
Negative tanker påvirker din hjerne og dit helbred
Dine tanker påvirker den måde din hjerne arbejder på i langt højere grad end du måske er klar over
– Tænk positivt, tænk positivt, siger søstjernen i Find Nemo, da en lille pige står og banker på ruden til det akvarie, søstjernen sidder i.
Selv om det virker en anelse komisk og kan lyde som en omgang hippie-mumbo jumbo, a la “bred ymer og knæhøj karse”, når folk siger, at tankens kraft er stor, så har de faktisk ret.

Tanker udløser kemikalier
Årsagen til, at positive tanker kan have en gavnlig effekt er, at tanker udløser kemikalier i hjernen.
Ifølge Videnskab.dk lykkedes det i 2013 et hold forskere at identificere de celler, der udgør følelser og dermed tanker. Ved at scanne hjernen på testpersoner, der følte glæde, sorg, vrede og så videre fandt forskerne frem til de forskellige signaturer, den enkelte følelse har i hjernen.
Se også: Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

De mønstre, følelserne viste i testpersonernes hjerner, var så gennemgående, at de kunne forudsiges med 70 procents korrekthed hos testpersoner, der ikke tidligere var blevet scannet.
Det viste sig også, at følelsemæssige belastninger som stress gør os mere sårbare for at udvikle psykiske sygdomme som angst eller depression, og der er genkendelige mønstre i hjernen, når du har positive følelser – og det samme, når du har negative tanker.
Læs også: Sådan undgår du at blive påvirket af din venindes dårlige humør

Nu tænker du måske, at det lyder skørt, at negative tanker kan påvirke din hjerne og dit generelle helbred?
Tænk så på, at nyere forskning har vist, at dine tarmes velbefindende har en kæmpe påvirkning på dit humør. Faktisk betegner forskere tarmene som vores anden hjerne, og ved at passe godt på dine tarme kan du påvirke tanker og dermed dit overordnede helbred.
Så virker det måske ikke så underligt længere, at alt i kroppen hænger sammen, også følelser, hjernekemi og helbred.
Læs også: Alarmerende stigning i antallet af stressede studerende

Fun fact:
I det amerikanske studie fra 2013 viste det sig, at følelsen af begær hverken passede ind under de positive eller negative tankemønstre.
Tanker påvirker dit helbred
Videnskab.dk omtaler også et andet amerikansk studie fra 2009, der viste, at vores følelser samt positive og negative tanker har en direkte påvirkning på vores helbred.
I den amerikanske undersøgelse studerede man mennesker fra både rige og fattige lande, og testpersoner blev bedt om at beskrive, hvordan de havde det, hvad de følte, om de havde helbredsproblemer, om de fik dækket deres basale behov for mad og husly og så videre.
Se mere: Sociale medier fordobler din risiko for at blive ensom
Læs også: Kronik: Sådan hænger kropshad og Instagram sammen

Resultaterne viste, at uanset levestandarden var positive tanker koblet sammen med et stærkere helbred, og negative tanker var indikator for et dårligere helbred.
Faktisk var et positivt tankesæt vigtigere for helbredet end det at få dækket basale behov, og sammenhængen mellem følelser og helbred var stærkest i de fattige lande.
Ifølge Psychology Today har neuroforskere fundet frem til, at mennesker, der tænker positivt, generelt har bedre humør, er mere succesfulde, har bedre forhold, bedre helbred og lever længere.
Læs også: Antallet af unge med depression er tredoblet på tre år
Omvendt har det vist sig, at mennesker med negative tankegange beskriver succeser og godt humør som tilfældigheder, imens dårlige begivenheder beskrives som permanente tilstande i deres liv.
De har større chance for at udvikle depression, skabe dårlige resultater på job og studie, har problematiske forhold til andre mennesker og dør tidligere.
Derudover viser undersøgelser, at negative tænkere oftere sammenligner sig selv og deres liv med andre – i modsætning til positive tænkere, der sjældnere sammenligner sig med andre.
Heldigvis er der rigtig mange ting, du kan gøre for at reducere de negative tanker og booste hjernens naturlige glædeshormoner. Læs med i morgen, hvor vi fortæller dig mere.
I mellemtiden kan du læse mere i artiklen:
Det drænende venskab: Derfor bliver du smittet af din venindes dårlige humør