Læs også:

Close
produktiv, planlægning, overblik, produktivitet, get shit done,

Guide: Get shit done

Underholdning  | 

Har du problemer med at være produktiv? Så bliv her klogere på, hvordan du med små simple tricks og råd får tingene gjort. Lær også hvilke kvalifikationer, der giver dig styr på dit shit.

Jeg ved godt, at vi alle kan have en tendens til at behandle vores mange ugjorte gøremål som den store elefant i rummet. Vi ved godt, at der er en masse, der skal laves. Men vi kan simpelthen bare ikke komme i gang. Som alle andre er jeg da også fan af pludselige indskydelser, som jeg mener samtidig er en god undskyldning for at udskyde til morgen, hvad jeg kunne have gjort i dag. Kender du det? Så har du måske lige så meget brug for den her guide til at være produktiv og opnå dine mål, som jeg har.

Læs også: Mobilforbrug: Har du overvejet, om du er afhængig af din mobil? 

planlægning, planer, produktivitet, produktiv, to do, lister
Det kan være svært at planlægge, hvad man skal gøre hvornår. Og ja ja, bevares, der kan da komme noget i vejen. Men hvis du har en plan, så har du et udgangspunkt. Det er et godt sted at starte. (Foto: Pexels)

Det kan være sindssygt svært at komme i gang og være produktiv, hvis du ikke ved, hvor du skal starte. Det er ofte der, hele molevitten vælter fra start. Hvis det hele virker fuldstændig uoverskueligt, så kan det være virkelig svært at vide, hvordan man kommer i gang. Så i stedet skal du fokusere på at gøre det uoverskuelige overskueligt. Lav en plan. En liste over, præcis hvad der skal laves. Gerne i en logisk rækkefølge. Så har du et langt bedre overblik.

Læs også: Har du et overforbrug? Ny bog viser, hvordan du får råd til det, der giver værdi

Få styr på, hvad der kommer i vejen for dig

Der kan være mange ting, der kommer i vejen for dig, når du ved, at du skal præstere. Udfordringerne kan variere fra person til person, opgave til opgave eller gøremål til gøremål. Men én ting er sikkert, vi kan alle have svært ved at komme i gang og være produktive. Her er det bare essentielt at identificere, hvilke elementer der forstyrrer dig og din koncentration.

Udsættelse af praktiske gøremål er en af de største syndere overall. Det gamle udtryk: “Hvorfor udsætte til i morgen, hvad du kan gøre i dag?” er ikke noget, der ligefrem praktiseres her. Al begyndelse er svær, og måske udsætter du dine gøremål fordi, de er uoverskuelige, svære,  overvældende eller andet. Men her er det, at du skal gøre begyndelsen nem for dig selv: Start i det små, og giv dig selv nogle små delmål undervejs. Når du bruger denne tilgang igen og igen, vil det blive langt nemmere at komme i gang, og så er en udsættelse ikke nødvendig.

Dårlige undskyldninger kender vi alle til. Vi bruger dem ofte, når der er noget, vi ikke kan rumme eller overskue, eller hvis sandheden er ilde hørt. Men den eneste, du narrer her, er dig selv. Tricket her er simpelt: Identificer hvad der ligger til grund for alle undskyldningerne. Er det fordi, du er træt? Doven? Nervøs? Usikker? Når du lokaliserer, hvad den egentlig årsag bag undskyldninger er, kan du arbejde med det og begynde at være mere produktiv.

arbejde, produktiv, effektiv, gøremål, getting shit done
Getting shit done: Det kan ofte være svært at være produktiv og få lavet alt det, man gerne vil. Der kan komme ting i vejen, du kan være din egen største modstander, eller du kan blive distraheret. Med denne lille guide kan du identificere dine problemer og finde ud af, hvad du selv kan gøre for at blive mere effektiv. (Foto: Pexels)

Læs også: Få styr på din hverdag med en kalender

Identificer dine udfordringer

Distraktion er et meget menneskeligt træk. Måske er du kommet i gang, men du bliver hurtigt distraheret af andre gøremål eller foretagender. Det gør, at du konstant skifter mellem, hvad du foretager dig, og det går udover din produktivitet. Det påvirker også dit fokus, da du ikke får en opgave fuldført, før du er halvvejs med det næste. Det resulterer i bund og grund i stress, og endda uden at du kan sætte flueben ved dine opgaver.

Løsningen er simpel: Øv dig i at have fokus. Giv dig selv en bestemt tidshorisont til at fokusere på én opgave. Måske 10-15 minutter. Først når tiden er gået, må du gå videre med noget andet. I takt med du bliver bedre, kan du sætte tiden op. Det vil både optimere dit fokus, effektivitet og ikke mindst sørge for, at du får tingene gjort.

Perfektionisme kan også være synderen. Du udsætter måske starten – eller slutningen – på dine gøremål, fordi du ikke synes at omstændighederne er perfekte. Eller fordi du ikke synes, at det, du har præsteret, ikke er godt nok. Et eksempel kan være, at du vildt gerne vil starte din eget blog, YouTube-kanal eller få et perfekt Instagram-feed, men du venter på den perfekte timing, hvor du samtidig har et klart tema eller alt planlagt på forhånd.

