
Serieguide: Fire fede krimiserier, du kan streame til efteråret
Efteråret er officielt landet. Med det følger tæpper, stearinlys, hjemmehygge med popcorn, te og ikke mindst nogle af de fedeste tv-serier. Her er fire af slagsen – især til dig, der elsker krimiserier!
Jeg er en af dem, der ikke kan få nok af efterår. Det betyder, at jeg kan sidde foran tv’et hele weekenden og bare nyde min serie, uden at have dårlig samvittighed eller føle, at jeg går glip af det vilde uden for stuens fire vægge. Efteråret er i min optik lig med serier, serier, serier og serier. Især krimiserier står højt på mit liste, så her kommer fire fantastiske tv-serier, du skal igang med – hvis du altså ikke har set dem allerede.

Læs også: The Rain: Hvem er du, når regnen kommer?
Gone
NBC Universal står bag serien Gone, der med Leven Rambin i rollen som den unge Kick Lannigan, følger en ung kvinde, der som barn blev kidnappet og holdt fanget af den kriminelle Mel Foster (Lee Tergesen). Kick bliver flere år efter sin kidnapning kontaktet af den agent, der i sin tid reddede hende. Han ønsker at oprette et specielt taskforce dedikeret til at løse kidnapningssager og finde forsvundne personer.
Agenten Frank Booth (Chris North, som vi bedst kender fra sin rolle som Mr. Big i Sex and the City) leder holdet. Et hold, der også inkluderer agenten Danny Bishop (Dany Pino, som tidligere har været med i krimiserierne Cold Case og Special Victims Unit: Law and Order). Sammen står de i løbet af sæsonen over for nogle af de farligste og mest crepy forbrydere, der blandt andet kidnapper og forgriber sig på børn.

Klassisk krimiserie med et twist
I seriens begyndelse er de øvrige agenter kritiske overfor Kicks indblanding i FBI-sagerne, da hun er civil. Men de får hurtigt øjnene op for Kicks ekspertise. Som tidligere kidnappet og tilfangetaget har Kick oplevet meget på egen krop, og det er netop de erfaringer, hun drager nytte af, når holdet skal ud og løse den ene sag efter den anden.
Hver episode inddrager en ny kidnapningssag, mens vi sideløbende følger Kicks privatliv og de udfordringer, der følger med, når man blev kidnappet som barn. Udover de personlige konsekvenser, kidnapningen har haft for Kick, spøger hendes kidnapper stadig i kulissen. Selvom han er i fængsel. Men hvad har han af planer? Er han ikke færdig med Kick endnu? Det må du se serien for at finde ud af!

Se den: På Viaplay. Her ligger første sæson tilgængelig, der indeholder 12 afsnit.
Læs også: Ny serie på HBO: Sharp Objects
Blindspot
Jeg har tidligere skrevet en anmeldelse af seriens første sæson. Den kan du læse lige her. Men der er en særlig grund til, at jeg har behovet for at have den med i den her artikel også. Der er nemlig kommet endnu en sæson – og den er endnu mere forvirrende, spændende og konspirationspræget end den første!
Serien, der har Jaimie Alexander i hovedrollen som den tatoverede og mystiske Jane Doe, tager en helt ny drejning i sæson to, men starter, hvor vi efterlod hele holdet i sæson et. Et virkelig spændende sted! For ikke at afsløre for meget for jer der ikke har set første sæson, vil jeg blot berøre seriens vanvittigt spændende handling i korte træk.
Jane Doe findes i nøgen (og nytatoveret over hele kroppen) på Times Square.Hun ved ikke, hvem hun er, hvad hun laver der, eller hvad hendes mange tatoveringer betyder. Dog har hun navnet på special agent Kurt Weller (Sullivan Stapleton), tatoveret på ryggen. Det er nu op til Weller og resten af hans team (med Janes hjælp) at finde ud af, hvad de forskellige tatoveringer betyder – og ikke mindst, hvem der står bag.

Læs også: Tre rigtig gode film og serier du kan kaste dig over nu
En fængende konspirations- og krimiserie med flere lag
Det står nemlig hurtigt klart, at bagmændende har gennemtænkt det helt store plot. Hver tatovering leder holdet på jagt efter kriminelle, terrorsager, mord eller andet spændende. Og midt i al forvirringen står Jane Doe. Hvem er hun? Hvem har adgang til den fortrolige information, som hendes tatoveringer leder til? Og hvilken rolle spiller Jane i hele mysteriet?
Det er netop det spørgsmål, der er første sæsons gennemgående tema. I sæson to graves der dybere ned i Janes fortid, og mange af de ubesvarede spørgsmål besvares, samtidig med at skurkenes motiver afsløres. Mange brikker falder på plads, når sæsonen når sin afslutningen, og den endelige “masterplan”, der lå forud for Janes tatoveringer skal udspille sig. Tro mig. Det her er en serie, du ikke vil gå glip af. Sæt igang!

