Læs også:

Close
gun-britt frisør bog hår

Hårmoden gennem 40 år set med Gun-Britt’s øjne

Skønhed  | 

En af Danmarks absolut mest anerkendte frisører gennem de sidste 40 år er udkommet med en bog, der både fortæller fire årtiers mode- og kulturhistorie samt ser på frisurer gennem årene

Vi har været så heldige at få lov til at vise nogen af de bedste og mest inspirerende fotos fra bogen. Bogen er bygget på frisørens omfattende private arkiv fra 1960’erne og frem til nu. Det er en sjov historie og rejse, der både fortæller hvert årtis kulturhistorie men også viser, hvorledes hårmoden har udviklet sig og samtidig også afspejlet den samtid, vi lever i.

I bogen er der masser af sjove fotos, der viser hårtrends. Du kan se fotos af alt fra provinspalmer, prinsessestil til supermodel-look og franskbrødshår.

gun-britt frisør bog hår
En kendt frisør fortæller. (Foto: Rasmus Skousen)

1960’erne – ungdommens årti

60’erne var årtiet, hvor Beatles kom på verdenskortet og dermed var med til at vende alles blikke mod Liverpool og ikke mindst England. Det var en tid og æra med frihed og ungdomskultur, hvor begrebet teenagere (der i øvrigt først kom frem i 50’erne) slog sig løs og fik deres egen musik, kultur og mode.

Hårmoden

Der var franskbrødshår og lak i lange baner alt sat sammen med det dengang så chokerende miniskørt som for eksempel Mary Quant og Twiggy stod for. Der var masser af krøller i alle afskygninger men også kontrollerede frisurer sat på plads med pandebånd og hårbøjler var fremme.

Gun-Britt

1970’erne – kvindernes årti

Hippierne kom frem – og det hed frihed, lighed og ikke mindst løvemanke. Jane Fonda og Farrah Fawcett fra Charlie’s Angels var hotte, og det samme var den lilla ble om hovedet, fri sex og rødstrømpebevægelsen og Thylejren. Det var også i 1976 Gun-Britt åbnede sin første salon.

Hårmoden

Krøllejern med egen ledning blev meget moderne, og der krølles løs – indad og udad. Krøllerne er der i lange baner lige fra puddelkrøl til stort afrohår. Men de korte frisurer og den arkitektoniske klipning trender også. Man hennafarver og hjemmeklipper hinanden. Generelt eksperimenteres der meget – også indenfor hårmoden.

Gun-Britt

1980’erne – magtens årti

Power-skuldre, permanent og stort pandehår er kodeordene i 80’erne. Fitness og sundhed hjemme i stuerne bliver en del af dagligdagen hos kvinderne, da den i forvejen populære Jane Fonda laver “Jane Fonda’s workout”. Det var også her, at Diana Spencer blev forlovet med prins Charles, og Karl Lagerfield blev kreativ direktør for modehuset Chanel. Diana’s frisure var ikonsk og fik også mange danske piger til at ønske både frisuren og at være prinsesse. Vi fik også vores egen supermodel i René Toft Simonsen, som alle danske piger så op til.

Hårmoden

I 80’erne ville man have mange forskellige looks og helst gerne på samme tid, hvilket ofte betød, at man gik fra den ene yderlighed til den anden. Men det var også her, hvor lod farvning og klipningen fylde mere end det permanente. Grundet Diana Spencers popularitet blev frisuren hvor håret “swiper” kaldt for “Prinsesse Diana” og var utrolig populær.

1990’erne – det modige årti

I 90’erne var der fokus på grunge, glamour og glat hår. Og glamouren møder vi virkelig, da tv-serien “Sex and The City” kommer frem, og det samtidig er årtiet, hvor vi for første gang møder “supermodellerne”, som er tidens smukkeste og dyreste fotomodeller.

Hårmoden

Det moderne glattejern dukker op i 90’erne i USA, og Gun-Britt er faktisk den første i Danmark, som tager det i brug. Håret skal være fladt, og kvinderne verden over forelsker sig i Rachels frisure fra tv-serien Friends, og den bliver straks døbt “The Rachel”, og var en af tidens største og mest kopierede frisurer.

 

Bogen ser således ud:

Hårmoden gennem 40 år set med Gun-Britt's øjne

Bogen kan købes her.

 

 

Læs også:

Oktoberfund

Oktoberfund

· Mere fra samme kategori ·