Læs også:

Close
penge økonomi computer lån (Foto: Pxhere)

Sådan får du mere overskud i din økonomi

Økonomi  | 

Har det været en dyr sommer? For mange af os sidder pengene lidt løsere i sommerferien. I udlandet er vi lidt mere tilbøjelige til at spise dyrt og forkæle os selv. Men nu er vi hjemme – og økonomien er måske lidt stram

En sommer og sommerferie kan mærkes på budgettet, når vi kommer hjem. Selvom vi måske har planlagt og lagt til side, kommer man ofte til at bruge lidt flere penge. Det kan også være, at din sommer har budt på helt nye udfordringer og muligheder. Måske du er kommet ind på dit drømmestudie – og dermed en flytning?

pige tanker - rejse by (Foto: Pxhere)
At rejse er at leve – men det koster også. (Foto: Pxhere)

Det betyder med garanti en hel ny hverdag og en masse nye venner. Men ligesom sommerferie kan studiestart være en dyr affære. Det kan være, at du har skulle betale depositum og flytning til en egen lejlighed. Og studiebøgerne kan også tære på økonomien. Vil du gerne have lidt mere overskud i din økonomi? Her er tre gode tips.

1. Få overblik over dit forbrug med et budget

Er du lige flyttet hjemmefra, gælder det om at få et overblik over dit forbrug. Hvor mange penge har du til rådighed hver måned? Og hvad koster bolig og faste udgifter som forsikring og a-kasse?

Har du aldrig haft et eget budget før, kan det virke lidt uoverskueligt at komme igang. Og måske også lidt kedeligt. Men der er ingen vej uden om. Den bedste måde at spare penge på, er faktisk at få et realistisk overblik over dit forbrug og indtægter. Først når du kender dine indtæger og udgifter, kan du lægge et budget for dig selv. Det er en god idé at sætte et fast beløb af til mad hver uge. Hold derefter styr på dine indkøb ved at gemme bonerne. Det kan gøre dig til en mere bevidst forbruger. Ofte vil man opdage ting, man slet ikke var klar over, som at der ryger mærkelige ting ned i kurven, når man er sulten.

2. Spar penge ved at sammenligne priser

En af dine største poster i dit budget er med garanti din bolig. Dernæst kommer alle mulige andre faste udgifter. For eksempel din telefon, dit internet, el, varme, dine forsikninger og din a-kasse. Er du lige flyttet hjemmefra i forbindelse med studiestart, er du måske først ved at danne dig det totale overblik.

Det er for eksempel vigtigt at tegne en indboforsikring. Det kan også være en god idé at melde sig ind i en a-kasse. Det sikrer dig en fast udbetaling hver måned, hvis du en dag står uden job og studieplads. Du kan for eksempel spare mange penge på din a-kasse ved at sammenligne forskellige priser. For du kan ofte få den næsten samme dækning et andet sted.

Åhhh nej ikke flere regninger. (Foto: Pxhere)

3. Undgå dumme rykkere

Findes der noget mere nedtrykkende end at modtage regninger? Nej vel. Men betales skal de. Det er ikke hyggeligt at modtage regningen fra din forsikring eller et fitnesskontingent. Derfor kan mange have en tendes til at lade regningen ligge. Men det er mega dumt. I sidste ende snyder du bare dig selv. For betaler du ikke din regning til tiden, skal du betale gebyrer og rykkere. Det gør kun regningen endnu mere nedslående! Og det kan være skruen uden ende. Så gør noget ved det.

Derfor er det vigtigt at få betalt sine regninger med det samme. Det samme gælder andre store beløb som for eksempel depositum. I stedet for at lade beløbet trække renter, kan du nemt låne penge nu og her. Det kan spare dig for en masse bøvl i fremtiden. Gå ind og se, hvad muligheder der er, men være opmærksom på alle de små detaljer også, så der ikke kommer overraskelser.

 

Læs også:

Boligkøb

 

flytte par hjemmefra (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·