Læs også:

Close
madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,

7 gode råd: Sådan mindsker du dit madspild i julen

Nyheder  | 

Når du undgår madspild, skåner du både miljøet og din pengepung. Det kan dog virke en anelse uoverskueligt at tænke på sådan noget, når man er begravet i julegaveindkøb, æbleskiver og den ene julefrokost efter den anden. Fortvivl ikke! Her får du nogle gode og nemme råd til, hvordan du nedsætter dit julemadspild

En ny undersøgelse af KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad viser, at danskerne gerne vil spilde mindre mad i julen, men at de har svært ved at planlægge ordentligt, så maden på julebordet ender i maven og ikke i skraldespanden.

At undgå madspild 100 procent er meget svært, også selv om du planlægger julen godt, men det er muligt at skåne skraldespanden for meget af den gode julemad, hvis du planlægger lidt. Stop Spild Af Mad peger på, at en enkelt person i gennemsnit kan spise omkring 600 gram mad per hovedmåltid.

– Køber man eksempelvis et kilo mad per person, så er sandsynligheden for madspild meget stor. 600-700 gram per voksen person er altså en god rettesnor for danskerne, når de skal handle ind til jul. Så vil der stadig være rigeligt mad, uden at madspildet er for stort, udtaler Selina Juul, bestyrelsesformand og stifter af Stop Spild Af Mad.

Her får du nogle tips til, hvordan du undgår madspild i julen.

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
Her får du syv gode råd til at mindske dit julemadspild. (Foto: /ritzau/)

Læs også: Danskerne ønsker at mindske madspildet i julen, men har svært ved det

Syv gode råd til at undgå julens madspild

Stop Spild Af Mad, som har været Danmarks førende madspildsorganisation i snart 10 år, har udviklet syv nye råd og værktøjer, der på forskellige måder bidrager til at mindske dit madspild i julen:

1: Begynd tidligt med planlægningen

Husk, at planlægningen til julen allerede begynder i starten af december.

Sørg for at have nogle gode “tøm fryser”-dage, hvor du spiser dig igennem din fryser og kommer i bund med den. På den måde skaber du plads til julens madoverskud, så du ikke har pladsmangel den 27. december.

2: Kvalitet over kvantitet

Planlægning vil både spare dig tid, stress og penge. Er I seks gæster rundt om julebordet, er der ingen grund til at lave mad til ni.

Pyt med om der lige mangler en bestemt slags medisterpølse. Køber du bedre, men færre råvarer – og danske råvarer af bedre kvalitet, har du også større tendens til at bruge dem op. Husk, at lukkelovens ændring gør, at de mindre supermarkeder holder åbent i helligdagene, så der er ingen grund til at hamstre.

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
Brug hellere pengene på gode, danske råvarer frem for alt for meget mad. (Foto: /ritzau/)

Se også: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

3: Tag noter

En “juledagbog” er en rigtig god idé. Skriv dine erfaringer ned fra julen i år, så du ikke laver fejl til næste års jul.

Levner dine gæster mad jul efter jul, kan du overveje at servere lidt mindre portioner.

4: Server i mindre fade

Brug gode hjælperedskaber i stedet for løftede pegefingre. Benyt fade og tallerkener af lidt mindre størrelse, så dine gæster eller skraldespanden ikke bliver overfodret.

5: Server i etaper

Julen er lig med overflod og hygge, og mange er panisk bange for at servere for lidt julemad til gæsterne.

Ender du alligevel med at lave for meget mad, så er der hjælp at hente. Stil maden gradvist ind på bordet i takt med, at det bliver spist. Der er ingen grund til at maden står og “sveder” på bordet i fem timer og derefter ikke kan genbruges.

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
Server maden ad flere omgange. (Foto: /ritzau/)

Brug for et godt råd: Sådan mindsker du dit madspild

6: Tænk fremad

Indtænk rester i madplanen, allerede inden du skal ud og handle julemad til juledagene. En rest risalamande eller risengrød kan bruges i søde boller og klatkager, en rest and eller flæskesteg kan kommes i wraps, i sandwich eller på en pizza.

7: Gem på en god måde

Når du gemmer dine madrester, så husk at gemme separat: Fisk for sig, grøntsager for sig og så videre. På den måde har du nemmere ved at bruge resterne til nye retter.

Ender du med madoverskud efter julefrokosten og julemiddagen (som stadig er på køl), kan du overveje at give dine gæster hjemmelavede doggy bags med hjem.

Husk også at nedfryse julens overskudsmad i mindre portioner – så det bliver mere fleksibelt at tø resterne op og bruge dem i nye retter, når din pengepung er på slankekur i januar. En reste-buffet med overskudsmad fra fryseren er altid et hit – og det sparer penge og tid.

Velbekomme og glædelig jul!

madspild, spild, mad, jul, julemad, skraldespand, miljø, natur, klima, madproduktion, overflod, stop spild af mad, fødevarestyrelsen, landbrug og fødevarer, selina juul, rester, overskudsmad, indkøb, planlægning,
Tænk fremad. Brug din overskudsmad i dagene efter jul. (Foto: /ritzau/)

· Mere fra samme kategori ·