Læs også:

Close
hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki

Vikings: Den sande historie om Rollo og Floki

Kultur  | 

Var Rollo virkelig Ragnar Lothbroks bror? Var Floki en rigtig person? Vi har kigget i historiebøgerne og fundet den sande historie om Rollo og Floki fra Vikings

History Channel og HBOs serie Vikings har taget verden med storm, og flere er nu på fornavn med Ragnar, Lagertha, Bjørn, Ivar, Aslaug, Rollo, Floki og alle de andre fra Kattegat.

Serien er heftigt inspireret af nordisk mytologi og sagaer, men har også taget sig ret store friheder i forhold til den dramatiske opbygning af Vikings.

For at du kan blive endu klogere på vikinger og dansk historie, har vi været på opdagelse i historiebøgerne og fundet de sande historier om de mest populære karakterer fra serien.

Denne gang handler det om Ragnars bror, Rollo, og hans gode ven bådbyggeren Floki.

Læs også: Vikings i virkeligheden: Den sande historie om Ragnar Lothbrok

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Var Floki en rigtig person? Var Rollo virkelig Ragnars bror? Vi dykker ned sagaerne. (Foto: All Over)

Rollo (Gange-Rolv eller Göngu-Hrólfr)

Hvor den historiske korrekthed i Ragnars saga er ret løs, så er der lidt flere historiske kilder, der bekræfter historien om vikingekongen Rollo.

Til gengæld er Rollo måske en af de figurer i Vikings, der er taget den største kunstneriske frihed med. Rollo var nemlig overhovedet ikke Ragnars bror. Det anslås, at Rollo blev født 20 år efter Ragnars død.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Hvor der er store uenigheder om Ragnars historie, og hvor ægte den er, er der større sikkerhed om Rollos. (Foto: All Over)

Rollo var heller ikke vild med Lagertha. Hvis han var, ville det i hvert fald være et tilfælde af “ung fyr, ældre kvinde”-kærlighed, for Lagertha anslås at være 65 år, da Rollo bliver født.

I stedet var Rollo en af de største vikingekonger, vi har haft. Han satte et kæmpe aftryk på Frankrig, og nogle mener, at han er forfader til Wilhelm Erobreren og dermed forfader til den engelske kongefamilie.

Læs også: Tre danskere med i nye Vikings-afsnit: Vikingemuseet ville være misundelige

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Ragnar og Rollo har et kompliceret broderforhold i Vikings. Det kan skyldes, at de slet ikke var brødre. (Foto: All Over)

Rollo bliver af nogle identificeret som Gangeren Rolf: En vikingeleder, der var så stor, at ingen hest kunne bære ham på ryggen. Han måtte derfor gå, når han rejste. Om Gangeren Rolf er den samme som Rollo, er ikke helt sikkert.

Vikings’ udgave af Rollo ser ud til at være overordentligt løst baseret på en anden viking, nemlig den historiske figur Rollo af Normandiet.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Rollo af Normandiet var en rigtig historisk person og viking, der fik en del af Frankrig som gave for at stoppe med at plyndre. (Foto: All Over)

Den virkelige Rollo drog på en lang række togter, flere af dem i Frankrig, og nogle historiske kilder mener, at det i virkeligheden var Rollo og ikke Ragnar Lothbrok, der raserede Paris.

Da den franske konge Karl den Enfoldige ikke længere kunne holde til de mange angreb fra vikinger på Paris og øvrige franske byer, besluttede han sig for at indgå en aftale med Rollo.

Læs også: Derfor er det cool at være viking

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Ifølge sagaerne var Rollo en formidabel viking, og mange mener, at det var Rollo og ikke Ragnar, der plyndrede Paris. (Foto: All Over)

Aftalen hed Saint Claire sur Epte-traktaten og gik ud på, at Rollo fik et stykke af det franske land og blev udnævnt til jarl.

Til gengæld skulle Rollo blive døbt og beskytte Frankrig mod flere angreb fra andre vikinger – ligesom Rollo gør i Vikings, da Ragnar vil angribe Paris endnu en gang.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Virkelighedens Rollo fik og skabte Normandiet for at stoppe med at plyndre Frankrig. (Foto: All Over)

Rollo og hans krigere var som bekendt mænd fra nord, deraf stammer navnet Normandiet. I Vikings bliver Rollo gift med den franske prinsesse Gisla.

Nogle historiske kilder siger, at der måske kan have været et ægteskab mellem virkelighedens Rollo og en kvinde, kaldet Gisela, der efter sigende skulle være kong Karls datter. Der er dog noget med tidsregningen, der ikke stemmer i forhold til, hvornår Karl blev gift selv.

Se også: Vikings: Den sande historie om Lagertha og Auslaug

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
I Vikings er Rollo taberbroren, men intet kunne være længere fra virkelighedens viking. (Foto: All Over)

Var der virkelig tale om, at Rollo blev gift med Karls datter Gisela, har hun højst sandsynligt været undfanget uden for ægteskabet, eller også har historiebøgerne taget fejl af hendes og Karls relation.

I Vikings har Rollo og Gislas ægteskab en hård start, men deres kærlighed vokser. Om der faktisk har været et ægteskab mellem virkelighedens Rollo og den mystiske Gisela, er der ikke meget, der peger på. 

Aftalen virkede. Rollo holdt vikingerne fra de franske bredder, til gengæld immigrerede skandinavere til Frankrig i stor stil. Der er ikke nogle historiske kilder, der fortæller, hvordan Rollo endte sine dage.

Rollos efterfølgere bekrigede deres naboområder og blev tæt på uafhængige af den franske krone. I 1066 angreb en af Rollos formodede efterkommere, Wilhelm Erobreren, England. Her kronede han sig selv og blev Englands konge.

