Læs også:

Close
kvinder, kvindekamp, ligestilling, arbejdsmarked, seje kvinder, we can do it

Vi hylder seje danske kvinder

Kultur  | 

Dette portrætgalleri hylder danske seje kvinder, som var med til at ændre historien for altid. Også for os. Se hvordan de gjorde en forskel

Der er sket meget over de sidste 200 år, når det kommer til kvinders rettigheder. Stemmeret og ret til uddannelse er blot nogle af de ting, vi har opnået. Der er stadig lang vej, men vi er meget tættere på ligestilling end for blot få år siden. Og det er dejligt at vide. Det har dog været en lang sej “kamp”, og vi må ikke glemme alle de kvinder, der har været med til at kæmpe denne lange og hårde kamp.

Seje kvinder – og kvindekamp

Kvinder var før i tiden underlagt manden, og måtte arbejde i hjemmet uden ret til uddannelse, karriere og stemmeret. Men i den sidste halvdel af 1800-tallet begyndte kvinder at organisere sig i kvindeorganisationer og kæmpe imod.

Hvor kvinder før ikke havde adgang til uddannelse, fik de i 1875 adgang til universitetet, og i 1877 ser vi de to første kvindelige studenter.

I 1915 fik kvinder endelig stemmeret efter årtiers kamp. Det første lovforslag blev fremsat i folketinget i 1886, kommunal valgret blev opnået i 1908 og endelig 7 år senere erhvervelsen af den politiske stemmeret.

I 1978 bliver loven om ligebehandling af mænd og kvinder på arbejdsmarkedet vedtaget, og så sent som i 2011 fik vi endelig vores første kvindelige statsminister.

Der er stadig lang vej, men vi er tættere på ligestilling end for blot få år siden. Dette er dog ikke kommet ud af den blå luft, og vi må ikke glemme alle de kvinder, der har været med til at kæmpe denne lange og hårde kamp. Derfor har vi sammensat et portrætgalleri for at fejre nogle af de stærke danske kvinder, som har været med til at gøre en forskel, og forme den verden vi som kvinder lever i i dag.

Grethe Olsen

Grethe Olsen opnåede pionerstatus indenfor plastikkirurgien, da hun som den første i Danmark gjorde brug af en ny kirurgisk behandling mod modermærkekræft, der reducerede dødeligheden af sygdommen med cirka 40%.

grethe olsen

Grethe Olsen –  18. februar 1912 – 6. april 2010. (Illustration: Expedias)

Natalie Zahle

Natalie Zahle var pioner og dybt engageret i udviklingen af uddannelsesmuligheder for kvinder. Den danske stat tog først efter 1900 initiativ til uddannelse for piger over 14 år, men længe forinden grundlagde Zahle flere skoler, herunder privatlærerindeuddannelsen, en musikskole samt et gymnasium.

natalie zahle

Natalie Zahle –  11. juni 1827 – 11. august 1913. (Illustration: Expedias)

Lili Elbe

Født som Einar Wegener blev Lilie Elbe en af de første i verden til at gennemgå en kønsskifteoperation. Selvom det var en tid, hvor LGBT-personer blev sygeliggjort, lykkedes det alligevel Elbe at registrere sit nye navn og køn officielt.

lili elbe

Lili Elbe –  28. december 1882 – 13. september 1931. (Illustration: Expedias)

Tine Bryld

Tine Bryld blev i 2015 kåret som den mest betydningsfulde danske kvinde i 100 år. Bryld hjalp unge med råd og vejledning via radioprogrammet ‘Tværs’. Som 20-årig blev Bryld uønsket gravid. Efter en ubehagelig og ulovlig abort, ønskede hun ikke den samme skæbne for hendes efterkommere. Det blev grundlaget for hendes engagement i kampen for fri abort, som blev en realitet i 1973.

tine bryld

Tine Bryld –  18. december 1939 – 21. april 2011. (Illustration: Expedias)

Matilde Bajer

Matilde Bajer var kvinderets- og fredsforkæmper. Hun var medstifter af Dansk Kvindesamfund i 1871, som derved er den ældste kvindesagsforening i verden. Gennem sit arbejde sikrede hun blandt andet øget fokus på oplysningen om kvinders manglende adgang til uddannelse og erhvervskarriere.

matilde bajer

Matilde Bajer – 4. januar 1840 – 4. marts 1934. (Illustration: Expedias)

 

Du kan se hele persongalleriet for de nordiske kvinder her: Galleri

 

· Mere fra samme kategori ·