Læs også:

Close
bog vingebarn Line-Sølvhøj-Johansson-Foto-Mette-Sølvhøj

En snak med forfatter Line Sølvhøj Johansson

Kultur, Mit liv  | 

Line Sølvhøj Johansson er i en alder af 35 år sprunget ud som forfatter med bogen ‘Vingebarn’! Det og meget mere har vi fået en snak med hende om

Forfatterdebutanten Line fulgte sit hjerte og gik mod karrierestrømmen. Uden at kende fremtiden. Men hun har intet fortrudt.

Hvad fik dig til endeligt til at tage det skridt at sige et sikkert job op?

– I bund og grund var det usikkerheden på, hvordan vi skulle få hverdagspuslespillet til at gå op. Jeg ville gennemsnitligt se mine børn 2,5 time om dagen, og min mand ville være nødsaget til at arbejde de fleste weekender for at nå sit arbejde. Det var ikke et sats værd og slet ikke sådan, vi ønskede, det skulle være i vores familie. Risikoen for, at det hele ville smuldre, var for stor, og samtidig skar det i mit hjerte ved tanken om, at jeg skulle se mine børn så få timer hver dag.

vingebarn - bog forfatter line sølvhøj
En smuk bog om et smukt emne. (Foto: Line Sølvhøj Johansson)
Line siger …
“Det giver en helt euforisk følelse at følge sit hjerte. Det er klart federe end at blive tilbudt et job med en god løn”.

– I kølvandet på det begyndte en masse tanker og livsønsker at bryde ind, og jeg tænkte, at det var nu, jeg havde muligheden for at få udlevet nogle af dem. Jeg havde en mangeårig forfatterdrøm, som jeg gerne ville prøve kræfter med, og den dør stod nu åben.

bog vingebarn Line-Sølvhøj-Johansson-Foto-Mette-Sølvhøj
Line Sølvhøj Johansson er netop sprunget ud som forfatter. (Foto: Mette Sølvhøj)
Line er 35 år, gift med Stefan, som hun har sønnen Elias på 6 år og datteren Emily på 3 år sammen med. Hun har i en årrække arbejdet som journalist, men hverdagspuslespillet gik ikke op. Hun valgte at gå mod karrierestrømmen, da hun opsagde sit job for at være mere mor og for at prøve kræfter med en mangeårig forfatterdrøm. Det er nu to år siden, hun forlod arbejdsmarkedet, og i dag kan hun kalde sig forfatter.

Var den store forandring i dit liv det at få børn?

– Både ja og nej. Jeg har været utrolig heldig at have fået børn, der var nemme fra det øjeblik, hvor de blev født, og de har aldrig givet mig anledning til at vakle i morrollen.

– Forandringen bestod i det, der skete med mig som menneske, da jeg blev mor, og det kom bag på mig. Jeg følte mig pludselig stærkere, mere moden og voksen på en sådan måde, at jeg oplevede ikke længere at tvivle så meget på mig selv. Jeg blev bedre til at følge mit hjerte og min mavefornemmelse – måske fordi jeg havde en robust base derhjemme i kraft af min mand og mine børn, der gav mig ubetinget kærlighed. Man blomstrer mere, hvis man har de rigtige mennesker i ryggen, og det føltes helt rigtigt at vælge ud fra hjertet.

Hvor kommer idéen til handlingen fra?

– Jeg startede faktisk med at skrive på en anden bog, og da jeg efter nogle måneder havde skrevet mig varm, begyndte tanken om ”Vingebarn” at spire. Jeg fandt ud af, at min force er at skrive i følelser, og ”Vingebarn” udsprang af en følelse, jeg gik rundt med.

– Derudover havde jeg et ønske om at italesætte en samfundstendens, som jeg efterhånden synes, jeg møder ret ofte, nemlig tendensen til at skjule virkeligheden bag et filter. Hvis vi kan hvile mere i os selv og hinanden, så vil vi måske i mindre grad bruge løgnen eller facaden som et våben mod den sandhed, der kan gøre ondt. Hvis vi kan knække kurven på curlingtendensen eller se hinanden i øjnene som par og tale ærligt om, når følelserne går den forkerte vej (for det gør de jo indimellem), så tror jeg, vi er godt rustet som mennesker.

