudsmad og hjælper madfattige danskere. I julen i år samarbejder ‘Stop Spild Af Mad’ om en gigantisk landsdækkende aktion, ‘Julens Overskud’, hvor over 300 supermarkeder over hele landet indsamler god juleoverskudsmad den 23. december og uddeler maden gratis til væresteder, herberger, kvindehjem, krisecentre, forsorgshjem for socialt udsatte samt organisationer, der hjælper fattige danskere. Det er god mad, som intet fejler, men som butikker risikerer at brænde inde med efter julen.

flæskesteg julemad jul (Foto: Pxhere)
Lad os have mere fokus på madspild. (Foto: Pxhere)

– Derfor hjælper vi i Stop Spild Af Mad hvert år supermarkederne med at mindske madspild samtidig med at tusindvis af udsatte danskere får madhjælp i julen. Det er et landsdækkende projekt, som har et lokalt virke.

Den jul husker jeg bedst …

– De tre sidste jule var de travleste, men også de mest effektive jule i mit livs historie. Takket være vores landsdækkende projekt ‘Juleoverskud’ af Stop Spild Af Mad, Dansk Folkehjælp og REMA 1000 har vi i julen 2015 reddet anslået fem tons god juleoverskudmad og hjulpet over 1.500 udsatte børn og voksne. I julen 2016 har vi reddet anslået 30 tons god gratis overskudsmad og diverse gratis non-food produkter til værdi af cirka fire millioner kroner og hjulpet cirka 10.000 udsatte børn og voksne.

selina juul Køb af madvarer Foto: Andreas Mikkel Hansen/norden.org
Jul med omtanke. (Foto: Andreas Mikkel Hansen/norden.org)

– I julen 2017 har vi reddet anslået 30 tons god gratis juleoverskudsmad og dagligvarer til en samlet værdi af cirka 3 millioner kroner og hjulpet 8.365 udsatte børn og voksne. I år har vi igen rigtig travlt.

Læs også: Selina i New York

Om Selina
Selina Juul taler om madspild på store konferencer i Danmark og i udlandet, senest i New York – og har fået mange priser for sit arbejde. Selina Juul og Hollands Ambassadør i Danmark Henk Swarttouw har for nyligt afholdt en Stop Spild Af Mad middag mod madspild, hvor H.K.H. Prinsesse Marie var æresgæst.

Hvad er dit allerstørste juleønske?

En jul – og en verden – uden madspild og madfattigdom. Indtil da har vi i  Stop Spild Af Mad rigtigt travlt – og vi stopper ikke foreløbigt.

 

Læs også:

10 sætninger du ikke vil høre juleaften

Juleaften

· Mere fra samme kategori ·