Læs også:

Close

Klumme: Slap af, og æd så den ekstra sildemad!

Sundhed  | 

Det er ikke en hemmelighed, at julemaden kan få tallet på vægten til at stige og gøre hofterne rundere og blødere. Og hvad så, hvis den gør det?

Det kræver ikke mange Google-søgninger at finde frem til velmenende og gode råd om, hvordan du kommer slank gennem julen.

Det er i og for sig også okay. Men, hvis du er som mange andre kvinder, så bruger du formentlig en pæn portion af årets 365 dage på at bekymre dig om din vægt, din sundhed, dine vaner, din motion og alt muligt andet, der skal gøre dit legeme appetitligt for dine omgivelser.

Med tanker på slankemad, maratonforberedelser, minimale taljer og fyldige numser kan julen virke en anelse uoverskuelig med timelange madorgier, floder af alkohol og bjerge af kalorier, der er så store, at Everest minder om Råbjerg Mile til sammenligning.

Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre, men for mange er det at opretholde en stringent kur og diæt i juledagene nogenlunde lige så realistisk som KUN at spise én chip.

Så nu siger jeg stop. Du skal slappe af og nyde dine sild, snapsen med solbærsmag og marcipangrisene. Livet er simpelthen for kort, spændende og velsmagende til at være på kur evig og altid.

Se også: Unge danskere er vilde med modediæter

Spis lige det, du vil. (Foto: All Over)

Behøver du løbe 10 kilometer 1. juledag?

Jeg skal være den første til at sige, at kan du ikke fungere uden 10 kilometer løb i benene hver morgen, så snører du bare dine løbesko og tager nogle lange ture henover julen.

Hader du det, sukker gør ved din krop, så lad det være. Du har sikkert allerede fundet en masse gode sukkerfrie alternativer, du kan kaste kærligheden på, når trangen melder sig.

Kan du ikke fordrage kartofler og fed sovs, så lad det ligge i skålene.

Gør det, du selv finder bedst. Men holder du dig tilbage i julen, fordi du føler en forventning fra andre eller dig selv om, at du skal, eller føler du afsavn og er i konstant kamp med dig selv ved de hyggelige sammenkomster med familie og venner, så vil jeg opfordre dig til at genoverveje dit foretagende.

Læs også: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

Drop samvittigheden. Spis den kage. (Foto: All Over)

Man må godt holde fri

Jeg opfordrer til at holde lidt fri, for der er nok ting at stresse over i hverdagen. Tager du de rigtige valg i livet? Gør du det godt nok på jobbet eller i skolen? Er du en god kæreste? Er du for tyk? Er dine lår for fede? Får du trænet nok? Hvorfor skal du også altid falde i burger-fælden? Og meget andet.

Der er mange ting, du kan blive presset over, og vi unge kvinder er dem, der oftest rammes af stress, angst og depressioner i forvejen.

Julen kan i sig selv også være rigeligt stressende med det ene familiearrangement efter det andet, hvor du skal sidde og svare på halvnærgående spørgsmål fra en fjern onkel og retfærdiggøre, hvorfor du endnu ikke har fået en kæreste.

Hvorvidt du skal tage et ekstra stykke med sild burde ikke være blandt de bekymringer.

Se også: Træt af redigerede kroppe? Gå en tur i svømmehallen

Nyd din julemiddag med god samvittighed. (Foto: All Over)

Du behøver jo ikke give helt op

Jeg siger ikke, at du skal give helt op og bare lad stå til. Kroppen har heller ikke godt af det ædegilde og den totale stilstand, som mange kaster den ud i under årets sidste højtid. Men du behøver død og kritte ikke stå op klokken 6:30 2. juledag og tage to timer til crossfit, inden du føler, at du kan nyde et stykke med ovnbagte fiskefileter vendt i spelt og en rå rødkålssalat med pinjekerner.

Nyd, at du ikke skal sætte et vækkeur, og sov længe. Hav en slow morning med god morgenmad. Tag dine nærmeste under armen, hop i joggingbuksen og vinterjakken, og gå en tur i den danske vinternatur.

Anskaf dig nogle pregnancypants, og tag dem på uden et hint af skam i livet. Så er der plads til anden, silden, mørbradbøfferne, waldorfsalaten og lidt sauce on the side.

Se her: Jeg droppede fitnesspigerne for plus size-gudinderne på Insta og fik det meget bedre

Tag din familie under armen, og gå en lille tur med dem. (Foto: All Over)

Slip den dårlige samvittighed

Jeg tror fuldt og fast på, at man kører sur i livet, hvis man altid holder sig tilbage, siger nej til ting, man ville elske at gøre, sætte tænderne i og nyde.

Jeg vil gå så langt som at sige, at en gang imellem kan en hel dag på sofaen gøre flere underværker for din krop og dit sind, end timelange træningssessioner nogensinde vil kunne. Og når hele landet af lukket ned på grund af juleferie, er det jo et oplagt tidspunkt at kaste dig ud i sådan et forsøg.

Jeg godt, at der er nogen, der mener, at intet smager så godt som det at være tynd føles. De har tydeligvis ikke sat tænderne i min fasters juleand.

Så smid den dårlige samvittighed ud med den gamle risengrød, og nyd juledagene alt, hvad du kan. Det er okay at give slip, det er okay at blive lidt rundere, det er okay at være doven, det er okay at tage en flæskestegssandwich til pavens tale efter otte timers julefejring. Og er du stadig ikke overbevist, så husk det gamle ordsprog;

“Du bliver ikke fed mellem jul og nytår, du bliver fed mellem nytår og jul”. Resten af året har du styr på tingene, så giv lidt slip i højtiden.

Læs også: Tryk på pytknappen – eller tag konflikten

Sofasovning burde være en nationalsport. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·