Hvordan har det været at skrive bogen – og ikke bare gå med tankerne?

– Fantastisk – intet mindre! Jeg har skrevet utrolig mange artikler i mit job som journalist, men at skrive en roman er noget helt andet. Jeg har lært mine karakterer at kende undervejs i skrivningen – faktisk så godt, at jeg indimellem har grædt, når jeg skrev deres tanker og deres historie ned. Det var en vild oplevelse at føle, at jeg blev knyttet til dem, og at det samtidig var mit ansvar at følge dem til vejs ende.

– Karakterene har flere gange vist mig nye veje og sider af dem selv, når jeg skrev, som jeg ikke havde forudset. Det var ikke altid, jeg vidste, hvad kapitlet skulle indeholde, når jeg satte mig ned for at skrive. Jeg blev grebet af stemningen og drevet af historien, så jeg kunne skrive handlingen frem. For eksempel anede jeg ikke, hvordan bogen skulle ende, da jeg startede på det sidste kapitel.

Hvorfor så mange tanker omkring det at miste og døden?

– Fordi jeg synes, det er smaddervigtigt, at vi sætter ord på vores frygt, og angsten for at miste fylder jo meget hos os alle sammen. Angsten er som ringe i vandet. Den har en katalysatoreffekt, der vokser og bliver mere omfattende og destruerende, hvis ikke vi får italesat og får bugt med den i den spirende fase.

– Derfor præsenteres læseren også for en masse ængstelige tanker, som jeg håber, han eller hun vil konfrontere sig selv med. Hvis læseren stiller sig selv eller sin partner spørgsmålet: Hvad ville jeg selv, du eller vi gøre, hvis det var os? efter at have læst bogen, så har jeg opnået noget stort.

Line er uddannet cand. mag. i dansk, og har blandt andet arbejdet hos Aller Media A/S.

Har det at være forfatter været noget, du altid har haft tænkt over, du gerne ville?

– Det har altid været min drøm at blive forfatter – fra jeg som barn skrev mine egne, korte noveller og delte lånerkort ud til min familie, over alle de stile, jeg har skrevet i min fritid, til mit job som journalist, hvor jeg skrev, fordi jeg elskede det. Men troen på, at jeg rent faktisk kunne blive det, og modet til at gøre noget ved det, krævede mange år.

– For mig har det været meget grænseoverskridende at invitere andre ind i min fantasi, og derfor er ”Vingebarn” også den største belønning, jeg nogensinde har fået for et stykke arbejde.

vingebarn - bog forfatter line sølvhøj
Vingebarn er en læsværdig bog. (Foto: Line Sølvhøj Johansson)

Er du allerede i gang med nummer to?

– Ja, det er jeg, og jeg startede faktisk på den, lige efter ”Vingebarn” blev udgivet. Jeg havde en voldsom skrivetrang og en historie i hovedet, der langsomt tog form, og derfor måtte jeg bare i gang. Jeg har skrevet 60 sider på nuværende tidspunkt på det, som bliver en kærlighedshistorie. Hvis man som læser græder i ”Vingebarn”, så vil man føle sig forelsket i min næste bog.

Citat fra bogen

“Du spurgte mig engang, om der var et liv bagefter. Jeg svarede, at det var der ikke. Hvilket andet svar kunne jeg ellers give dig”. Jeg løj ikke for dig, men jeg fortalte dig heller ikke sandheden, for jeg vidste ikke bedre.

Er der noget du gerne ville have gjort anderledes, nu hvor du sidder med din første bog i hånden?

– Der er ikke noget, jeg ville have gjort anderledes, men jeg er helt klart blevet klogere på en masse. Det har været fantastisk at pusle med mine egne ord, sætninger og tanker, og jeg glæder mig til at komme rigtigt i gang med min næste bog. Jeg tænker, at jeg er en masse erfaring rigere, og at min næste bog ikke har helt så lang en produktionstid, som den første bog. Alt andet lige skal man kravle, før man kan gå, og jeg er først lige kommet på benene i den verden, der har åbnet sig for mig.

 Læs også:

Mine to liv

to liv københavn drøsselbjerg sommerhus

· Mere fra samme kategori ·