Tricket hertil er bare at gå i gang. Øv dig i at starte med et udkast. Det behøver ikke være perfekt fra starten af. Begynd, og så arbejd videre og videre med det. Du kan altid optimere tingene undervejs. Målet er at være produktiv og få tingene gjort, og så kan du nusse med de perfekte detaljer senere.

produktivitet, overblik, effektiv, dit liv, overvejelser, planlægning
Det kan være virkelig svært at udleve dine drømme og få gjort alt det, du ønsker dig. For at opnå alle dine mål og få gjort de ting, du skal, må du finde ud af, hvad der kommer i vejen for dig. Og ikke mindst, hvad du kan gøre ved det. (Foto: Pexels)

Læs også: Træt af rod i køkkenet? Få 10 af de nemmeste tips til oprydning

Fokuser på, hvad du kan blive bedre til

Nu har vi gennemgået nogle af de største syndere mod vores produktivitet og målet i at opnå vores drømme. Jeg har kort været inde på, hvordan man løser – om ikke andet forholder sig – til udfordringerne. Løsningerne handler dog også om, hvilke kvaliteter eller tilgange vi skal blive bedre til at besidde.

Prioritering er første skridt til at være mere produktiv og få styr på tingene. Hvis du udvælger én central opgave og fokuserer på den i en længere periode (eller indtil du er færdig), vil der være langt større mulighed for, at du rent faktisk får lavet noget færdigt. Hvis du kun vælger de små, løse opgaver, eller lader dig distrahere og svinger mellem flere på en gang, så opnår du et dårligt resultat.

En del af din prioritering indebærer også at vælge, hvad der er vigtigst at få gjort først. Er det at besvare et telefonopkald, skrive en artikel, læse op til en eksamen eller noget helt fjerde? Overvej altid, hvad der giver dig mest værdi at få gjort i sidste ende. Så er det nemmere at prioritere.

Begyndelse er svær. Jeg har nævnt det her tidligere: Jo før du kommer i gang, jo bedre. Bare i gang med dig. Når først du er i gang, bliver det hele mere overskueligt, og så kan du tage en ting af gangen. Det, at du starter, betyder, at du allerede er overkommet en stor forhindring, og så er det bare at fortsætte. Tag én ting af gangen. Hvis du har en hovedrengøring, så start med at have fokus på støvsugning. Så gulvvask. Så vasketøj og så videre. Lad være med at stress over alle punkterne på din liste, men udvælg én ting af gangen.

produktivitet, produktiv, effektiv, get shit done, overskud, overblik, liv, mål, drømme
Hvis du har mange ting, du skal, så start med at skab dig et overblik, start så i det små, prioriter dine opgaver, og lad dig ikke stresse over alt det, du skal nå. Tag et skridt af gangen. Så stresser du heller ikke dig selv, eller fristes til at give op undervejs. (Foto: Pexels)

Læs også: Sådan får du mere overskud i din økonomi

Sådan bliver du mere produktiv

Lister kan være rigtig svære og tidskrævede at lave. Men de er et vanvittigt godt udgangspunkt, da de både giver dig overblik over dine opgaver, hvilket giver dig mulighed for at prioritere og optimere din produktivitet. Med to do lister kan du vælge de vigtigste (eller nemmeste) opgaver først, krydse dem af, og tage den næste. At kunne sætte flueben ved en task well done, vil også give dig en følelse af succes og mindske eventuel stress over alt det, du føler, du skal nå.

I stedet for kun at lave lister, når du har noget, du skal, så prøv at lav en liste hver morgen over, hvad du skal nå i løbet af dagen. Start eventuelt med tre primære og vigtige ting og tilføj yderligere tre små opgaver udover. På den måde vænner du dig selv til at få overblik over hvad dagen bringer. Vælg den opgave, du føler for og start der.

Fokus er en vigtig egenskab at besidde, når du skal have styr på dit shit. Du er ikke fokuseret, hvis du har gang i flere ting på en gang og svinger mellem samtlige opgaver. Så bliver tingene gjort halvt, og du kan miste overblikket lynhurtigt. For at undgå distraktioner er det altså vigtigt, at du vælger én opgave, som får din fulde opmærksomhed. Øv dig i at arbejde centreret med den opgave, du har for hånden.

Sig til dig selv, at du indenfor et bestemt antal minutter ikke må foretage dig andet. Det kan snildt tage flere ‘omgange’ at få opgaven gjort. Men så er det også overstået. Jo bedre, du bliver, jo mere kan du udvide tiden, hvorpå du holder fokus på en opgave.

produktiv, liv, drømme, mål, get shit done, effektiv, ordne, overblik, fokus
Når du har mange ting, der skal laves, kan det være en idé at se dele fremfor helhed. Udvælg en opgave og læg alt dit fokus og hårde arbejde her. Når det er gjort, kan du træde et skridt tilbage og se det hele billede. Det er en god måde at få overblik på. (Foto: Pexels)

Læs også: Sådan holder du dig fokuseret: 5 råd til dig, der skriver eksamensopgave 

Get shit done

Hvis du formår at inddrage den her guide i dine daglige rutiner, og du lærer at praktisere nogle af de kvalifikationer, der skal til for at være produktiv, er jeg slet ikke i tvivl om, at du vil blive mester i at få tingene gjort. Om ikke andet vil de i hvert fald tage dig et godt stykke af vejen. Men det kræver, at du implementerer dem og konstant minder dig selv om, at fokus, to do lister, prioriteringer og bare det faktum at starte, er essentielt for succesfuldt at få tingene gjort.

Det vigtigste er, at du kommer i gang. Få gjort de ting, du skal. Og nyd det undervejs. Lad være med at se tingene som sure pligter, der skal overstås. Og husk frem for alt ikke at lad dig overrumple, hvis det hele føles uoverskueligt. You can do it. Et skridt af gangen.

produktiv, to do, lister, overblik, organisering, prioritering,
Når først tingene er gjort, kan du ånde lettet op og nyde, at du rent faktisk kom i mål. Fluebenene er sat, og du kan nu nyde en velfortjent afslapning. (Foto: Pexels)

Læs også: 14 små løgne, vi alle fortæller os selv

 

· Mere fra samme kategori ·