Læs også: Disse internationale serier og film har danske skuespillere på rollelisterne

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Rollo blev, ifølge sagaerne og historiebøgerne, forfader til en række store ledere i verdenshistorien. (Foto: All Over)

 

Floki (Hrafna-Flóki Vilgerðarson)

Hvis du troede, at Floki var grebet ud af den blå luft, så kan du godt tro om. Der er i hvert fald flere, der mener, at Vikings højt elskede og småskøre bådbygger, Floki, er inspireret af den historiske viking Hrafna-Flóki Vilgerðarson.

Hrafna-Flóki Vilgerðarsons historie er fortalt i Landnámabók, en samling fortællinger om, hvordan Island blev bosat. Ifølge den var Hrafna-Flóki den første viking, der sejlede til Island med vilje, hvor han bosatte sig med sin familie.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Er Floki også bygget på en rigtig viking? (Foto: HBO Nordic)

Vikingerne er kendt for at have været gode navigatører, til trods for at de ikke havde kompas. I stedet brugte de stjernerne og studerede fuglenes trækruter.

Hrafna-Flóki tog skridtet videre, da han brugte tre ravne til at navigere efter, da han skulle finde Island. Måske kan du huske, at Ragnar gør det samme i den første sæson af Vikings?

Hrafna, som betyder ravn, var et tilnavn, Hrafna-Flóki fik, fordi han brugte tre ravne til at hjælpe ham på den sidste del af rejsen fra Færøerne til Island.

Se også: Vikings, Westworld og Sherlock: Danske skuespillere er populære som aldrig før

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Den glade bådbygger og joker Floki, som vi kender ham i starten af serien Vikings. (Foto: All Over)

Da Hrafna-Flóki nåede sin destination, var det sommer og forår.

Ham og hans medrejsende var derfor ikke forberedt på den bidende kulde, som Island har om vinteren.

En dag i foråret, da Hrafna-Flóki besteg et bjerg, så han en fjord, der var dækket af is, og derfor gav han øen navnet Island.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Nogle mener, at karakteren Floki fra Vikings er bygget på Hrafna-Flóki, vikingen der navngav Island. (Foto: HBO Nordic)

Der er ikke nogle historie kilder, der mener, at Hrafna-Flóki og Ragnar kendte hinanden, dog er der chance for, at de har levet på samme tid – Flóki var dreng, da Ragnar var en gammel mand.

Der er absolut heller ingen tegn på, at Flóki byggede en flåde til Ivar, kæmpede sammen med Lagertha, deltog i angrebet på Paris med Rollo eller sejlede til Middelhavet med Bjørn.

Historien nævner intet om en engelsk præst ved navn Athelstan, så chancen for, at Flóki slog ham ihjel, er også tæt på at være ikke eksisterende.

Læs mere her: Vikings: Den sande historie om Ivar, Bjørn, Hvitserk, Sigurd og Ubbe

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Der er ingen historiske kilder, der viser, at Hrafna-Flóki skulle have kendt Ragnar eller rejst til Middelhavet med Bjørn. (Foto: HBO Nordic)

Der er dog også en anden figur i nordisk mytologi, som karakteren Floki ser ud til at være bygget endnu kraftigere på – nemlig guden Loke, eller Loki, som han også kaldes. Floki, get it?

Loke er kendt som en gud, der spiller lidt på de gode og de ondes hold på samme tid. Han beskrives som intelligent, upålidelig, drillende, flyvsk og mangetydig.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Mange mener også, at Floki er inspireret af guden Loke. (Foto: HBO Nordic)

Han spiller også en vigtig rolle i Ragnarok – jordens undergang – og blandt hans børn tæller rimelig skræmmende ting som Midgårdsormen, dødsrigegudinden Hel og Fenrisulven.

Loke går fra at være Odins blodbroder til at blive hans fjende, jo tættere på Ragnarok, den nordiske mytologi bevæger sig.

Fik du set: Danske Ida fra Vikings: Jeg har bedt min familie om ikke at se første afsnit

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Er Floki og Ragnars forhold inspireret af Loke og Odins? (Foto: HBO Nordic)

Ligesom Loke er Floki et omskiftende væsen, klog, spøgefuld, og lidt af en outsider. Ligesom med Loke og Odin går Floki også fra at være Ragnars nærmeste ven til at blive Ragnars fjende i en periode, efter Floki slår Athelstan ihjel.

Ligesom Loke gennemgår Floki en udvikling fra at være god, nysgerrig og glad til at blive mere dyster, trække sig ind i sig selv, og fremmedgøre sig fra sin gamle ven Ragnar kort før Ragnars død.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar, rollo, floki
Er Floki bygget på Hrafna-Flóki eller Loke? Måske dem begge? Hvad mener du? (Foto: HBO Nordic)

Husk, at du kan se alle afsnit af Vikings på C More. De første 14 dage er helt gratis.

Denne artikel indeholder affiliate-links, der giver os kommission, hvis du køber noget. Din pris forbliver den samme. Redaktionen udvælger selv produkterne, og hvis du køber gennem et affiliate-link, støtter du driften af MY DAILY SPACE.

 

Kilder: Saxo Grammaticus Danmark Krønike, Sagaen om Ragnar Lodbrog og hans sønner – fortalt af P. A. Gödecke, BBC, HistorienetDen Store Danske, Encyclopædia BritannicaVidenskab.dkHistorienet, Berlingske, Encyclopædia Britannica, Den Store Danske, Chronicles of the Vikings: Records, Memorials, and Myths –De Raymond og Ian Page, Landnámabók.

· Mere fra samme kategori ·