Læs også:

Close
budapest, rejse, rejseguide, oplevelser, kultur, ferie

Rejseguide: Oplev smukke og indbydende Budapest

Rejser  | 

Buda, Pest og alt derimellem: Overvejer du at rejse til Budapest? Her giver vi en overskuelig introduktion til Ungarns hovedstad og understreger præcis, hvorfor din næste rejse burde gå til Budapest!

Hvis du anser dig selv som en foodie, har en forkærlighed for shopping, elsker at bade og samtidig forelsker dig i anderledes kulturer, der byder på smukke bygninger og natur, så skal du rejse til Budapest. Byen har det hele, og det kan endda opleves til billige penge, da stort set alt er billigere i Budapest end herhjemme. Så hvad venter du på? Se at book den flybillet!

Hvis du stadig ikke er helt solgt på idéen, så tillad os at hjælpe dig på vej. Vi har nemlig gjort forarbejdet for dig (du læste rigtigt – jeg rejste simpelthen derned med den eneste mission at finde de bedste oplevelser, så du ikke går glip af noget på din tur til, hvad jeg vil kalde, byernes by).

rejseguide, seværdigheder, varetegn, budapest, rejse, ferie, oplevelser, turist
Budapest er kendt for de mange smukke bygninger, broer og selvfølgelig floden Donau. Kædebroen er byens mest berømte varetegn, og når man ser den med egne øjne, giver det god mening hvorfor (Foto: Pexels).

Læs også: Er du rejseklar?

Buda og Pest

Budapest består af smukke, naturskønne og bjergrige Buda på den ene side af Donau og modstykket Pest på den anden, hvor det pulserende byliv, utallige restauranter og butikker hører til. Jeg vil klart anbefale dig at booke et hotel i Pest og så tage turen over en af byens broer for at udforske Buda.

I Buda kan du blandt andet besøge Fiskebastionen, Matthhias-kirken eller Gellertbadet. Vi var så smarte at købe en to-dags billet til tour-busserne, der har omkring 28 stop i hele Budapest. På den måde kunne vi bare hoppe af og på, som det passede os, hvilket gjorde, at vi fik set store dele af byen i vores eget tempo. Biletterne til busserne er billigere at købe, når du ankommer, og nogle inkluderer både adgang til forskellige ruter og sejlture på Donau.

budapest, fiskebastionen, seværdigheder, turist, guide, rejse, rejseguide, oplevelser, ferie
Fiskebastionen i Budapest er ikke bare ufattelig smuk, den tager dig også på en tidsrejse tilbage i tiden. Samtidig er det også her, du har en af de flotteste udsigter over byen (Foto: Pixabay).

Læs også: Klar – Parat – Ferie

Ungarske forint

I Ungarn hedder valutaen forint og forkortes HUF. Kursen fra danske kroner til forint er noget anderledes, end vi er vant til, når vi rejser til for eksempel Usa, England eller rundt i Europa. Da jeg besøgte Budapest i august 2018 svarede én dansk krone til 40 forint, hvilket vil sige, at 100 danske kroner var godt og vel 4.400 forint.

Det betød, at alle priserne umiddelbart så vanvittige høje ud, og jeg måtte da også tage en dyb indåndning, da jeg betalt 250 forint for en isthe – hvilket blot svarer til små seks danske kroner, og så er det jo slet ikke så galt igen. Et rigtig godt råd er altså at installere en valutaomregner app på din smartphone inden afgang. Tro mig, den bliver din bedste ven på turen, for kursen er helt vanvittig at forsøge at regne ud i hovedet.

rejseguide, rejse, turist, seværdigheder, oplevelse, rejsedestination, guide, valuta,
Du kan lynhurtigt blive millionær i forint. Jeg havde flere 20.000 sedler med derned, og jeg følte mig da også som lidt af en verdenskvinde, når jeg hev dem frem (Foto: Pixabay).

Læs også: Det skal du huske, når du lægger feriebudget

Food heaven: Billig mad i massevis

Hvis der var noget, der fuldstændig stjal mit hjerte i Budapest, så var det alle de fantastiske caféer, restauranter og barer, der var overalt i byen. Èn ting er, at alt den mad, jeg smagte, var fuldstændig fantastisk – noget andet er priserne: MEGA billige priser for både mad og drikke stort set alle steder i byen. I gennemsnit betalte vi 15-20 kroner for en mellem sodavand eller lemonade (som forresten er en Ungarsk storfavorit).

Et af de steder, jeg drømmer mig tilbage til, er Cirkusz: En café, der byder på morgenmad hver dag fra klokken 10 – 17 i virkelig hyggelige og livlige omgivelser. Cirkusz er utrolig populært, og vi stod ofte i kø for at få et bord. Heldigvis gå det stærkt, og vi ventede aldrig længere end 10 minutter. Så kom gerne i god tid og ellers så forbered dig på lidt ventetid. Jeg lover dig, at det er det hele værd!

mad, cafe, morgenmad, budapest, rejse, rejser, rejseguide, oplevelser, seværdigheder, ferie,
Vi betalte omkring 45 kroner for en ret, så derfor bød vores morgenmad på både French toast, Eggs Benedict, Laksesandwich og så endda også en skål blandet frugt til små 20 kroner. Yummi in my tummie (Foto: Camilla Kirstine Filskov).

Bonusinfo: Hvis du har en drøm om at spise på en Michelin-restaurant, så er chancen oplagt i Budapest. Der er tre af slagsen, og grundet den generelle lave pris på mad i Ungarn, koster det ikke meget mere end et standard måltid herhjemme.

