Læs også:

Close

Kanelbullens dag: Fem ting, du ikke vidste om det svenske bagværk

Kultur  | 

Kalder alle kageelskere! I dag er det officielt kanelbullens dag i Sverige – og det giver os en undskyldning for at spise ekstra mange kanelsnegle herhjemme

Kært barn har mange navne:  I Sverige hedder det kanelbullar, men herhjemme kender vi dem som kanelsnegle. Forskellen ligger ikke kun i navnet, for har du bestil en kanelbulle på en svensk café, har du også bemærket, at den svenske variant adskiller sig fra den danske ved at have perlesukker på toppen i stedet for glasur.

Faktisk er kanelbullen så populær og elsket i Sverige, at den er kåret som landets nationale bagværk og yderligere har fået sin egen dag: Kanelbullens dag.

Derfor er den 4. oktober officielt blevet Kanelbullens dag, hvilket betyder, at alle kage-/kanelbulleelskere i Sverige (såvel som herhjemme) har en oplagt mulighed for at spise en masse kanelbullar – eller snegle. I Sverige står dagen således i kanalbullens tegn, og det markeres med en række sjove arrangementer, der har samvær, hygge, bagning og selvfølgelig kanelbullen i fokus.

Hvis du derhjemme også har lyst til at fejre kanelbullens dag, så kommer her nogle spændende fakta, som du kan brillere med ved kagebordet!

kanelbulle, kanelbullar, kanelbullens dag, kage, favorit, lækkert, sulten
Det svenske nationale bagværk – kanelbullen – ser anderledes ud end vores danske kanelsnegl. (Foto: Pixabay)

1. Traditionens begyndelse

Da vi lever i en verden, hvor det ene nye markedsføringshit efter det andet indføres (bare tænk på grønne dage og Black Friday), kunne man fristes til at tro, at Kanelbullens dag er endnu et spøjst påfund for få penge i den svenske kagedåse. Men det er ikke tilfældet. Faktisk blev dagen indført helt tilbage i 1999 af det svenske Hembakningsråd med formålet at hylde de svenske bagetraditioner – så dagen har altså 18 år på bagen!

Læs også: Opskrift: Oldemors Kanelsnegle

2. Derfor blev det kanelbullen

Grunden til at det netop var kanelbullen, der blev valgt til at få sin helt egen dag, er faktisk ganske simpel. Den søde og krydrede bolle har altid haft en stor plads i svenskernes hjerter, da mange er vokset op med det populære bagværk og derfor forbinder dem med hygge og nostalgi. Samtidig ville man – tilbage i 1999 –  øge salget af mel, sukker og margarine, hvilket er de tre centrale ingredienser i netop kanelbullen.

3. Salget af kanelbullar på dagen

Ifølge flere svenske medier sælges der hele otte millioner kanelbullar på dagen! Det er altså alligevel en rimelig god sjat.

4. Kanelbullens historie

Mange af os er vokset op med kanelsnegle herhjemme, og både i England og USA kan du bestille de populære cinnamon buns, men vidste du, at disse er inspireret af kanelbullen, som stammer fra Sverige – og så helt tilbage til begyndelsen af 1900-tallet? Det skete som følge af, at Sverige blev selvforsynende på både mel og sukker, hvilket resulterede i, at mange husmødre begyndte at eksperimentere og vupti, så havde vi kanelbullen.

Læs også: Opskrifter: Syndige og sunde weekendssnacks med kanel

5. En svensk specialitet

Den svenske kanelbulle er blevet anset som landets nationale bagværk. Derfor var det ikke overraskende, da netop kanelbullen blev valgt til at repræsentere Sverige, da EU-projektet “Cafe Europa” startede i 2016, ligesom vafler fra Belgien, wienerbrød fra Danmark og Baklava fra Cypern også blev udvalgt.

 

Kilde: Kanelbullensdag, Hembakningsrådet og 24malmo

· Mere fra samme kategori ·