Se den: På Viaplay. Her er både sæson et og to tilgængelige. Så du har hele 45 afsnits spænding i det kolde efterårsvejr.
Læs også: The Handmaid’s Tale: 10 ting, du ikke vidste om Elisabeth Moss
How To Get Away With Murder
Jeg er kæmpe fan af både krimiserier og advokatserier. Forestil dig så en serie, hvor der er et perfekt mix af begge dele. Tilsæt så nogle vanvittige plot og endnu mere vanvittige hovedpersoner, så har du How To Get Away With Murder. Shonda Rhimes står bag serien, og hende kender vi bedst som bagmanden til (de helt igennem fantastiske serier) Grey’s Anatomy og Scandal. Derfor vidste jeg på forhånd, at denne serie ikke kunne være andet end fantastisk.
Seriens hovedperson Annalise Keating (Viola Davis) er forsvarsadvokat og underviser samtidig i Jura. I forbindelse med sin undervisning udvælger hun fire heldige studerende, der skal assistere hende i de sager, hun løbende arbejder på. Alt tegner godt for de studerende Connor Walsh (Jack Falahee), Michaela Pratt (Aja Noami King), Asher Millstone (Matt McGorry) og Laurel Castillo (KArla Souza), der tror, at advokatarbejdet vil gavne deres fremtid.

Mystiske mord og komplicerede karakterer gange 100
Det viser sig bare hurtigt, at arbejdet med Annalise langt fra er ufarligt. Pludselig befinder de fire studerende sig midt i et mystisk mordmysterie, der uden tvivl vil ændre deres fremtid og liv for evigt. Bare ikke på den måde, som de håbede på. Serien præsenterer forskellige mordsager, mysterier og udfordringer som den skrider frem. Men det mest interessante er måden, seriens historier præsenteres på.
Hver sæson starter i nutiden, hvor sæsonens primære mystiske mord eller plot præsenteres. Blot for kort efter at gå tilbage i tiden til de handlinger, der fører til nutidens komplikation. Sådan starter og slutter hver enkelt episode også – og i løbet af sæsonen mødes fortid og nutid og plottet eksploderer. Hvis du er vild med Shondaland, sindsyge twists, vanvittigt stærke personligheder og mange ubesvarede spørgsmål, så er det bare at starte første afsnit.

Se den: På Netflix. Her kan du streame de første tre sæsoner, mens vi andre venter i spænding på sæson fire.
Læs også: 12 gode DR3-serier, der er alle dine licenspenge værd
Mindhunter
Hvis du ikke kun har en forkærlighed for krimiserier men også, hvordan mordsager i virkeligheden bliver opklaret – i særdeleshed hvordan metoderne opstod, så skal du se Mindhunter! Serien finder sted i 1977 hvor den unge FBI-gidselforhandler Holden Ford (Jonathan Groff) er dødtræt af sit arbejde. Han drømmer om at finde nye måder at sætte sig ind i mordere- og kriminelles hjerner. Forstå dem, for bedre at kunne fange dem.
Han møder ikke meget medvind eller opmuntring fra sine chefer, men finder istedet en allieret i veteranen Bill Tench (Holt McCallany). Sammen begynder de at studere nogle af USA’s mest berygtede mordere. Studierne involvere interviews med især den koldblodige og kyniske morder Ed Kemper. Gennem disse interviews får Ford og Tench en ny viden om, hvordan mordere tænker og handler derfter.
Vigtig viden, når man i sit job som FBI agent skal ud og fange dem. Men i 1977 er en psykologisk og analytisk tilgang til at forstå mordere og basere efterforskning herop ikke just på tapetet. Så Ford og Tench skal hurtigt kunne levere resultater, hvis de ikke skal lukkes ned.

Læs også: Streamingguide: 5 uundværlige tv-serier
Den der jager monstre, kan selv blive et …
De to hovedpersoners arbejde med analyse af seriemorderes adfærd og tankegang leder til en opklaring af en åben sag, og de får hurtigt hjælp af Dr. Wendy Carr, der kan bidrage med nye perspektiver på deres arbejde og hjælpe dem med at klassificere morsager- og motiver i emner. Der går ikke længe, før deres nyudviklede metode resulterer i flere opklaringer, og det har flere konsekvenser for holdet og FBI, men i særdeleshed for Holden Ford.
Det, der især er interessant i den her serie, er, hvordan Ford udvikler sig fra seriens begyndelse til seriens slutning. I sin iver efter at fange morderiske psykopater med umenneskelige tendenser, befinder Ford sig pludselig i et særdeles anderledes state of mind end i series begyndelse. Som sæsonens episoder udspiller sig, kan man følge hans op- og nedture og den sidste scene fik det til at løbe koldt ned af ryggen på mig. Hvis du vil se, hvad jeg snakker om, så er det bare at komme igang.

Se den: På Netflix. Der er dog desværre kun én sæson på 10 afsnit. Men du kommer til at sluge dem alle råt.
Læs også: 5 gange, hvor nye serier har brudt sextabuer på tv