Læs en mere komplet madguide til Budapest

Tag en sejltur på Donau

Som tidligere nævnt er Budapest opdelt i bydelene Buda og Pest, og du har en verdensklasse udsigt til begge fra floden Donau, der adskiller bydelene. Budapest er en af de smukkeste byer, jeg nogensinde har set, og hvis du vil have den fulde oplevelse, så skal du tage en sejltur på Donau efter mørket falder på.

Du kan for eksempel booke en tur hjemmefra eller langs floden på Pestsiden. Vi bookede hjemmefra til kun 67 kroner per person inklusiv en velkomstdrink. Du kan både sejle om dagen og om aftenen – og selvom byens detaljer og omfang er mere synlige om dagen, er der bare noget utrolig charmerende, romantisk og opslugende ved den oplyste by i aftentimerne. Vi sejlede omkring kædebroen ligesom lysene tændtes, og det kan klart anbefales!

budapest, parlamentet, rejseguide, rejse, ferie, turist, oplevelser, ungarn, seværdigheder
Parlamentet i Budapest er en af de smukkeste bygninger, jeg har set på mine rejser. Udsigten blev kun smukkere fra Donau i aftentimerne. (Foto: Camilla Kirstine Filskov)

Læs også: Selfies, mad eller strandbilleder? Her er de feriebilleder, du deler allerflest af

Besøg Gozsdu Udvar

Budapest er især kendt for det livlige aften/natteliv i byen, de mange barer og caféer og selvfølgelig de meget billige priser på drinks øl og drinks. Et sted, der er super attraktivt og festligt om aftenen – og sindsygt hyggeligt og stemningsfyldt om dagen – er Gozsdu Udvar. Umiddelbart forekommer det som en lang passage, men området består i virkeligheden af syv store bygninger og deres respektive gårdspladser.

Om dagen byder passagen på flere lokale boder, hvor der (især for den garvede turist, der elsker kulturelle shoppingfund) er mulighed for at købe anderledes og sjove minder med hjem. Om aftenen og natten er gaden fuld af liv, da alle barerne i området skruer op for både charmen og musikken. Det er uden tvivl et besøg værd.

budapest, festgade, rejse, rejseguide, shopping, sjov, drinks, bar, ungarn, sjov, ferie
Indgangen til Gozsdu Udvar ser farverig og indbydende ud. Resten af passagen lever helt og aldeles op til indtrykket (Foto: Camilla Kirstine Filskov).

Læs også: Ferie – har du styr på det blå sygesikringskort?

Shop løs på Vaci Street

Den største og mest omtalte shoppinggade i Budapest hedder Vaci Street og ligger kun få minutters gåtur fra Donau på Pestsiden af byen. Her er der et utal af forskellige butikker, caféer, barer og endda også en ice-bar, til dem der kunne have lyst til at afprøve det. De normale kæder som H&M og ZARA, vi kender herhjemme fra, er også at finde. Det er dog ikke her, der er de store besparelser at finde.

Vil du istedet trække i spenderbukserne og sparre penge samtidig, skal du bevæge dig ind i de lokale ungarske forretninger – eller kæder vi hvertfald ikke har herhjemme. Jeg forelskede mig hovedkulds i en skobutik ved navn CCC, hvor jeg gav sølle 130 kroner for et par sandaler.

cafe, budapest, shopping, rejseguide, rejse, ferie, kultur, ,ungarn
Mange af butikkerne og caféerne i Budapest og på Vici Street har en charmerende facade (Foto: Pixabay).

Læs også: 15 uundværlige rejseapps til en fantastisk ferie

Tag i et af de termiske bade

Budapest har fået tilnavnet “city of spas”, hvilket skyldes, at byen er bygget på over 100 termiske kilder. En tur i de termiske bade siges at have en heelende og afslappet effekt, og du kan både få massage, nyde de varme og kolde bade eller tage en tur i saunaen. Om aftenen afholdes der i flere af badene spa-fester, som har fået tilnavet “sparties”.

Nogle af badene har både ude- og indendørs faciliteter, nogle er moderne og nogle er placeret i bygninger, der er flere hundrede år gamle. Vælg det bad, der bedst tilgodeser dine behov: Hvis du gerne vil slappe af i varmt vand og smukke omgivelser er Rudas Spa noget for dig – er du derimod til mange pools og en masse spas kunne Szechenyi eller det unikke og smukke Gellert Spa være noget for dig.

budapest, ferie, turist, rejse, rejseguide, oplevelser, seværdigheder, termiske bade
Széchenyin Spa er et af de største og mest anerkendte termiske bade i Budapest. Badene er en stor del af de lokales hverdag og er uden tvivl et besøg værd, hvis du har tiden til det på din ferie (Foto: Pixabay).

Læs også: En komplet guide til at barbere dine intime dele

Se byen fra Budapest Eye

Okay, indrømmet: Det har bare ikke samme klang som London Eye. Alligevel er Budapest Eye en oplevelse, du ikke må frarøve dig selv, når du alligevel er i byen. Seværdigheden er en af de bedste muligheder for at se Budapest oppe fra og derfra få et fantastisk overblik over byen. Det koster små 2900 HUF (66 kroner) at få et par omgange – og jeg garanterer dig, at udsigten er det hele værd.

budapest, turist, attraktion, seværdigheder, oplevelser, ferie, rejse, rejser, guide, rejseguide,
Budapest Eye ligner mest af alt et lille hyggeligt pariserhjul, hvis man sammenligner det med London Eye. Men jeg tør godt love dig, at udsigten alligevel er imponerende (Foto: Camilla Kirstine Filskov).

Så er der vist ikke andet tilbage at sige end: Nyd din ferie i fantastiske Budapest!

Læs også: Weekendtur til London

· Mere fra samme kategori ·