Læs også:

Close
Hud creme allergi

Her er de fire mest udbredte misforståelser om parfumeallergi

Skønhed  | 

De fleste danskere ved, at brug af parfume og parfumerede produkter kan føre til allergi. Men mange danskere ved ikke, hvordan de forebygger parfumeallergi, eller hvad konsekvenserne er, hvis først de er ramt af allergien

Parfumeallergi kan ramme alle, og konsekvenserne er ikke rare. En ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov foretaget på vegne af husholdnings- og hudplejeproducenten Neutral viser, at 34 procent af danskerne har oplevet udslæt, kløen eller svien efter kontakt med et produkt. Undersøgelsen viser også, at selvom over halvdelen af danskerne bekymrer sig om parfumeallergi, så mangler de stadig viden om forebyggelse.

Undersøgelsen viste en række udprægede misforståelser om parfumeallergi. Toksikolog Ewa Daniél, som er medstifter af den internationale allergimærkning, AllergyCertified, opklarer her de fire mest udbredte af slagsen.

Parfumeallergi neutral
Mange danskere ved ikke, hvordan de forebygger parfumeallergi. (Foto: Neutral)

1: Parfumeallergi kan kureres

FALSK: 40 procent af danskerne tror, at parfumeallergi kan kureres, hvis man undgår de produkter, der har fremkaldt reaktionen. Men der findes ingen kur, hvis man først er ramt af parfumeallergi.

– Nogle oplever rigtig nok, at generne forsvinder, når man holder op med at bruge produkter, man ikke kan tåle, men udslættet kan komme igen senere, hvis man bruger produkter med lignende duftstoffer. Har man først udviklet parfumeallergi, bør man holde sig fra parfumerede produkter resten af livet, fortæller Ewa Daniél.

Parfume allergi sminke pige kvinde makeup
Parfumeallergi kan ikke kureres, men det kan forebygges. (Foto: Pexels)

2: Naturlige og økologiske produkter fremkalder ikke allergi

FALSK: Hver fjerde dansker tror, at man kan reducere risikoen for parfumeallergi ved at bruge naturlige og økologiske produkter. Men parfumeallergi udløses ikke kun af kemiske duftstoffer.

– Selvom naturlige og økologiske produkter ikke indeholder kemisk fremstillet parfume, kan de stadig indeholde plantestoffer, som er ligeså allergifremkaldende som syntetiske stoffer. Faktisk er et af de mest allergifremkaldende stoffer vi kender Oak moss, der er et naturligt parfumestof, som stammer fra egetræsmos. Man er derfor ikke på den sikre side, bare fordi man fx vælger et produkt, der er naturligt eller økologisk. Hvis man vil minimere risikoen for parfumeallergi, bør man altid kigge efter allergimærkning på produktet – fx AllergyCertifieds mærkning.

Blomster
Selvom naturlige og økologiske produkter ikke indeholder kemisk fremstillet parfume, kan de stadig indeholde plantestoffer, som er ligeså allergifremkaldende som syntetiske stoffer. (Foto: Pexels)

Læs også: Kvinder føler, de fejler i mor-rollen

3: Rinse off-produkter er ikke allergifremkaldende

FALSK: 27 procent af danskerne tror, at man kan mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi blot ved at undgå parfume i produkter, der bliver siddende på huden, såsom cremer. Og selvom det også er disse stay on-produkter, der udgør den største risiko, betyder det ikke, at de såkaldte rinse off-produkter, som håndsæbe, showergel og ansigtsrens med parfume, er ufarlige.

– Man kan være fristet til at tro, at produkter, der ikke bliver på huden, ikke udgør en risiko. Men hvis der er parfume i produktet, udgør det altid en form for risiko. Selvom produktet bliver på huden i kortere tid, kan der ofte være tilsat mere parfume i rinse off-produkter, end der er i stay on-produkter, så man bør også være opmærksom på, hvilke produkter man vælger, selv når produktet ikke skal blive på huden.

Vaske hænder ren hænder vask sæbe parfume
Hvis der er parfume i produktet, udgør det altid en form for risiko. (Foto: Pexels)

4: Hvis jeg kun bruger lidt parfume, får jeg ikke parfumeallergi

FALSK: Der er ingen, der kan vide, hvor meget parfume der skal til, før du udvikler allergi.

– Nogle mennesker kan bruge parfume og parfumerede produkter hele livet uden at udvikle allergi, mens andre har en lavere tolerance og derfor rammes af parfumeallergi. Selvom du kun bruger parfume eller produkter med parfume nogle gange, er det altså ikke sikkert, at du nedsætter risikoen for at udvikle allergi.

– Neutral bruger ”Allergi-glasset” som symbolik: Forestil dig et glas, som du ikke kender størrelsen på. Hver gang du bruger et produkt med parfume, fyldes en smule vand i glasset. Du ved ikke, om eller hvornår glasset flyder over, men hvis det gør, har du fået allergi, og så er det for sent, afslutter Ewa Daniél.

Hud creme allergi
Nogle mennesker kan bruge parfume og parfumerede produkter hele livet uden at udvikle allergi, mens andre har en lavere tolerance, og derfor rammes af parfumeallergi. (Foto: Pexels)

Læs også: Allergi: Husholdningsprodukter kan være den skjulte årsag til kløe

Sådan minimerer du risikoen for parfumeallergi

Vil man være sikker på at minimere risikoen for parfumeallergi, skal man helt undgå produkter, der indeholder parfume. Det kræver, at man læser varedeklarationen, hvor man skal gå en stor bue uden om produkter, hvis ord som parfume, parfum, perfume, fragrance eller aroma fremgår.

Derudover skal man være opmærksom på, at parfume ikke kun findes i deodoranter, creme og shampoo, men også i for eksempel makeup og hårspray, ligesom det altid kan betale sig at kigge efter AllergyCertified-mærkningen eller Den Blå Krans, som er Astma-Allergi Danmarks deklaration.

Vil du alligevel gerne bruge lidt duft, så sørg for at sprøjte det uden på tøjet, hvor parfumen ikke får direkte kontakt med huden.

· Mere fra samme kategori ·