Læs også:

Close
kastanjemanden bog bogblogger carina sommerferielæsning

6 gode bud på bøger til din sommerferie

Underholdning  | 

Sommerferietid er lig med læsetid. Her kommer vores bogblogger Carina med nogle bud på god litteratur til sommerferien

Yes! Jeg har sommerferie. Det betyder for mig, at jeg har ekstra god tid til at fordybe mig i bøger. Jeg får som regel kværnet en 4-5 bøger i løbet af min ferie, om jeg så ligger på stranden, sidder i en park, eller bare flyder derhjemme. Det er min måde, at koble helt af på, og jeg nyder det gerne med et glas koldt eller varmt at drikke.

Ingen sommerlæsning uden en krimi …

kastanjemanden bog bogblogger carina sommerferielæsning
Så er sommerferien skudt i gang … (Foto: MY DAILY SPACE)

Kan du huske serien “Forbrydelsen”? Krimiserien, der lagde de danske gader øde hver søndag aften, og som fik os alle til at gennemanalysere hvert afsnit med vores kolleger i frokostpausen. Forfatteren bag serien, Søren Sveistrup, er lige udkommet med sin nye krimi “Kastanjemanden”. En ung kvinde findes myrdet på en legeplads, med hånden skåret af, og over hende hænger en lille kastanjemand. Bum! Så er vi i gang.

Vores hovedpersoner, efterforskerne Naia Thulin og Mark Hess, finder hurtigt ud af, at denne kastanjemand gemmer på et mystisk spor fra en sag om en pige, der forsvandt et år tidligere, og som formodes dræbt. Der er bare lige dét, at en anden mand allerede har tilstået drabet på pigen. Et godt bud på en uhyggelig sommerkrimi til de lyse aftener.

… Eller to

carina bogblogger sommerferielæsning bog
Så er der gjort klar til krimi-læsning. (Foto: MY DAILY SPACE)

Én af Skotlands bedste krimiforfattere er Stuart MacBride. “Knoglekræmmerens vals” er hans seneste på dansk. Selvom MacBrides krimier er barske, så er der altid en underspillet sort skotsk humor, hvilket gør, at man også griner lidt en gang imellem. Man kunne måske sammenligne ham lidt med Jussi Adler-Olsen, og så alligevel ikke. I denne krimi følger vi Callum MacGregor, en betjent, som er blevet udstødt af sine politikolleger, og sendt til “kludderkorpset”.

Her regnes han ikke for noget, men da en mumie bliver fundet på en losseplads, ser Callum en forbindelse til tre mænds forsvinden. Nu er Callum i kapløb med tiden, hvis han skal stoppe morderen, og ikke nok med det, skal han samtidig også bevise sit værd over for kollegerne. En rigtig strandkrimi!

Japansk surrealisme

Japansk når det er bedst. (Foto: MY DAILY SPACE)

Jeg er vild med Haruki Murakamis bøger, og derfor blev jeg glad, da jeg så, at han er udkommet med en ny bog på dansk. Bogen hedder “Mordet på kommandanten”, og det er den første bog i en serie af to bøger. Ligesom mange af hans andre bøger, spiller det overnaturlige også en rolle i denne bog. Efter at være blevet svigtet af sin hustru, flytter en ung portrætmaler ind i en hytte i bjergene, som har tilhørt en gammel maler.

En nat hører han en lyd på loftet, og dér finder han et uhyggeligt, men dragende maleri. Straks begynder en masse mystiske ting at ske, og det går op for den unge maler, at han ikke er alene i huset. En vidunderlig bog til at lukke verden ude, og træde ind i nye …

Bliv klogere på køer

En ko og en kaffe med mælk (fra koen), så kører det. (Foto: MY DAILY SPACE)

Den er god nok. “Hvad køer ved om livet” er ikke nogen joke. Køer er faktisk individer med forskellige personligheder, og de har samme træk som mennesker. Efter at have betragtet køer gennem mange år, har Rosamund Young skrevet en lille vidunderlig sag om køer, og andre dyr på gården. Om hvordan de har forskellige personlighedstræk, ligesom vi mennesker har. Nogle køer kan være kærlige, andre dumme, nogle lynende intelligente, og så er der også nogle køer, der er decideret røvhuller.

Alle, der har hund, kat eller hest, vil straks erklære sig enige i, at deres kæledyr har deres egne personligheder, og Rosamund Young argumenterer her for, at det samme gør sig gældende for gårddyr. Køer ved faktisk en del om livet, og det kan du blive klogere på i sommervarmen med denne bog.

Tid til klassisk fordybelse

carina bogblogger sommerferielæsning bog
Camus er lig med hygge, rødvin og en smøg. (MY DAILY SPACE)

Jeg plejer gerne, at kaste mig over en klassiker i min ferie, og denne sommer er ingen undtagelse. Denne sommer vil jeg kaste mig over fransk eksistentialisme, og (gen)læse Albert Camus’ “Den fremmede”. Det er historien om en ung franskmand, der lever et ganske fredeligt liv, indtil den dag, hvor han skyder et fremmed menneske, uden nogen særlig grund. Han oplever det hele i en søvngængertilstand, uden at forstå meningen med hans liv eller verden.

Selvom bogen ikke er på mere end 143 sider, så stiller den de store eksistentielle spørgsmål: “Hvad er meningen med verden, med livet, med mennesket”, og får læseren til at tænke over disse store – for evigt – ubesvarede spørgsmål. En god terrassebog, som bør nydes med et glas god bourgogne.

Og endelig, en sommer med Søde Jan

Jan er sød – ham er jeg fan af. (Foto: MY DAILY SPACE)

Efter min mening er Jan Sonnergaards litteratur noget af det bedste, vi har her i Danmark, og jeg synes det er så ærgerligt, at han aldrig fik De Gyldne Laurbær. Søde Jan, som han også blev kaldt, døde pludseligt i 2016, men han nåede at aflevere et manuskript få uger inden, han døde.

Det er nu udgivet i en samling med hans bedste noveller, som også indeholder Radiator-trilogien. (“Jan, man kan ikke kalde en titel noget med radiator”. Selvfølgelig kunne Jan det). Denne sommer vil jeg nyde hans noveller, sammen med en grappa, som jeg ved Søde Jan havde en kærlighed til.

 

Læs også:

Line sprang ud som forfatter

bog vingebarn Line-Sølvhøj-Johansson-Foto-Mette-Sølvhøj

· Mere fra samme kategori ·